Share |

Správa pražských hřbitovů je poprvé v historii pořadatelem benefičního koncertu

foto: pořadatel akce

Správa hřbitovů se poprvé  u nás i v Evropě stává pořadatelem benefičního koncertu.
 
Ve spolupráci s Městskou knihovnou a především pak patronem Projektu adopce významných hrobů, houslovým virtuozem Jaroslavem Svěceným, se Správa pražských hřbitovů rozhodla uspořádat benefiční koncert, jehož výtěžek bude určen pro záchranu významných hrobů.  
Koncert pod názvem Jaroslav Svěcený a přátelé – Tango nuevo pro dobrou věc se uskuteční v pátek 31. března 2017 od 19 hodin ve velkém sále Městské knihovny v Praze.
 
Dramaturgie koncertu byla záměrně zvolena tak, aby oslovila nejen příznivce vážné hudby, ale také milovníky tance a filmu. V průběhu večera zazní emocemi a muzikalitou nabité skladby argentinského hudebního mága Astora Piazzolly, včetně skladby Libertango, která se stala součástí slavného filmu 48 hodin v Paříži režiséra Romana Polanského.
Tuto skladbu se svým kolegou, akordeonistou Ladislavem Horákem, natočil letos v lednu Jaroslav Svěcený i ve formě nového videoklipu, který bude mít premiéru v půlce února.
Večerem se však ponesou nejen tóny tanga, ale také originální virtuosní skladby pro housle a kytaru Niccoló Paganiniho a dalších italských skladatelů či hudba Václava Trojana z pohádky Princ Bajaja.
S Jaroslavem Svěceným vystoupí akordeonista a bandoneonista Ladislav Horák, profesor a zástupce ředitele Pražské konzervatoře a kytarista Miloslav Klaus.
 
Vstupenky je možné od pátku 3. 2. zakoupit na pokladně Městské knihovny v Praze a také prostřednictvím sítě Ticketpro. 40 % z ceny vstupenky bude poukázáno na účet veřejné sbírky.
 
Veřejná Sbírka pro záchranu významných pražských hrobů přímo navazuje na úspěšný Projekt adopce významných hrobů.
Ze sbírky jsou opravovány nejohroženější náhrobky, které jsou v Projektu adopce zařazeny déle než dva roky a které doposud nenašly adopční nájemce. Sbírka je určena především těm lidem, kterým není lhostejný stav hrobů významných postav naší historie, ale nechtějí nebo nemohou přijmout závazky plynoucí z dlouhodobé adopce. V letošním roce bude z výnosu veřejné sbírky jako první restaurován hrob Josefa Wenziga, mj. libretisty Smetanových oper Libuše a Dalibor.  Viz: http://www.hrbitovy-adopce.cz/verejna-sbirka/77-josef-wenzig.html
 
Výsledkem dosavadních takřka 4 let fungování Projektu adopce významných hrobů je více než sto zachráněných náhrobků a velká řada nově zařazovaných hrobů do tohoto Projektu. Do projektu bylo prozatím zařazeno více jak 250 hrobů. K dnešnímu dni se podařilo prostřednictvím adopčních nájemců zachránit na 130 z nich.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.