Share |

Snímky KLIENT a FUOCOAMMARE : POŽÁR NA MOŘI budou bojovat o Oscarové ceny

foto: Artcam / Klient

Film Klient režiséra Asghara Farhadího , který byl vybrán, aby oficiálně reprezentoval Irán na Oscarech, byl zařazen mezi pět nominovaných filmů, které postoupily do užšího výběru na cenu Americké filmové akademie v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.
Do užšího výběru pěti filmů na Oscary v kategorii  Nejlepší celovečerní dokument postoupil italský film Fuocoammare: Požár na moři  režiséra Gianfranca Rosiho.
 
Oscarová ceremonie se bude konat 26. února 2017 v Dolby Theater v Los Angeles.
 
Provokující, naturalistický snímek Klient má na kontě již dvě ceny z festivalu v Cannes (nejlepší herec a nejlepší scénář).  Asghara Farhadí, nejslavnější íránský režisér dneška, má Oscarové ocenění již za snímek Rozchod Nadera a Simin. Snímek byl uveden v předpremiéře na zahájení Festivalu íránských filmů v lednu 2017 a získal diváckou cenu.
Do českých kin uvede snímek Film Distribution Artcam 27. dubna 2017.

O filmu:
Mladý manželský herecký pár Emad
a Rana právě zkouší hru Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího, když vlivem okolností jsou nuceni hledat nové bydlení. Nastěhují se do nového bytu, ale netuší, že skrývá děsivé tajemství, které v něm zanechala předchozí nájemkyně – prostitutka, a že jejich vztah bude podroben zásadní zkoušce...
 
Scénář a režie:   Asghar Farhadí  
Hrají: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti , Babak Karimi, Mina Saditi 
Střih: Hayedeh Safiyari
Kamera: Hossein Jafarian
Zvuk: Yadollah Najafi, Hossin Bashash
Hudba: Sattar Oraki
Rok výroby: 2015
Země: Francie, Írán
Jazyk: persky s českými titulky
 
Vítězný film Berlinale 2016, oceněný Zlatým medvědem, Fuocoammare: Požár na moři přináší dosud nevídaný pohled na uprchlickou krizi očima malého chlapce žijícího na ostrově Lampedusa.
Film natočil jako svůj pátý celovečerní dokument italský režisér Gianfranco Rosi, jehož předcházející snímek Sacro GRA byl historicky prvním dokumentem, který zvítězil v hlavní soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Film bude uveden v rámci festivalu Jeden svět.
 
Do českých kin uvedl snímek Film Distribution Artcam 3.listopadu 2016.

 
O filmu:
Dvanáctiletý Samuel žije na ostrově ve Středozemním moři, daleko od pevniny. Ale jeho domov není jako jiné ostrovy. Už léta je to cílová stanice pro muže, ženy a děti, kteří se snaží dostat z Afriky na plavidlech, která jsou příliš malá a sešlá.
Tím ostrovem je Lampedusa, která se stala metaforou pro útěk uprchlíků do Evropy, nadějí, utrpením a osudem stovek a tisíců emigrantů. Tito lidé touží po míru, svobodě a štěstí, a přece jsou na břeh často vyplavena jen jejich mrtvá těla. Film, který je bez komentáře, zároveň popisuje, jak se tyto dva světy, přestože na tak malém místě, sotva setkají...
 
Režie  a scénář: Gianfranco Rosi
Hrají:  Samuele Pucillo, Mattias Cucina, Samuele Caruana, Pietro Bartolo, Giuseppe Fragapane, Maria Signorello, Francesco Paterna
Střih : Jacopo Quadri
Kamera:  Gianfranco Rosi
Zvuk:  Gianfranco Rosi
Rok výroby  2015,
Země:  Itálie, Francie
Jazyk:  italsky, anglicky s českými titulky


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.