Share |

Spasení pro lásku?

Sonda do nitra nemocného srdce na Nové scéně ND.
foto archiv autorky

Hru Spasení Edwarda Bonda v nastudování činohry Národního divadal můžete vidět 21.1.2011 v 19h na Nové scéně ND v Praze. Dále pak 18.2., 11.3, 12. a 21.4. Jde o hořký pohled na společnost, potácející se v neschopnosti komunikovat a milovat. Občas vysvitne semínko naděje, to je však záhy zašlapáno do země.

Hra z šedesátých let je až mrazivě aktuální i v dnešní době sociálních jistot a jejich zneužívání populací, která ztratila zodpovědnost za vlastní život.

Je zřejmé, že se nejedná o žádnou veselohru, i když během představení je několik momentů k pousmání. Hra v režii Michala Dočekala na minimalistické a svými nástupy surové scéně Jana Duška, doprovázena hudbou Ondřeje Anděry, diváka postupně vtahuje do děje a nutí zamyslet se nad vlastními stereotypy v komunikaci zejména s těmi nejbližšími.

Herecky excelují Lucie Žáčková v roli Pam a Jan Hájek coby Len. Fred v podání Jana Dolanského a celá partička okolo něj je zpočátku spíše úsměvná parodie na bezprizorní flákače ze sídlišť. Pomalu se ale vkrádá úzkost, kdy herci splývají se svými postavami do věrohodné kopie těchto výrostků. Manželé Mary - Jana Boušková a Harry - Ladislav Mrkvička nastavují zrcadlo mladé generaci, kam to celé nejspíš povede.

Celé uchopení představení tvůrci i herci je osobité a ani v nejmenším neztácí krok se silným tématem. Vřele doporučuji!

Více o hře najdete na stránkách Nové scény.

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.