Share |

Studio Hrdinů zve na poslední premiéru sezóny: Sněhurku

foto: pořadatel akce

Studio Hrdinů uvede svou poslední premiéru sezóny - Sněhurku - v režii německého režiséra Kaie Ohrema. Proběhne 13. června netradičně od 21:00. První reprízu je možné navštívit 15. června od 20:00.
 
Robert Walser / Elfriede Jelinek – Sněhurka
premiéra 13. 6., 21:00
první repríza 15. 6., 20:00
režie: Kai Ohrem
dramaturgie: Jan Horák
výprava: Tereza Beranová – Šímová, Patricia Talacko
hrají: Ivana Uhlířová, Marta Vítů, Jiří Kniha, Kamil Švejda
www.studiohrdinu.cz
 
Ve svém (post-)pohádkovém dramatu „Sněhurka“ Robert Walser rozvíjí komplexní usmiřovací fantazie, které vedou ke kolektivnímu vytěsnění traumatu Sněhurky, myslivce a královny. Otrávené jablko a 7 trpaslíků poté působí jako vzdálená a více než zpochybnitelná historie. Walserův text je formálně velmi specifickou a do češtiny obtížně přeložitelnou poezií. Zároveň je ale svým až psychoanalytickým rozměrem velmi současným pojetím mýtu Sněhurky, jakožto „ozdravovacího“ rituálu. Smíření, ke kterému u Walsera dochází, pak boří radikální dekonstrukce pohádky podle Elfriede Jelinek, která je stylizovaným filosofickým diskursem mezi heideggerovským lovcem a emancipující se Sněhurkou.
 
Německý režisér Kai Ohrem (1978) studoval srovnávací literaturu a muzikologii v Berlíně. Od roku 2005 pracuje jako režisér na volné noze, pracoval v Berlíně, Hamburku, Vídni a v Praze. Od stejné doby vyučuje herectví na HfS Ernst Busch v Berlíně. Od roku 2011 se stal profesorem herectví v Institutu Thomase Bernharda v rámci salzburgského Mozartea. V Praze bylo možné vidět jeho adaptaci textu Dei Loher „Země beze slov“ pro divadlo MeetFactory a na Pražském festivalu německého jazyka 2010 jeho režii Sorokinova „Dne opričnika“.
 
Robert Walser (1878 – 1956) byl švýcarský prozaik a lyrický básník píšící německy. Původně se chtěl stát hercem, avšak tento plán ztroskotal. Vystřídal několik různých zaměstnání. Kdykoli měl být v zaměstnání povýšen, dal výpověď. Během devíti let změnil zaměstnání sedmnáctkrát. V letech 1905 - 1913 žil jako svobodný spisovatel, poté však začal vést potulný život. Postupně se stahoval do ústraní, většinu přátel si znepřátelil. V roce 1929 byl Robert Walser hospitalizován v ústavu Waldau u Berlína pro těžké deprese a pokusy o sebevraždu. V roce 1933 byl jako duševně chorý převezen do Herisanu, kde také zemřel.
 
Elfriede Jelineková (* 20. října 1946 Mürzzuschlag, Štýrsko) je rakouská spisovatelka, která žije ve Vídni a Mnichově. V roce 2004 obdržela Nobelovu cenu za literaturu za „hudební vliv hlasů a protihlasů v románech a dramatech, pomocí kterého jedinečným způsobem odkrývá absurditu a nutkavou sílu společenských klišé“. Pro literární tvorbu Jelinekové je typická sociálně-politická angažovanost bez ohledu na reálnou společenskou odezvu. Hlavními tématy jejích děl je téma ženy v současné společnosti, mužské násilí páchané na ženě, závislost ženy na muži v otázkách společenského uplatnění („Milovnice“), kritika společnosti, která zachází s ženou jako ekonomickým produktem („Co se stalo...“), kritika patriarchátu. Snaží se vidět svět ženskýma očima, hledá alternativy.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.