Share |

Sýromil: Hodně zdejších lidí má jídlo jako hobby

foto archiv Sýromila

Někdo miluje sýr tak, že o něm udělá blog. Seznamte se se Sýromilem. Rozebírá jak jendotlivé druhy sýrů, tak související oblasti, a dělá to dobře. Sledujeme ho.
 
Kdy jste se svým blogem začal a co vás k tomu vedlo?
 
Na začátku tohoto roku. Vedla mě k tomu především láska k sýrům a chuť se o nich toho co nejvíc dozvědět. A taky pocit, že je to téma, které je u nás trochu opomíjené. Hodně zdejších lidí má jídlo jako hobby a myslím, že svět sýrů si zaslouží větší pozornost.
Sýry jsou stejně jako třeba víno strašně zajímavá věc. Je jich nepřeberné množství, liší se svou historií, chutí, způsobem výroby apod. Je škoda ten svět nepoznat. Navíc si myslím, že ohledně sýrů neseme pořád dědictví z minulosti, kdy mnoho lidí nenapadlo, že existuje taky něco jiného než hermelín, eidam a niva. To se nyní samozřejmě mění, ale pořád platí, že čím více lidí bude mít rádo dobrý sýr, tím dostupnější u nás bude. Snad se mi k tomu podaří přispět. 
 
Máte nějaké zkušenosti s jinými blogy či působením v médiích? Čím s jinak živíte a co vás baví? 
 
Nemám. Píšu o sýru a to je vše. Živí a baví mě internet. 
 
Jak si mám vybrat sýr, který bude kvalitní?
 
To je zapeklitá otázka. Kvalita znamená především sýr bez barviv, konzervantů apod. Sýr je v podstatě nekomplikovaná záležitost. Vzniká vysrážením mléčné bílkoviny pomocí syřidla, přičemž do vzniklé hmoty lze přidávat různé věci jako sůl, koření, nebo popel v případě sýru Morbier.  Bohužel dneska je na trhu spusta produktů, které to mléko skoro ani neviděly, jako různé „sýry eidamského typu” a podobné nesmysly. Pokud obal sýru obsahuje abecedu emulgátorů a přídatných látek, byl bych při jeho nákupu velmi opatrný.  
 
 
 
Mám dojem, že sýry zatavené ve fólii ztrácejí na chuti... je to tak? 
 
S tím bych úplně nesouhlasil. Například u tvrdých sýrů jako je Grana Padano je celkem jedno, že si sýr koupíte zatavený do folie (pokud ho tam nezatavili před rokem). Stejně tak u starých a přestárlých variant sýrů typu Gouda bych se toho nebál. Nedávno mi máma přivezla z Itálie ve fólii zatavený kus Pecorina a chutnal skvěle. Jiná věc je to u sýra, který by měl dýchat. To platí pro mladé a zrající sýry, sýry s modrou plísní apod. Když už je nemůžete koupit na váhu v sýrárně, alespoň je uskladňujte zabalené do něčeho co dýchá, umožňuje sýru zrát a pracovat na své chuti. 
 
Kde nakoupit dobrý sýr? Člověk zná Cheesy, ale těch míst musí být víc?
 
Míst, kde koupit dobrý sýr, bohudík přibývá a situace se lepší každým rokem. Já se v Čechách bohužel pohybuji hlavně v Praze a ostatní města nemám moc zmapovaná, kromě Boskovic kde pan Palát prodává výborné nakládané sýry. Ohledně Prahy, je tu již zmíněné Cheesy, které mám myslím cca sedm obchodů. Tam chodím rád, líbí se mi jejich sortiment, ale musí tam mít člověk štěstí na dobrou obsluhu. Kromě Cheesy je v metropoli celá řada dalších obchodů lišících se většinou regionálním zaměřením toho, co nabízí. Sem patří například obchod s francouzskými sýry Fransýr na Letné, řecká Olympia, nebo trochu dražší, ale bezchybné, italské Aromi. Dobrý sýr se dá koupit i v obchoďácích například na Chodově je Kaas Met Smaak, který stojí za to navštívit. No a nelze nezmínit i Dům u Závoje, což je takový bard na místním trhu. Určitě jsem ale celou řadu zajímavých míst nezmínil, sám určitě neznám všechny fajn obchody se sýrem v Praze.  
 
Dá se v supermarketech jako Albert a Tesco koupit skvělý sýr a jak ho najdu?
 
To určitě lze, dnes už supermarkety naštěstí nabízí pár kousků, po kterých lze sáhnout. Já osobně například bydlím kousek od Albertu a chodím tam pro Fourme d’Ambert a Bleu d’Auvergne. To je ale z jejich sortimentu skoro vše, co kupuji. 
 
Jaký nejzvláštnější sýr jste kdy jedl?
Kamarád Petr jednou před lety přinesl něco, co označil jako super starou Goudu, i když si myslím, že to bylo něco jiného. Ten sýr byl skoro úplně černý a tak silně aromatický, že nebylo radno se ho dotýkat prsty. Ochutnat ho byla taková malá sýrová maturita, ale zvládli jsme to, zapili ho dobrým vínem a bylo nám fajn. Chuť byla velmi výrazná a nemůžu říct, že mi nechutnal. Přesný název sýra už bohužel nevím, ale zážitek to byl zajímavý. Jinak jsem například ještě neochutnal Casu marzu. To je sýr z ostrova Sardínie, kterému ke zrání pomáhá záměrné infikování larvami sýrohlodky drobné a pojídá se společně s živými larvami. Je to regionální specialita a myslím, že se v Praze ani nedá koupit. 
 
Jak moc je cena vodítkem?
 
Řekl bych že, dost. Většinou je mezi cenou a kvalitou přímá úměra. Řada sýrů, které pravidelně kupuji, stojí 400 až 1000 korun za kilogram. Zdá se to hodně, ale pokud tyto sýry nepoužíváte ve větším množství na vaření, nijak vás to nezruinuje. Aby jste s takovým sýrem strávili hezký večer, většinou ho nepotřebujete moc. Já raději kupuji méně sýra a více druhů, než třicet deka jednoho sýra. Speciálně to platí u osobitých a výrazných sýrů - vždy když jsem nějakého koupil moc a neměl se s kým podělit, musel jsem se pak do něj nutit. Důležité je se ceny nebát a klidně koupit drahý sýr, ale méně. Například pokud si budete chtít pochutnat na dobrém horském  alpském sýru a budete mít na výběr Appenzeller za cca 900 Kč/kg nebo Gruyére za 600 Kč/kg  kupte Appenzeller. Nic proti fandům sýra Gruyére, ale bude to zajímavější chuťový zážitek.  
 
Co máte s blogem za úmysly a plány dál?
 
Žádné plány nemám. O sýrech budu psát, dokud mě budou bavit a budu na ně mít čas. A když si nějaký článek někdo přečte a třeba se podělí o svou zkušenost nebo názor v komentářích, budu moc rád.
http://www.syromil.cz/

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.