Share |

Špička experimentální hudby Mountains už tento měsíc naživo

foto archiv pořadatele

Květnové pokračování hudebního lahůdkářství Music Infinity představí českému posluchači americký projekt Mountains patřící ke špičce současné experimentální hudby. Dvojice Brendon Anderegg a Koen Holtkamp dorazí 17. května do Paláce Akropolis.

Tisková zpráva:

MUSIC INFINITY

MOUNTAINS (USA)

Palác Akropolis

Úterý 17. května 2011 od 19:30h

Majestátní drone ambientní folk od Mountains

Hudba Mountains se nachází mezi folkem, post-rockem, drone-ambientem a hudební avantgardou - uhrančivé a krásné zároveň. Mountains také založili koncem 90.let svůj vlastní label Apestaartje, dnes už vydávají na proslavené značce Thrill Jockey a novináři je často srovnávají s Brianem Enem nebo Fenneszem. 

Mountains - Hory mají uši

Experimentální hudba je posledních několik desetiletí skoro výhradně spojována s elektronickými hudebními nástroji. I „obyčejná“ akustická kytara ale může být zdrojem neobvyklých zvuků. Přesvědčit se nás o tom snaží chicagská dvojice Mountains momentálně usazená v Brooklynu, která se vydala opačnou cestou než většina jejich kolegů z avantgardní scény a ve své hudbě hledají nový smír mezi dřevními nástroji a moderní technologií. Na zvuk akustických kytar a terénních nahrávek aplikují Mountains efekty z mašinek a vytváří úchvatné zvukové krajiny, které zvou k poslechu plnému dobrodružství. Své koncerty berou Brendon Anderegg a Koen Holtkamp jako příležitostí k volné improvizaci, při níž svůj futuristický folk křížený s post-rockem a drone ambientními náladami proměňují každý večer do nových a dosud neslyšených podob. 

Anderegg a Holtkamp se seznámili už na střední škole ve Chicagu a v roce 1998 založili label Apestaartje, kolem kterého se utvořila komunita hudebních experimentátorů. Každý z dvojice měl svůj vlastní projekt - první vystupoval pod vlastním příjmením, zatímco druhý byl známý jako Aero a společný projekt zrealizovali teprve v okamžiku, kdy začali přemýšlet o tom, jak přenést svoji hudbu na pódium. V roce 2005 proto vznikli Mountains. Své bezejmenné debutové album (a též všechny následující) natočili jako improvizaci, v níž v reálném čase proměňují akustické nástroje a terénní nahrávky ve vyklidněné zvukové skulptury. Album si vysloužilo srovnání s ambientními klasiky jako jsou Brian Eno, Popol Vuh nebo Fennesz. Jejich druhé album Sewn i vinylová deska Mountains Mountains Mountains pomohly dvojici získat na experimentální scéně jméno, zásadní průlom ale přišel až s albem Chorals, které Mountains vydali v roce 2009 na proslulé chicagské značce Thrill Jockey. Za zmíňku stojí i vynikající sólové album Holtkampa Field Rituals, která vyšla v roce 2008 na britské prestižní značce Type.

„Kombinace akustických a elektronických elementů nám dovoluje vytvořit mnohem reálnější pocit vřelosti než čistě digitální nebo dokonce pouze elektronické nástroje,“ vysvětluje Koen Holtkamp filosofii Mountains. Jejich majestátné i delikátně krásné zvukové skulptury bude moci český posluchač poprvé na vlastní oči i uši obdivovat v úterý 17. května v Paláci Akropolis, kde americká dvojice zahraje na pozvání série Music Infinity. 

Více informací a audio ukázky: http://www.myspace.com/apestaartjemountains

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.