Share |

Srovnávací fotky: originální projekt, který nadchne

koláž Václav Víšek

Na facebooku najednou začalo x mých známých komentovat obrázky stránky jménem Srovnávací fotky. Na to jsem se musela podívat.
Nápad celé věci je nesmírně jednoduchý: autor stránky, pan Václav Víšek, vedle sebe klade staré fotky různých míst ČR - a novou podobu téhož místa. Rozdíly či podobnosti obrázků něky pobaví, někdy vezmou dech.
Co je autor zač a proč se touhle věcí zabývá? Tohle nám napsal:
"Dělám to proto, že mě to baví a že se mi snad občas něco podaří.
K mé osobě: je mi 68, jsem důchodce, celý život jsem se živil jako zeměměřič. Tvrdím, že právě proto se dokážu slušně orientovat v prostoru podle starých fotek. Nejsem příliš schopný nějaké systematické práce, takže přeskakuju z jedné lokality do druhé, podle nálady. Ta bývá, u nás starých, často vrtkavá. Většinu života jsem provozoval hodně intenzívní pěší turistiku, zničil jsem si klouby a zbylo mi kolo. I tady mi síly ubývají. Vracím se na místa, která jsem kdysi prolétl jako šůs a teď je trochu vychutnávám. To ovšem není zmoudření, prostě nemůžu.
Abych připravoval nějakou publikaci, na to asi nemám sílu ani prostředky. Takže pro mě je internet to, co mi vyhovuje. Mám svůj profil na FB (pod mým jménem), kde jsou uvedena spojení na mne, nijak se neschovávám pod různé přezdívky. Po životě, který jsem většinou prožíval v komunistickém režimu, jsem rád, že můžu svoje názory veřejně psát a podepisovat.
Na facebook vkládám fotky tak, jak jde život, i s různými pindy, když mě něco "chytrého" napadne. Mám fotky seřazené i podle krajů nebo pražských čtvrtí. Už je toho přes 600 kousků a doufám, že budou přibývat.
Kromě toho mám album na adrese http://fotoalba.cz/venca-01. Tam jsou ve větším formátu, jsou pořádně seřazeny, ale nejsou u nich moje komentáře, které se sem nevejdou. Ale lidi stejně asi zajímají spíš fotky než moje stařecké pindy."
 
Podle nás to nejsou pindy, ale užitečné komentáře:-) Projekt Srovnávací fotky určitě doporučujeme vidět, může se hodit i jako inspirace na výlety.
 
Stránka s hromadami srovnávacích fotek je zde!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.