Share |

Studente, věda ti!

Woskhopy, přednášky, sdílení!
foto Amy Loves Yah (cc)

 
Nadchl nás projekt podporující zapojení studentů do vědecké činnosti.
Bezplatné semináře, nanotechnologie, možnost práce v dobré laboratoři... to se nám líbí. Požádali jsme autory projektu, aby nám vysvětlili, co přesně dělají a jak. Tady je jejich výpověď:
 
Zabýváme se nanotechnologiemi, tkáňovým inženýrstvím, cílenou distribucí látek a hojením ran. Nevěříme, že automotive spasí Česko. Tvrdíme, že věda by mohla. Ale musí se dělat pořádně a ne jen „pro vědu“. Myslíme si, že v dnešním světě už není nutné žít v zaprášených městech kvůli dobrému zaměstnání, radši si bereme práci na čistý vzduch. A tvrdíme, že dnešní mladí lidé nejsou nesamostatné slupky utopené ve virtuálních realitách. Dokazujeme, že je tomu jinak.
Pořádáme bezplatné semináře s účastí špičkových odborníků z ČR. Navíc nabízíme to, co podle nás u odborného vzdělání chybí - praxi v aplikovaném firemním výzkumu. V rámci vlastních projektů i ve spolupráci s univerzitami realizujeme celou řadu dlouhodobých odborných stáží. Nepředstavujte si prosím idylku z Big Bang Theory. Aplikovaný výzkum ve firmě je dřina. Musíte vědět o celé řadě věcí, které se ve škole nenaučíte: dělat patentové rešerše; mít povědomí o marketingových analýzách; vědět, že to co se podaří v laboratoři, nestačí při převádění do výroby jen vynásobit stem; znát nástrahy registrací, které se ve světě liší pomalu stát od státu. Ve finále ale můžete dělat zajímavou, dobře placenou tvůrčí práci, na jejíž výsledky si nakonec budete moci sáhnout.
Proč pořádáme nákladné odborné semináře a nabízíme stáže a trainee programy? Narovinu proto, že ty nejschopnější stážisty pak chceme přilákat k nám do firmy. Ale taky proto, že jsme si vědomi nedostatku, za který vysoké školy nemůžou a ani jej samy nemohou napravit. Jak získat praxi v jiném než akademickém výzkumu, když firmy v Česku příliš na vlastní výzkum nedbají a pokud ano, nechtějí ztrácet energii výchovou pracovníků budoucích. My máme horší startovní pozici, kdy nemůžeme přijít k hotovému. Je rozdíl, sídlit v Praze nebo v Dolní Dobrouči. Proto se musíme snažit více než ostatní. Na druhou stranu pracuje v naší firmě ve výzkumu téměř 40% zaměstnanců z celkových 240 a naše přístrojové vybavení je často nesrovnatelně lepší než na univerzitách. Máme co nabídnout.
V podpoře vědy jsme neskončili u vysokoškoláků. Před třemi roky jsme rozjeli projekt FYBICH, Pojďte dělat vědu s námi. Ten nabízí zdarma cykly odborných přednášek z přírodních věd už středoškolákům. Přednášky jsou vždy v sobotu, v nevelké obci, jejíž dopravní spojení má daleko k dokonalosti. Pravidelně přesto přijíždí padesát až osmdesát teenagerů, kteří chtějí poslouchat vědce, univerzitní profesory a lékaře z fakultních nemocnic.
Pro nejzapálenější pak poskytujeme možnost dělat přímo u nás v laboratořích pod odborným vedením na vlastním projektu. Studenti si nehrají na vědu, dělají vědu. Musí si nastudovat problematiku, načíst hromady odborných článků a rozjet vlastní měření a pokusy. Stojí to hodně času a dřiny. Ale pokud potom jedou na nějakou soutěž studentských projektů, je veškerá snaha odměněna. Hned po prvním roce projektu náš stážista postoupil až na mezinárodní soutěž I-SWEEEP do USA, kde zvítězil v kategorii inženýrství a vyhrál jednu ze čtyř hlavních cen. Letos se rozhodli soutěžit dva naši stážisté, oba postoupili až na mezinárodní soutěž I-SWEEEP a jeden pojede za rok ještě na INTEL-ISEF, což je nejprestižnější soutěž vědeckých projektů středoškoláků. Dva naše středoškolské stážisty také čeká prezentace jejich výsledků na mezinárodním mikrobiologickém kongresu FEMS v Lipsku, kam byl přijat jejich poster.
Proč soukromá firma „vyhazuje“ peníze na podporu vědy už pro středoškoláky? Vymýšlíme nové biomedicínské aplikace, nové přístroje, nové produkty. Proto potřebujeme dobré vědce a vývojáře. Ale tak nějak víme, že oproti obecnému přesvědčení nepřicházejí geniální nápady zčista jasna. Stojí za nimi trpělivá práce a plné porozumění problému. Na takové věci člověku nestačí čtyři roky vysoké. I proto je věk drtivé většiny nositelů Nobelových cen tak vysoký. Musíte nasbírat hromadu zkušeností a informací. Čím dříve s tím začnete, tím lépe pro vás.
No a samozřejmě, je tu ta vesnice. Sídlíme na venkově ve Východních Čechách, nikoliv v univerzitním městě. Potřebujeme, aby se náš region rozvíjel, aby se tady dobře žilo lidem, kteří k nám přijdou za prací. Podle nás vzdělávání pomáhá tomu, aby tu vyrůstali chytří a nadaní lidé. Ti se jednou vrátí ze studií a ze světa tam, kde mají kořeny. Pak se nám třeba investice mnohonásobně vyplatí. Ono totiž pro špičkového vědce v Dolní Dobrouči není příliš mnoho jiných pracovních příležitostí. J
 
Co nás na tom baví? Ten výraz, který se objeví na tváři těch, kteří jsou u nás poprvé. Úspěchy, které už mají vzdělávací programy za sebou. Vědomí, že děláme něco smysluplného, že možná i díky nám vyroste v Čechách další profesor Wichterle nebo Holý.
za Contipro, Tomáš Papež
nejbližší seminář:
Nádorová onemocnění – molekulární mechanismy, diagnostika a léčba
15. května
http://www.fybich.cz/seminare-level-ii?task=view_event&event_id=10
nejbližší workshopy:
Nosičové systémy pro biologicky aktivní látky II (přednášené v anglickém jazyce)
20.05.2013 - 24.05.2013
http://nanobiotechnologie.cz/kurzy?task=view_event&event_id=31
Transportní mechanismy a podstata transportních mechanismů – responsivní systémy
27.5-31.5.2013
http://www.bionanotech.cz/web/kurzy
 
Contipro: http://www.contipro.com/cs/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.