Share |

Studentský festival Zlatý voči se bude zabývat deformací

18. a 19. května se v studentském klubu Celetná uskuteční mezinárodní filmový festival studentů teorie audiovize Zlatý voči. Tématem letošního ročníku je deformace. Deformovat lze filmový materiál, úhel pohledu nebo způsob vyprávění příběhu, prakticky cokoliv, co je předmětem filmového média, tak i médium samotné. Oko filmaře teoretika je zdeformováno jeho znalostmi z filmové teorie a historie. Filmy teoretiků audiovize se zásadně liší od divákům známé produkce. Tyto filmy budou divákům k dispozici v pěti soutěžních a jednom nesoutěžním bloku, ve kterých budou mít svoje díla autoři z různých částí světa (USA, Kanada, Černá Hora, Turecko a další). Festival zahájíme vernisáží výstavy, která je připravována ve spolupráci se studenty ateliéru animované tvorby na VŠUP a bude přístupná po celou dobu festivalu. Posléze jednotlivé filmové bloky se budou prolínat s odborným programem, v letošním roce se skládá ze dvou odborných panelových diskuzí – “Internetové televize v českém kontextu” a “Problém filmové tvorby pro děti, její současný stav a budoucnost”, a s doprovodným programem, který se skládá z autorského čtení v podání Lukáše Csicselyho, performance Matyáše Trnky, retrospektivy režiséra Jana Bušty nebo večerní hudební produkce v podání soul-jazzové skupiny Jay Dee´s, dále alternativní post-punk kapely Schrödingerova kočka a DJs. Celý festival je zdarma a pro širokou veřejnost.
 
Filmový program
Hrané, dokumentární, klasické i experimentální snímky jsou rozřazeny do pěti soutěžních bloků a jednoho nesoutěžního, které představí to nejlepší ze světové filmové tvorby studentů teorie audiovize. V soutěži jsou zastoupeny školy jak z České republiky – CAS FAMU, KFS UK, FF UPOL, FAV MUNI, tak i z Velké Británie, Kanady nebo USA. O vítězných snímcích 22. ročníku Zlatý voči rozhodne čtyřčlenná porota, v niž zasedne filmová historička a kritička Jindřiška Bláhová, filmový režisér Jan Bušta, studentka filmové vědy Zuzana Černá a teoretik moderního umění Karel Císař. Nejlepší filmy vytvořené zdeformovaným pohledem teoretika filmu budou náležitě oceněny zdeformovaným zlatým okem ve skle. Cenu vytvořil Ateliér WAGA.

 
Odborný program
Nedílnou součástí festivalu jsou i dvě panelové debaty, které se tradičně zaměřují především na opomíjené fenomény na poli audiovize. “Internetová televize v českém kontextu” bude první diskuzí v rámci odborného programu. Otevře otázku pozice lokálních webových portálů, které prezentují audiovizuální obsah a pokusí se vůbec definovat pojem internetová televize v rámci české odnože internetové sítě. Debata se skuteční 18. května odpoledne a účastnit se jí bude – mediální teoretik Milan Kruml, šéfproducent Stream.cz Lukáš Záhoř, někdejší šéfproducent Playtvak.cz Josef Koukolíček a programový ředitel OBBODu Daniel Strejc. Celou diskuzi povede Mgr. Šimon Bauer. Druhá panelová diskuze “Problém filmové tvorby pro děti, její současný stav a budoucnost” se odehraje 19. května. Současný stav audiovizuální tvorby pro děti zasadí do širšího historického kontextu, tedy porovná předrevoluční a nynější po revoluční praxi, tak i samotné postavení tvorby pro děti v rámci české kinematografie. Účast v diskuzi přislíbila režisérka a scenáristka Maria Procházková, výkonný ředitel Juniorfestu Michal Šašek, Jiří Chalupa z oddělení dětské tvorby ČT a režisér Václav Vorlíček. Moderování diskuze se ujal filmový teoretik Matěj Forejt.

 
Doprovodný program
Festival bude zahájen vernisáží výstavy, která vznikla v rámci spolupráce s ateliérem animované tvorby VŠUP. Jednotlivé filmové bloky proloží části doprovodného programu, jehož součástí bude autorské čtení Lukáše Csicselyho, který přečte krátké úryvky ze svých dvou novel, a to Svátek a Předvečer sv. Mikuláše. Dále v rámci festivalu budou moc návštěvníci uvidět audiovizuální eskamotérská performance, jenž propojuje únikové techniky Harryho Houdiniho, Davida Copperfielda s actionpaintingem Jacksona Pollocka, to vše v režii Matyáše Trnky. V pátek filmy doplněny o retrospektivu filmového a televizního režiséra Jana Bušty, jehož první díla si našla diváky právě na festivalu Zlatý voči. V rámci celého festivalu bude možno navštívit výstavu loutek pro animovaný film, která bude probíhat v jedné z částí studentského klubu Celetná. Filmový program večer vystřídá program hudební. Čtvrteční noc bude v rytmu soul-jazzové skupiny Jay Dee´s, kterou po půlnoci vystřídá DJ tof působící pod křídly Tetris crew. V pátek se hudební produkce ujme alternativní post-punková kapela Schrödingerova kočka. Celý festival zakončí svým vystoupením legendární DJ Deleuze.
 
Festival Zlatý voči se koná 18. a 19. května 2017 ve Studentském klubu Celetná.
Akci pořádají studenti Katedry filmových studií Univerzity Karlovy.
 
Vstupné je dobrovolné.
Více informací naleznete na: www.zlatyvoci.cz, www.facebok.com/zlatyvoci
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.