Share |

Studio ALTA otevírá revoluční sezonu 6. září

foto: pořadatel akce

V roce 25. výročí Sametové revoluce vstupuje Studio ALTA do své sedmé divadelní sezony. Šestého září ji otevře celodenním happeningem, jehož „revoluční“ myšlenkou je, že tanečníkem přece může být každý. Workshopy pro dospělé, děti i seniory večer vystřídá představení Boys Who Like To Play With Dolls Terezy Ondrové a Petera Šavela, které na sebe strhlo pozornost evropských tanečních expertů v dubnu na festivalu Spring Forward ve švédském Umea. Závěr večera bude patřit tančírně současného tance.
 
Sobotní program začne již v osm ráno jógou, pokračovat bude v devadesáti minutových intervalech kurzy současného tance, pohybovými hrami pro děti či tancem pro seniory. V průběhu celého dne si návštěvníci budou moci vyzkoušet mimo pohybové vyžití i principy městského zahradničení, zachytit tělo v pohybu v rámci fotografického workshopu či se osvěžit domácími nealko koktejly. K dispozici bude též hlídání dětí pro tancechtivé maminky.
 
V průběhu celé podzimní sezony bude Studio ALTA netradičními způsoby připomínat, že kdyby nebylo Revoluce, nebyl by v česko-slovenském kontextu ani současný tanec a nové divadlo. Svoboda přemýšlení je základním předpokladem autorské tvorby, jejíž finální tvar je vždy svrchovaným rozhodnutím autora.
 
„Patříme ke generaci, které rodiče vyzvonili před čtvrtstoletím možnost svobodně přemýšlet, cestovat, poznávat, diskutovat, sdílet. Bereme to jako závazek a vytváříme prostor, kam člověk může přijít s otevřenou myslí a spolu s dalšími umělci a diváky intenzivně tvořit a prožívat.“, dodává k potřebě vztáhnout se k významnému výročí ředitelka Studia ALTA Lucia Kašiarová.
 
Vrcholem podzimní sezony v ALTĚ se stane sedmý ročník festivalu slovenského současného tance HYBAJ HO!, který proběhne od 29. září do 6. října 2014 ve Studiu ALTA, Divadle Komedie a Veletržním paláci NG. Hlavní festivalovou hvězdou jsou dnes již proslulí Les Slovaks Dance Collective, chybět ale nebudou ani stálice slovenské scény Debris Company, Petra Fornayová, Marta Poláková a mnoho dalších. Řada doprovodných aktivit zahrnuje například workshop se Zunou Kozánkovou, diskuzi na téma „25 let – jedna generace“ či vernisáž fotografií Stana Dobáka.
 
Ve Studiu ALTA najde svůj náhradní domov každý – od malých dětí přes děti revoluce až po její samotné aktéry. Více na www.studioalta.cz.
 
Program 6.9. 2014:
Revoluce v tanci: každý může být tanečníkem
8:00 – 9:30 / Jóga / Jana Půlpánová
9:45 – 11:15 / Současný tanec / Lea Švejdová
9:45 – 11:15 /  Tanec pro seniory / Petr Veleta
12:30 – 14:00 / Jóga pro matky + hlídání dětí / Jana Půlpánová
14:15 – 15:15 / Pohybové hry pro děti 3 – 6 / Jana Novorytová
15:30 -  16:30 / Pohybové hry pro děti 6 – 12 / Jana Novorytová
16:30 – 18:00 / Současný tanec / Peter Šavel, Tereza Ondrová
9:30 – 12:30; 14:00 - 16:30/ Fotografický workshop
19:30 Boys Who Like To Play With Dolls
20:30 Tančírna současného tance
 
Ceny: 80 Kč/ lekce, 3 lekce: 150 Kč, 200 Kč / fotografický workshop
Představení: 160 Kč / 110 Kč studenti, ZTP
 
 
Tereza Ondrová, Peter Šavel
Boys Who Like To Play With Dolls

PROJEKT JE SOUČÁSTÍ TOP 10 EVROPSKÝCH TANEČNÍCH PROJEKTŮ PRO ROK 2014 VYBÍRANÝCH KAŽDOROČNĚ PRESTIŽNÍ SÍTÍ AEROWAVES.
 
Společnost nám odmalička vštěpuje genderové stereotypy. Růžová je pro holky, auta pro kluky, holky si hrají s panenkami a kluci nebrečí. Gender – tedy sexualita osobnosti – je mnohem spíš než jevem biologickým (jako tomu je u pohlaví) fenoménem společenským. Podstata toho, co znamená bytí mužem nebo ženou, nevychází pouze z množství estrogenu či testosteronu v těle, ale je z podstatné míry výsledkem společenského vlivu či rozhodnutí, vzdělání, procesu socializace.
 
Přijměte pozvání do fantaskního světa, v němž mužský a ženský princip nemusí být totéž co muž a žena. Tvůrčí setkání dvou osobitých choreografů a performerů, kteří se setkali při úspěšném projektu Much More Than Nothing.  Pohyb a tanec se v tomto projektu stává prostředkem pro vyjádření kontrastu mezi projevem těla a duše, mezi genetickými danostmi a společenskými předsudky ve snaze zpochybnit nejrůznější společenské stereotypy a nahlédnout tematiku genderu čistě fyzicky.
Trailer ke shlédnutí zde: https://vimeo.com/69251543
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.