Share |

SVÁTEK ČAJE PO OSMÉ NA VYŠEHRADĚ

Největší mezinárodní festival čaje ve střední Evropě
foto: pořadatel akce

V neděli 21. srpna se na Vyšehradě v prostorách starého purkrabství uskuteční již osmý ročník mezinárodního čajového festivalu – Čajomír fest. S prvními slunečními paprsky až do stmívání se návštěvníci budou moci seznámit s čajovou kulturou z celého světa. Na Čajomír festu se představí vzácní tuzemští a zahraniční hosté. Své si užijí čajoví amatéři i zkušení a dlouholetí milovníci tohoto zdravého nápoje. Budeme si hrát, soutěžit, odpočívat, ochutnávat, ale hlavně pít čaj s přáteli.
 
Hlavní náplní programu je soutěž o „Krále čajmanů“. V parku Starého purkrabství vyrostou improvizované festivalové čajovny, které se sjedou ze všech koutů České republiky, ale i ze zahraničí. Hosté festivalu mají možnost zakoupit v předprodeji nebo na místě degustační pásku za 150 Kč. Nákup pásky podpoří celý festival a zároveň umožní návštěvníkům neomezeně ochutnávat ve festivalových čajovnách a hlasovat pro vítěze.
 
Čajomír fest přivede na jedno místo milovníky čaje z různých koutů světa a Velká degustační hra každému umožní porovnat citlivost svých chuťových pohárků. Na hráče, kteří se zaregistrují (v předprodeji za 350 Kč a na místě za 400 Kč), čeká 5 stanovišť, 50 druhů čajů a 3 hodiny soustředěného ochutnávání. Součástí startovného je i degustační páska. Soutěží se u stolu pro 10 hráčů a na každé ochutnávání máte předepsaný čas. Ten, kdo bude mít největší počet správných odpovědí, získá festivalový pohár. Partneři Čajomír festu věnovali pro pět nejlepších hodnotné ceny v podobě čajů a nádobí. Počet hráčů je limitován na 80 míst.
 
Dále na Čajomír festu proběhne soutěž Tea Master Cup - Czech republic - kategorie Mixologie, kde se bude soutěžit v přípravě ledového čaje o účast na světovém finale v Indii. Tea Master Cup je mezinárodní soutěž nápojových profesionálů, kteří se specializují na čaj. Mixologie je jednou ze čtyř kategorií, ve kterých se na Tea Master Cup soutěží, a právě do této kategorie bude vybrán reprezentant České republiky na Čajomír festu. Od 12 hodin máte možnost sledovat soutěžící, jak před odbornou porotou předvádí svůj čajový um a svůj výtvor obhajují. Celé vystoupení jednoho soutěžícího trvá 15 minut a hodnotí se jak vzhled, vůně a chuť drinku, tak samotná prezentace soutěžícího.
 
Pro mnohé není čaj jen obyčejný nápoj, ale celý životní styl. Během celého festivalového dne bude probíhat na pódiu bohatý program spojený s čajovou kulturou plný hudebních a tanečních vystoupení. Pro ty zvídavé budou připravené workshopy s hravými a naučnými aktivitami po celý den pod vedením zkušených lektorů.
 
Jako vzpomínku na festival si budete moci v tržnici zakoupit tradiční čaje dovážené z celého světa. Vedle nespočetného množství čajů vám tržnice nabídne i keramiku, oblečení a doplňky výborně ladící s čajovou atmosférou. Své místo na tržnici bude mít již tradičně i zdravá výživa společně s orientální kuchyní, které neodolá žádný mlsný jazýček. Uprostřed tržnice bude velká nealko hospoda, nový koncept čajového energy nápoje Samurai shot, který měl svou premiéru přesně před rokem na Čajomír festu.
 
Akci pořádá Čajomír – občanské sdružení na podporu čajové kultury v Čechách od roku 2009. Připravuje v průběhu roku 4 akce s tématikou čajového světa. Jaro - Čajomír first flush ve spolupráci s Národním muzeem, léto - Čajomír fest ve spolupráci s Vyšehrad národní kulturní památka, podzim - Čajomír trek ve spolupráci s Botanickou zahradou hl. města Praha, zima – Čajomír párty ve spolupráci s Novoměstskou radnicí a MČ Praha 2. Organizuje vzdělávací kurzy v Čajové škole na Kampě. /WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.