Share |

Startuje Retrospektivní přehlídka Ceny Pavla Kouteckého - přihlášky filmů končí za týden

Martin Ryšavý: Země snů
foto: pořadatel akce

Retrospektivní přehlídka Ceny Pavla Kouteckéhopředstaví všechny doposud oceněné filmy této jedinečné ceny pro české dokumentaristy. Odstartuje v úterý 23. dubna ve 20 hodin v pražském Langhansu – Centru Člověka v tísni dokumentem Nízký let Jana Šikla, který jako první tuto cenu obdržel. Každé úterý až do 28. května zde bude veřejnosti postupně představeno všech šest snímků doposud oceněných Cenou Pavla Kouteckého. Po projekci bude vždy následovat debata s tvůrci. K dnešnímu dni je do aktuálního 7. ročníku Ceny Pavla Kouteckého přihlášeno více než sto snímků, dokumentaristé mají poslední možnost přihlásit své filmy do 30. dubna a usilovat tak o finanční odměnu sto tisíc korun. Organizátoři Film & Sociologie, Divadlo Archa a Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět budou letos opět pořádat projekce nominovaných filmů v Praze a v dalších městech, jako jsou například Ústí nad Labem, Plzeň a Benešov.

O vítězi Ceny Pavla Kouteckého pro letošní rok rozhodne porota, v níž zasedne například spisovatelka Petra Hůlová, režisér a herec Jiří Havelka, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab nebo Zuzana Raušová z Jednoho světa. Slavnostní vyhlášení letošního vítěze Ceny Pavla Kouteckého proběhne 11. června v Divadle Archa.

Retrospektivní přehlídka Ceny Pavla Kouteckého představí kromě loni oceněného Trojmezí Kláry Řezníčkové také snímky Pulec, králík a duch svatý  Richarda Komárka a Filipa Remundy, Nevítaní Tomáše Škrdlanta, Země snů  Martina Ryšavého a Pozemšťané, koho budete volit? účastníků filmové dílny o. s. Inventurapod vedením režisérkyLindy Jablonské. Jako první se divákům představí film Nízký let Jana Šikla. Režisér Šikl po zesnulém Pavlovi Kouteckém dokončoval film Evoluce 4 z revoluce - portréty čtyř osobností sametové revoluce v průběhu dvaceti let. „Pavla Kouteckého jsem znal z FAMU, kde jsme oba studovali. Oceňuji na jeho tvorbě lidský přístup, trpělivost a určitý soucit k hrdinům před kamerou – nikdy nešel za hranici,“říká Šikl. Vůdčí osobnost Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková z Filmu & Sociologie, každoročně vybírá do poroty i někoho z jeho přátel – po loňských sourozencích Svitákových to letos bude imunoložka Milada Šírová. V porotě každoročně zasedají osobnosti i mladší generace ze světa filmu, divadla či literatury.  „V loňském roce byl v porotě spisovatel Jaroslav Rudiš a jeho postřehy a názory na současný český dokumentární film byly cenné,“ říká Jarmila Poláková. Organizátoři se tak i tento rok rozhodli oslovit někoho, kdo reflektuje dnešní dobu a své pocity jinou než filmovou tvorbou. „Letos v porotě zasedne spisovatelka Petra Hůlová. Jiří Havelka, dnes hlavně známý jako divadelní režisér, herec a moderátor, byl spoluzakladatelem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, a tak si při porotcování vzpomene na své jihlavské začátky,“ dodává Poláková.

Porota Ceny Pavla Kouteckého každoročně vyhlašuje do deseti nominovaných filmů, které stejně jako loni poběží ještě před samotným vyhlášením na několika místech v Praze v rámci venkovních projekcí. Mimo Prahu budou filmy k vidění také v Ústí nad Labem, Plzni a Benešově, kam se nominační projekce rozšíří díky spolupráci s festivalem Jeden svět. Všechny nominační projekce budou probíhat od začátku června a slavnostní vyhlášení letošního laureáta proběhne 11. června v pražském Divadle Archa. Hlavním partnerem Ceny Pavla Kouteckého se stala společnost RWE, která podporuje český film dlouhodobě a v tomto případě podpoří vítězného režiséra částkou sto tisíc korun.

Dokumentární filmy, jejichž režiséři se budou ucházet o Cenu Pavla Kouteckého, musí být vyrobené v období od 1. 1. 2012 do 30. 4. 2013. Filmoví tvůrci je mohou hlásit do konce měsíce dubna prostřednictvím on-line formuláře a zaslání DVD s filmem. Více informací je na www.cenakoutecky.cz

Adresa pro zasílání přihlášek a DVD:
MFF Jeden svět
Člověk v tísni, o.p.s.
Šafaříkova 24
120 00 Praha 2
cena@cenakoutecky.cz
program@jedensvet.cz
www.cenakoutecky.cz

Retrospektivní přehlídka Ceny Pavla Kouteckého:
Langhans - Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1
Start ve 20.00, vstupné na jednotlivé projekce 50 Kč. Po projekci následuje debata s tvůrci.

23. dubnaJan Šikl: Nízký let (oceněno CPK 2007)
Snímek vypráví příběh z 60. a 70. let o vztahu Káti a Franty, který byl špičkovým stíhacím pilotem československé armády. Franta Kátě nesmírně imponoval. Byl nejen přitažlivý muž, ale i cílevědomá a rozhodná osobnost. Proto ochotně tolerovala jeho kariéru stíhacího pilota v československé armádě. S rodinou ho následovala i na odborné stáže do SSSR. Frantův sklon k alkoholu však začíná prohlubovat postupné odcizení a manželství končí v troskách. Kariera pilota končí zanedlouho nešťastnou smrtí Franty.

30. dubnaRichard Komárek a Filip Remunda: Pulec, králík a duch svatý (oceněno CPK 2008)
Mladý scenárista Richard Komárek připravoval film o souvislostech radikálního postoje brněnského pravoslavného kněze Halíka, který požaduje zákaz potratů, a to tím způsobem, že již několik let stojí téměř každý den dvě hodiny před porodnicí na Obilném trhu v Brně, čte žalmy a má na sobě manifestační plakát s nápisem „Nezabiješ!“. V průběhu příprav Komárek zjistil, že se toto téma podstatně dotýká jeho rodiny, což ho překvapilo a zaujalo natolik, že se spolu s režisérem Filipem Remundou rozhodli natočit film, který sleduje postoje a emoce hlavních aktérů Halíkova veřejného protestu, a také film, který je zároveň osobní rodinnou zpovědí na dané téma.

7. květnaTomáš Škrdlant: Nevítaní (oceněno CPK 2009)
Pětici hlavních postav, které se narodily s vážným postižením a byly rodiči odmítnuty, sledoval režisér neuvěřitelných dvacet let. V záměrně volně propletených portrétech sledujeme jejich cestu od dětství v Jedličkově ústavu až po snahu plnohodnotně se začlenit do života dospělých. Od doby, kdy byly v duchu komunistické doktríny zavřeny v ústavech s přísným zákazem kontaktu s „normální“ společností až do současnosti, kdy většina z nich založila své vlastní rodiny

14. květnaMartin Ryšavý: Země snů (oceněno CPK 2010)
Doposud žili na vietnamském venkově - sice chudě, ale relativně spokojeně. Potom uvěřili jedné z mnoha agentur slibujících jim pohádkové výdělky v zaslíbené zemi jménem Česko. Jejich rodina i vzdálení příbuzní zastavili veškerý majetek a od banky získali astronomickou částku šest až deset tisíc dolarů jako poplatek za letenku a pracovní vízum... Režisér Martin Ryšavý se ve vietnamské komunitě těší důvěře, která byla pro zpracování tohoto tématu klíčová. Snímek Země snů přináší pestrou mozaiku pohledů na problematiku jak ze strany dělníků, tak od zástupců vietnamských starousedlíků, pracovníků státní správy i obyvatel Hanoje.

21. května- účastníci filmové dílny o. s. Inventura pod vedením režisérky Lindy Jablonské: Pozemšťané, koho budete volit? (oceněno CPK 2011)
„Paroubku, koho budeš volit?" volá na dnes již bývalého předsedu ČSSD na mítinku strany v Litoměřicích Aleš Koudela. Spolu s dalšími muži a ženami patří do tvůrčí skupiny občanského sdružení Inventura, které se zabývá podporou a prezentací umělecké a publicistické tvorby lidí s mentálním handicapem. Režisérka Linda Jablonská s nimi natočila dokument, který mapuje veřejný prostor před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

28. květnaKlára Řezníčková: Trojmezí (oceněno CPK 2012)
Dokumentaristka Klára Řezníčková ve svém snímku ukazuje nejvýchodnější oblast Česka ležící na hranicích s Polskem a Slovenskem. A právě hranice ovlivnila zásadním způsobem nejen historický vývoj této oblasti, ale také osudy místních lidí. Národnostně promíšení obyvatelé horské obce Hrčava či sousedního Bukovce ve filmu vzpomínají na živé vesnické zábavy, dramatické události konce druhé světové války, časté pašování alkoholu v době komunismu přes přísně střeženou hranici i na soužití s polskými pohraničníky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.