Share |

Svatomartinská vína jsou nekomplikovaná a radostná záležitost. Pojďte na ně do Botanické

foto Botanická zahrada

Botanická zahrada láká už pojedenácté 11. listopadu na mladá vína 
Jestli letos svatý Martin přijede na pověstném bílém koni, nebudeme nejspíš navzdory předpovědím meteorologů do poslední chvíle tušit. Jisté naopak je, že na jeho svátek, v pátek 11. listopadu, dorazí do trojské botanické zahrady Svatomartinské víno. Milovníky mladého vína zve zahrada na slavnostní otevírání lahví tohoto svěžího moku od předních českých a moravských vinařů už pojedenácté. 
„Tradice Svatomartinského vína sahá již do dob Josefa II. Začátkem listopadu končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba, a tak bylo zvykem ochutnávat novou sklizeň. Slavil se konec prací na polích, v sadech a na vinicích a lidé se těšili na blížící se advent,“ přiblížil tradici Oldřich Vacek, ředitel Botanické zahrady Praha.  
 
Návštěvníci zahrady mohou tuto tradici dodržet v pátek 11. listopadu od 11 hodin, kdy se ve Vinici sv. Kláry otevřou první Svatomartinské lahve ročníku 2016. Lidé budou moci ochutnat mladá vína od renomovaných českých a moravských vinařství Trávníček a Kořínek, Kovács, Lahofer, Kubík, Michlovský a mělnického vinařství Kraus. 
 A na co se mohou těšit návštěvníkovy chuťové pohárky? „Ve Svatomartinských vínech se často vyskytuje zbytkový oxid uhličitý, takže jemně perlí na jazyku, bývají svěží, ovocitá, lehká a převažuje v nich primární aroma jednotlivých odrůd. Zbytečně nad mladými víny ale nehloubejte. Svatomartinská vína jsou nekomplikovaná a radostná záležitost. Slavíme přece, že úroda je už bezpečně pod střechou,“ vysvětluje Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára v trojské botanické zahradě. 

 

Svatomartinská vína v botanické zahradě 
 
11. 11.  od 11:00 – 17:00 Vinice sv. Kláry
 
Otevírací doba zahrady v listopadu 9:00 – 16:00 
 
Skleník Fata Morgana ÚT-NE 
 
Venkovní expozice PO-NE, vstup zdarma


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.