Share |

Sziget festival: Falzet versus hardcore

foto: David Peltán

I takové programové veletoče během jednoho dnes zažilo hlavní podium festival Sziget. Čtvrtý den byl ve znamení příjemného počasí a falzetu brita, popového zpěváka Michaela Holbrooka Pennimana vystupujícím pod jménem Mika. Ten tož přilákal pod hlavní pódium zatím po Blur druhý nejpočetnější dav, i když tentokrát složený z převážně fanynek a návštěvníků z Budapešti.
 
Sziget festival totiž už několik let tvoří z více než padesát procent zahraniční návštěvníci, kteří navíc nakoupí více než 90% všech týdenních permanentek. Maďarské publikum chodí na jednodenní vstupenky a vybírá si podle headlinerů daného dne. A tentokrát si vybralo Miku.
 
Když se v noci rozzářily se barevné piktogramy a rozezněl se typický falzet britského zpěváka Miky, jednoho z objevů roku 2007, fanynky přivítali svůj idol bouřlivým aplausem. Tento zpěvák uhranul svět svou prvním albem Life in cartoon motion, na kterou nenavázal a druhá nahrávka The boy who knew too much nezaznamenala takový ohlas. Bylo to znát i během koncertu, kdy fanoušci nejvíce reagovali na hity z první desky jakon byl např. Big girls. Mika nepůsobil tak energicky jako na dřívějších koncertech a celé vystoupení působilo jako těžkopádná pomalu se rozjíždějící lokomotiva, která ale naštěstí zrychlovala, jak zpěvák přidával na tanečních beatech.  Nebýt jeho početné kapely a nadšených fanynek, barevný cirkus Miky by se asi brzy zadrhl, takhle druhá půle vystoupení ukázala, že by bylo hloupé Miku už nyní odepisovat.
 
Sobotní program ale začínal na hlavním podiu zcela jiný žánr.  Nekompromisní Enter Shikari a skvělá show, která by si zasloužila i lepší čas než čtyři hodiny odpoledne. Zpěvák zcela zmizel v davu, aby se objevil na dosti od podia vzdáleném vozidle, zcela vytrhl mikrofonní šňůru a donutil zpívat okolní fanoušky za sebe. Kytarista půjčil kytaru fanouškovi v první řadě, aby za něj dohrál skladbu a několik dalších bonbónků zpestřovalo jejich hardcore, který Enter Shikari míchají s elektronikou a metalem.
 
Britské Editors čekalo 15 minut před 17 hodinou početný dav. Když se ukázalo, že místo nich vystupují The Fratellis ze Skotska, fanoušci houfně odcházeli, ale to neměli dělat. Příznivci indie rocku a britrocku, který se pořád těší velké oblibě, čekal nášup.  Kapela sice minimálně komunikovala s publikem, ale plně to vynahrazovala množstvím písní a energií, kterou do publika sypala a měla také povedený zvuk a tak si mohli fanoušci užít křišťálově čistý zvuk  v podání tří bratří Fratelliů.  Když rozjeli svou show jedna ze současných hvězd indie rocku britští Editors, čekal na ně již velmi prořídlý dav, který ale byl evidentně složený ze skalních fanoušků. Kapela navíc byla velice strohá v komunikaci s fanoušky a snaha o perfekcionalismus prostě působí studeně. Tohle rozhodně nebyl povedený koncert. Naopak one man show australského Dub fx  zhlédla absolutně přeplněná party stage. Sám Dub FX s občasnými hosty – např před ním vystupující Timbuktu – kolísá od beatboxu přes rap k reggae jistě nakrmí tance a párty chtivé posluchače a ty, kteří ještě nestihli doplnit hladinku, jistě omámí způsob práce tohoto umělce.
 
Druhé největší otevřené podium přivítalo tentokrát také zástupce z ČR. Čankišou v odpoledním slunci postupně přilákali i fanoušky z okolních stanů, kteří I díky českým návštěvníkům vytvořili kapele velmi přátelské prostředí. Čankišou si mohli zapsat další účast na prestižním festivalu. Na tomto pódiu vystoupila také totálně neřízená střela plná energie, tak by totiž se dalo popsat vystoupení ruského Leningradu. Pódium bylo opět plné hudebníků valící tank ruského ska punku do posluchačů, kteří by pro kapelu vyskákali život. Zajímavostí bylo, že frontman Sergei "Shnur" Shnurov opět neřekl anglicky ani slovo, proč taky, když hlavní složku posluchačstva evidentně tvoří ruští fanoušci mávající jak o život vlajkami pod pódiem.
 
Ve stanu A38 hráli večer Hadouken, kteří byli dalším zástupcem stylu, který kombinuje tvrdou taneční hudbu s rockovými prvky a industrialem. Obliba těchto kapel stále stoupá a podle nadšených reakcí na všech takových koncertech na Szigetu (např. Chase nad Status nebo Nero) ale i jiných festivalech, popularita bude dál strmě stoupat. Naplněný stan A38 tančil na electro industriální rockový dubstep britských Hadouken jak o život a celá kapela publikum v šíleném nasazení s radostí následovala.
 
Sziget míří do finale a uvidíme, zda program překoná nostalgii, která se nenápadně vkrádá do myslí fanoušku, tak jak se blíží konec týdenního festivalu.
 
Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti.
 
www.szigetfestival.cz
http://www.facebook.com/SzigetCZ


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.