Share |

Studenti VŠUP budou vystavovat v Miláně

foto: VŠUP

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze budou po třetí v řadě vystavovat své práce na nejslavnější přehlídce užitého designu Salone Internazionale del Mobile v italském Miláně. Stejně jako vloni bude mít VŠUP dočasnou milánskou adresu v oblasti Ventura Lambrate, kde vznikne projekt pod záštitou organizace “Organisation in Design”.

Tento rok se prezentace, nazvaná COLLABORATORY 2012, zaměří na představení výsledků spolupráce ateliérů s českým průmyslem. Těsnější vazby s českými firmami a v ideálním případě konkrétní produkty, které jdou do výroby, jsou zásadní součástí koncepce výuky na VŠUP. Propojení tvůrčího akademického prostředí s reálným světem výrobního provozu, trhu a profesionální komunikace s klientem je nezbytnou přípravou studentů pro jejich budoucí profesní život. Na druhé straně osvícené firmy, které se nebojí riskovat a přizvou ke spolupráci mladé studenty designu profitují z množství kreativních a výjimečných nápadů, nezatížených stereotypem praxe. Oboustranně výhodné partnerství slibuje kvalitní a originální výsledky podporující rozvoj českého průmyslu.

“The industries of the twenty-first century will depend increasingly on the generation of knowledge through creativity and innovation” (Landry, Bianchini)

Výstava bude letos fungovat jako kompilát těch nejzajímavějších prací, které se podařilo vyrobit během posledních dvou let, kdy se VŠUP spoluprácí s průmyslem podrobně zabývá. Architekturu letos vytvoří Eva Eisler a její studenti z Ateliéru K.O.V.

Poněkolikáté se do Milána vrací dvojice Dan Gonzales a Tomáš Varga z Ateliéru produktového design. Letos představí kolekci světel BËLL a SÄTELITE, vyrobených ve spolupráci s firmou Brokis. Česká firma se soustřední na ruční výrobu osvětlovací techniky z kvalitního skla a unikátní tvůrčí řešení osvětlení interiéru. Pro Brokis navhrují i Olgoj Chorchoj, kteří vedou domovský ateliér dvojice Gonzales a Varga.

Kombinací moderních technologií a tradičního řemeslného zpracování oděvů vznikly šaty Terezy Ujevičové z Ateliéru módní tvorby. Studentka Josefa Ťapťucha vytvořila šaty ve spolupráci s libereckou firmou Martilla, která se již od roku 1993 zabývá využitím digitálních technologií pro tisk na textilní materiál.

Ateliér design oděvu a obuvi vedený Liběnou Rochovou spojil své síly s firmou Baťa - tradičním a ve světě proslulým výrobcem obuvi. Studenti pracovali na redesignu dnes již ikonických baťovských tenisek ze 60.let “ Bata Bullets”.  Specifika spolupráce přibližuje Liběna Rochová takto: „Naše spolupráce s Baťou je výjimečná tím, že se studenti setkají s profesionálním provozem výroby bot, jsou ve fabrice při realizaci. Vedle projektů které realizujeme a jsou zaměřené na výtvarné pojetí s důrazem na kreativitu a hledání, tento projekt je na hraně. Na jedné straně kreativní zpracování tenisky, na druhé straně si teniska musí zachovat své zákonitosti a musí být zpracovatelná v průmyslu.“ Ty nejlepší návrhy budou realizovány a předvedeny poprvé právě v Miláně.

Vlastnosti tvrdé boritokřemičité skloviny Simax zkoumal student Ateliéru skla Jakub Petr. Své zkušenosti mohl zužitkovat díky spolupráci se sklárnou Kavalierglass a v Miláně se tak návštěvníci můžou potěšit jeho čajovým setem.  „Sklárna Kavalier vždy patřila svojí technologií i designem k tomu nejlepšímu v českém užitém skle. Spolupracovat s takovouto značkou je pro nás ctí a potěšením a to nemluvím o vstřícnosti a podpoře, které se nám dostává ze strany technologů i managmentu.“ hodnotí spolupráci vedoucí ateliéru Rony Plesl.

Prostor na výstavě dostanou i čerství absoloventi VŠUP. Zbyněk Krulich, který vystudoval u Jiřího Pelcla představí svůj projekt ‘Mikádo’, jehož tématem je využití parametrického modelu a generativního procesu při návrhu a výrobě nábytku. Designér zkoumá možnosti individualizace návrhu zákazníkem za použití interaktivní aplikace a CAD/CAM výrobních technologií.

Prezentace školy bude doplněna také o objekty z Ateliéru keramiky a porcelánu, K.O.V a práce studentů Ateliéru textilní tvorby.
 
COLLABORATORY 2012
Salone Internazionale del Mobile, Milano
17/4 – 22/4 2012, Ventura Lambrate

www.vsup.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.