Share |

Svědomí nelze koupit. Koncert na podporu stíhaných lidí.

foto: pořadatel akce

Koncert má vyjádřit morální podporu lidem nespravedlivě stíhaným čínským režimem – politickým vězňům a vězňům svědomí, zejména potom vězněnému čínskému advokátovi Kao Č'-šengovi a pronásledovaným stoupencům prastaré duchovní praxe Falun Gong (Fa-lun kung), která učí meditativním cvičením pro rozvoj těla a morálním principům pravdivosti soucitu a snášenlivosti. Jejich případy patří mezi nejzávažnější porušováním lidských práv v Čínské lidové republice.
 
„Možná máte stejně jako my v paměti, co je totalitní režim schopen učinit na cestě za absolutní mocí, soucítíte s lidmi nespravedlivě stíhanými (ať už v Tibetu, Sin-ťiangu či jinde) a chcete jim vyjádřit svoji podporu. Tím spíše ve chvíli, kdy zástupci české vlády prohlubují ekonomickou spolupráci s Čínou,“ uvádějí pořadatelé akce.
 
Jak to začalo?
Koncert v Pražské křižovatce je volným pokračováním koncertu v hlavním sále Valdštejnského paláce z ledna 2012. Nápad na první koncert se zrodil nepřímo také díky překladatelce české redakce Epoch Times, která se ve svém volném čase pustila do překladu knihy čínského advokáta Kao Č'-šenga nazvané Za Čínu spravedlivější.
 
Slavnostního křtu kniha došla v prostorách Valdštejnského paláce, kde v obecenstvu usedly také některé české osobnosti, mezi nimiž byly přední česká violistka Jitka Hosprová a zpěvačka Marta Kubišová. Po skončení slavnostního křtu se Jitka Hosprová obrátila na pořadatele s nápadem uspořádat koncert na podporu advokáta Kao Č'-šenga a Falun Gongu doprovázeným čtením z knihy Za Čínu spravedlivější, čehož se ujal herec Jan Potměšil. Křest knihy i koncert se setkaly s podporou českých i zahraničních osobností.
 
Jak vznikl název koncertu „Svědomí nelze koupit“
Název vychází z právníkovy přezdívky „Svědomí Číny“ a také z pojmenování „vězni svědomí“, za něž jsou následovníci Falun Gongu považováni. Zároveň také odráží naše svědomí. Obchodní smlouvy uzavřené bez morálních zásad a v neposlední řadě také to, že sumou peněz nelze dosáhnout toho, aby svědomí bylo čisté.
 
Česká redakce Epoch Times poskytla platformu pro projev solidarity českých umělců a mediálně podpořila jejich aktivity. Vnímáme iniciativu „Svědomí nelze koupit“ jako historicky významnou a hrdě jí poskytujeme mediální partnerství.
 
Datum konání: 6. 10. 2014
Kde: Pražská křižovatka, Kostel sv. Anny, Zlatá ulice - Liliová, PRAHA 1
Pořadatel: Lidská práva bez hranic o. s.
Účinkují: Marta Kubišová, Jitka Hosprová, Jan Potměšil
Dále vystoupí: Jan Budař a Yellow sisters
Mluvené slovo: Kateřina Jacques, Jana Skovajsová a Zdeněk Vojtíšek
Vstupenky: www.hithit.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.