Share |

Studio Hrdinů chystá na pátek velkou premiéru

Marbot je volnou interpretací stejnojmenného románu Wolfganga Hildesheimera. Studio Hrdinů, již druhým rokem po sobě nominované na Cenu divadelní kritiky v kategorii divadlo roku, uvede premiéru 6. března.

 

Marbot je fiktivní postava ze stejnojmenného románu Wolfganga Hildesheimera. Jedná se o román napsaný dokumentární formou, kde se hlavní postava setkává s osobnostmi literárního a výtvarného světa první třetiny devatenáctého století a vede s nimi dialog. Román přiznaně zpochybňuje pečlivě vytvářenou fikci a zároveň si klade otázky vztahu mezi uměním a skutečností. Od okamžiku, kdy jsem na tento trochu podivný román o "prvním kunsthistorikovi" narazil, věděl jsem, že ho budu chtít s Michalem zpracovat na divadle a při prvním setkání nad textem nám bylo jasné, že Marbota musí hrát Bohdan Bláhovec," říká režisér a umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák.

Naše adaptace si z románu půjčuje hlavní dějovou linii, kterou interpretujeme velmi volně. Marbot zde vede dialog pouze se stárnoucím Goethem, jakožto s dobovou ikonickou autoritou. Obrací se
na něj jako na autora románu o svobodě Utrpení mladého Werthera. K tomuto kroku Marbota přivedl jeho incestní vztah se svou matkou, jehož naplnění způsobilo jejich vzájemné a definitivní odloučení. Vnitřní obhajoba milostného vztahu s matkou má pro něj jediné možné, byť marné, východisko, tedy seznamování se s evropskou kulturou, především s literaturou a výtvarným uměním. Vytvoří tak utopický koncept umělecké kritiky, jejímž základem je psychoanalýza, a který je divákovi zprostředkován především svébytným řešením výtvarné podoby naší inscenace. Autor scénografie a spolurežisér, Michal Pěchouček dodává: „Co je Marbot? Snění o umění a romantickém hrdinovi. Jakési volné pokračování naší inscenace Muži malují. Tentokrát pro dospělejší diváky.“

V hlavních rolích se představí filmový dokumentarista Bohdan Bláhovec a herci Jiří Štrébl,
Eva Hacurová a Petra Lustigová.

Studio Hrdinů je nominováno Cenou divadelní kritiky (dříve Cena Alfréda Radoka) na Divadlo roku 2014, nominováno je také za hudbu (DG 307) k inscenaci Pustina.

 

premiéra Marbot: 6. března ve 20.00, repríza: 7. března a 24. března ve 20.00

autor: Wolfgang Hildesheimer

scénář: Jan Horák, Michal Pěchouček

režie: Jan Horák, Michal Pěchouček

dramaturgie: Jan Horák

scéna: Michal Pěchouček, Dominik Hejtmánek

kostýmy: Tereza Kopecká, Ondřej Kinský

hudba: Dominik Gajarský

výtvarná spolupráce: Ondřej Petrlík a Michaela Beránková

překlad: Anita Pelánová

 

 

Studio Hrdinů
Veletržní palác
Dukelských hrdinů 47
Praha 7

www.studiohrdinu.cz

www.facebook.com/StudioHrdinu

instagram.com/studiohrdinu

twitter.com/StudioHrdinu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.