Share |

Spolupráce Národní galerie Praha a Státní umělecké sbírky Drážďany: mezi městy pojede Vlak kultury

Národní galerie v Praze (NG) a Státní umělecké sbírky Drážďany (SKD) uzavírajíinstitucionální partnerství. Zahajovacím projektem je Vlak kultury Praha–Dresden, kterýještě letos představí na trati mezi oběma městy významné umělce obou zemí. Na trase do Drážďan uskuteční své zcela nové dílo laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřina Šedá, v opačném směru budou mít cestující možnost setkat se s DursemGrünbeinem, pravděpodobně nejdůležitější osobností současné německé poezie.
 
Během čtyř listopadových a prosincových víkendů budou mít cestující na trasePraha–Drážďany a zpět možnost lépe poznávatkulturu obou sousedních zemí. Zahajovací jízda proběhne 4. listopadu, kdy z Dráždan vyrazí DursGrünbein, jenž bude mít na cestu zabalenu jeho novou sbírku básní Zündkerzen a autobiografickou knihu Die Jahreim Zoo (Léta v zoo). Držitel Ceny Georga Büchnerapak 6. listopadu bude číst ze svých děl vpražském Goethe-Institutu.
 
2. prosince vyjede z Prahy výtvarnice Kateřina Šedá, mezinárodně proslulá sociálně angažovanými akcemi, při nichž často zaměstnává až stovky lidí, kteří do té doby k umění neměli žádnou užší vazbu. Nepojede však ve speciálním vagonu jako její předchůdce, ale její umělecký projekt bude realizován ve vagónech přímo mezi běžnými cestujícími.
 
Další prosincový víkend budou ve Vlaku kulturypředčítat ze svých nových románů David Zábranský a Jakuba Katalpa,jejichž účast podpořilo České literární centrum. Zábranský představí knihu Za Alpami; o Němci, který šel s dobou a Katalpa,autorkaznámého románuNěmci, bude číst ze své novinky Doupě. Posledního umělce zveřejní NG a SKD až jako překvapení v průběhu projektu.
Druhá cesta ve směru z Drážďan do Prahy se uskuteční se zpěvačkou, textařkou, herečkou a umělkyní Annou Mateur.Vlastním jménem Anna-Maria Scholzová, narozená v Drážďanech, je držitelkou Německé ceny malého umění (DeutscherKleinkunstpreis), Divácké ceny Marleneči Ceny města Drážďany v roce 2017. Ve vlaku se objeví jako „Orakelmateur“, aby interaktivně pracovala se svým publikem. Datum jízdy bude brzy oznámeno.
 
Jízdenka na Vlak kultury zároveň platío daném víkenu jako vstupenka do Národní galerie v Praze či Státních uměleckých sbírek v Drážďanech dle směru cesty. Vstupenky na první jízdu s DursemGrünbeinem jsou již k prodeji zde.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.