Share |

Stop PDF a krásným tiskovým zprávám!

foto: Zuzi Klinka

Toto je prosba od jedné leckdy „zoufalé“ a do nebe „nadávající“ editorky a možná i těch dalších,  kteří pracují dále s textem a opravují ho, doplňují ho, předělávají ho a vypiplávají ho k dokonalosti.

Přátelé z oborů PR, autoři, tiskoví mluvčí, kreativci, lidé píšící jakékoliv zprávy, které posíláte dále novinářům, redaktorům, šéfredaktorům, editorům a žádáte je o jejich publikaci do médií. Mám vás ráda! Vážím si vás, i proto, že pocházím ze stejného oboru a profese. Snad i proto, že miluji psané slovo a texty… vím, že jste tvořiví, jedineční a že dennodenně podáváte ty nejlepší duševní výkony k tomu, abyste napsali srozumitelný text a poslali jej dále do světa…. Informace jsou krásné. Protože nás sbližují a díky nim si rozumíme, což je nesmírně důležité, že ano. Díky bohu za slovo, písmo a umění číst a umění mluvit.

ALE! Je tady jedno žalostné ALE a to je, alespoň pro mě, jako pro editorku, co denně vkládá několik zpráv na web, moc důležité… a vlastně je i důvodem tohoto článku. PROSÍM, PIŠTE SIMPLY. PROSTĚ JEDNODUŠE. Nikdo si nebude myslet, že jste „idioti, co znají „jen“ word“ and that’s it. Ne! Věřte mi. Prostě otevřete word nebo něco podobného, napište tiskovou zprávu, uložte ji a posílejte. Žádné PDF formáty, žádné složité úpravy, ani žádné tučné věty, zarovnání na střed ni podobných úprav není potřeba. Věřte mi.

Chápu, že je důležité vypíchnout v textu to, co je třeba dostat ke čtenáři. Chápu vaše obavy, že si grafik/editor nebo ten někdo další nevšimne, přehlédne a opomene to, co vy tak horečně píšete. Ale nebojme se! Protože upřímně má-li to opomenout, tak to opomene, i když to bude z textu „tančit a řvát: Nepřehlédni mě!“.

Mějme rádi jeden typ písma, nadpis, úvod, pár odstavců a závěr a nějaký ten link.

To je má skromná, leč pro mou práci velmi důležitá, prosba, pro ty, kteří píší do světa a žádají ten zbytek, aby jejich texty publikovali… Stop PDF a krásným tiskovým zprávám! Opravdu jich není třeba.

Děkuji vám.
S láskou a úctou.
Zuzana Klinková
 
text: Zuzi Klinka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.