Share |

Sofa Surfers: Rakousko se mění ve společnost bez předsudků

Rakouští Sofa Surfers zahrají opět v Praze - uvidíme je 26. listopadu v La Fabrice. Naše otázky odpovídal Michael Holzgruber. 
 
Pověz nám něco o vašem albu, které má teď vycházet. Kde jste na něm pracovali a hostuje na něm někdo?
Album se jmenuje Scrambles, Anthems and Odysseys a pracovali jsme na něm od ledna do července ve dvou vídeňských studiích. Byl to dost intenzivní kreativní proces a jsme s výsledkem spokojení.  Tři tracky (Bread and Circuses, Scramble, Skins) s námi nazpívala Soulcat E-Phife, vídeňská rapperka původem z Dominikánské republikyShodou okolností je skvělým protikladem našeho zpěváka Maniho Obeyi. V jednom tracku zpívá taky Manisova šestnáctiletá dcera Issi Honi, nahrávala poprvé v životě. Zpívají spolu písničku Woody's Ballad a je to super. 
Cover alba udělal Bruno Biazotto, náš kamarád grafik z Brazílie, který byl s náma hned od začátku, když jsme album začali nahrávat, a začal na coveru pracovat hned od prvních verzí. Průběžně nám pak posílal návrhy, které jsme si nechávali na monitorech, když jsme jednotlivé tracky rozpracovávali. Ukázalo se to jako velmi uspokojující symbióza, protože grafika alba a jeho obsah si teď přesně odpovídají.

Vaše album jde koupit několika způsoby - na CD, na vinylu, nebo ve speciálním packagi s návštěvou vašeho studia - vypadá to trochu jako odměny na crowdfundingovém portále...
Je to tak, nabízíme dva speciální balíčky Born to be backstage a The Fifth Surfer  a oba jsou inspirovaný právě známými odměnami v crowdfundingových kampaních. Born to be backstage spočívá v tom, že si s náma budete moct pobejt v backstagi při koncertě podle vašeho výběru, The Fifth Surfer je zase zaměřený na naše skalní fanoušky: můžou se k nám připojit při zkouškách a zajammovat si s námi. Možná bude některá z těhle session základem pro track na naše další album! Oba balíčky jsou pak samozřejmě určený k tomu, aby pokryly náklady na vydání alba (financovali jsem to z vlastní kapsy), takže "duch" crowdfundingu je tam taky zachovaný.
 
Jak vůbec vnímáte Kickstarter a jemu podobné weby? Existuje nějaká rakouská verze?
Už jsem skrz Kickstarter podpořil asi 15 projektů, ať už to byly hry, hudba nebo komiksy. Je to neuvěřitelně dobrý nástroj, jak nezávisle financovat kreativní projekty, a pravidelně na Kickstarter chodím a koukám se po nových. Ale hype kolem crowdfundingu už lehce opadá, ne všechny projekty jsou schopný dodržet to, co slíbí, takže si nemyslím, že bude pro nový projekty do budoucna lehký  dosáhnout skrze podobný portály svých cílů. Spousta lidí podceňuje, kolik energie vlastně stojí dát dohromady dobrý crowdfundingový projekt tak, aby měl úspěch. A ano, máme rakouskou platformu, jmenuje se wemakeit.com.
 

Jak v dnešní době vypadá vaše živé vystoupení?
Spousta energie a jako vždy geniální vizuály Tima Novotneho, rakouského filmaře, který s náma pracuje už skoro 20 let.
 
Co vy a hudební klipy?
V současnosti si děláme všechno sami a baví nás to. Klipy pro singly The Fixer a Beyonder Girl vytvořila kapela za pomoci pár velmi dobrých přátel.
Klipy jsou pro nás samozřejmě pořád důležitý, jak Youtube čím dál tím víc získává na síle a důležitosti, ale naším hlavním cílem je dělat muziku.
 
Máte na svědomí celou řadu soundtracků. Co se vám na této části vaší práce líbí?
Skládání soundtracku se hodně liší v přístupu, v porovnání s prací na samostatném albu, a je to přístup hrozně zajímavý. Vyrobit písničku, která přilne k určitý scéně, je velmi náročný, ale když se to podaří, je to neuvěřitelně uspokojivý pocit. Samozřejmě musíme jednat s mnohem víc lidmi, ze všeho nejvíc s režisérem filmu. Když pracujete na svým vlastním albu, máte svobodu dělat cokoliv. Baví nás obě cesty.
 
Co je nejlepší a nejhorší na tom bydlet v Rakousku?
Nejhorší je bydlet v zemi, kde každý třetí volí pravici. 
A nejlepší je, že ti zbylí dva ze tří stojí proti němu a zajišťují, že se Rakousko mění v otevřenou společnost bez předsudků. Vídeň je naše nejoblíbenější město pro práci i pro život!
 
Lístky na: https://goout.cz/cs/listky/sofa-surfers/nug/

 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.