Share |

Světové persony fotografie v Praze! Říjnový Fotograf Festival je v prlném proudu, nabízí desítky unikátních akcí zdarma

foto: pořadatel akce

Největší fotografický svátek před pár dny odstartoval. Nabitý program již šestého ročníku Fotograf Festivalu zavede návštěvníky do známých galerií, ale také do tropického skleníku nebo hydrologického ústavu. Výstavy, performance a přednášky s ústředním tématem Cultura / Natura představí bezmála dvacítku českých umělců a stejný počet zahraničních hostů. Vstupné na akce je zdarma. Program: /WEB/
 
Mezi vrcholy festivalu určitě patří akce zahraničních umělců, jejichž projekty jsou vždy zpestřením lokální scény. Zajímavý bude formát debaty skrze telefonické rozhovory Margaridy Mendes a Jennifer Teets s předními světovými antropology nebo poutavá výstava Daniela Steegmana, umělce žijícího v Brazílii, který zkoumá naše vnímání pralesa,“ doporučila Markéta Kinterová, ředitelka Festivalu Fotograf.
 
Širší veřejnost pak jistě zaujmou akce, které přesahují klasický rámec výstav a odhalují běžně nepřístupné prostory. „Takové bude například třídenní putování s názvem Kruh kolem Prahy nebo výstava amerického umělce Marka Dorfa v Botanické zahradě. Dále také akce Tomáše Uhnáka, která účastníky provede neobvyklými pěstitelskými areály, od Fakulty tropického zemědělství po vybrané komunitní zahrady, včetně konzumace alternativního menu,“ přiblížila Markéta Kinterová.
 
Festival odstartuje už tuto sobotu 1. října jedinečnou výstavou Marka Dorfa. Ten pro svoji instalaci využil prostory tropického skleníku Botanické zahrady na Albertově. Osobitý Newyorčan ve svém díle přejímá vědecké metody měření krajiny a aplikuje je skrze transformované pixely na fotografie přírody. Pro skleník Botanické zahrady připravil dva objekty principem vrstvení materiálů, kterými poukazuje na prostupující se kumulaci hmot a významů krajiny, v níž žijeme: krajiny přírodní, městské i virtuální.
 
Podle kurátorky Mariany Serranové překvapí letošní ročník Fotograf Festivalu neotřelými multimediálními formáty. „V dramaturgii festivalu například akcentujeme hudbu prostřednictvím performancí - Michala Kindernaye, Slávy Sobotovičové a Adama Vačkáře, které se budou konat v Botanické zahradě a na slavnostním zahájení ve Veletržním paláci,“ uvedla Serranová.
 
Umělecký program Fotograf Festivalu doplní pestrá série debat s mezinárodně uznávanými teoretiky z celého světa. V roli přednášejících mimo jiné vystoupí francouzský antropolog Philippe Descola, Maja a Reuben Fowkesovi nebo britský historik umění T. J. Demos.
 
Festivalové téma Cultura / Natura představuje hledání nových definic a pohledů, které do zpolitizovaného vztahu člověka a přírody přineslo nové milénium. „Stereotypnost v pojetí vztahu kultury a přírody se nám doufám podařilo překonat silným důrazem na problematiku zemědělství. Zejména komorní mezinárodní výstavou Společná sklizeň / Common Harvest a doprovodným programem ve spolupráci s Tomášem Uhnákem. Do Prahy přijedou opravdu etablovaní umělci jako Ursula Biemann, Tamás Kaszás či Asunción Molinos Gordo,“ zdůraznila Mariana Serranová.
 
Stejně jako v minulých ročnících otevře Fotograf Festival od 5. října oblíbenou Čítárnu. Široké spektrum odborných fotografických časopisů a titulů spojených s letošním tématem Cultura / Natura bude volně přístupné v klidném prostředí Knihkupectví NG - KOENIG BOOKS ve Veletržním paláci.
 
Kompletní harmonogram výstav a doprovodných akcí je k nahlédnutí na webových stránkách Fotograf Festivalu.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.