Share |

Sneakers + vinyly = letenský shop Garage Store. Zpověď majitelů

foto Garage Store

Letná ví. Ale co zbytek Prahy? Ti z druhýho břehu? Vedle Orca, The Chemistry Gallery, Bio Oka, Třeštíkovic rodiny, fancy barů a hospod s předzahrádkama, má Letná teď i svojí nejvíc hipster ulici ever – Veverkovu.
Mezi megaoblíbeným Bistrem 8 a knihkupectvím PageFive se vyloupnul daší atraktivní krám Garage Store. Kombinuje estetiku s funkčností s akcentem na retro prvky. Tenisky a vintage desky, proč ne?
Jedním z majitelů je známá postava klubový scény Robert Malý aka DJ Robot, kterýmu vydatně sekunduje šedá eminence sneakers gangu, Martin Šurda - skromnej a schopnej kluk z Bratislavy, insider, milovník a vášnivej sběratel tenisek, supporter hiphopový scény a svýho času veledůležitá spojka mezi Nike a hudebním undergroundem nejenom v Praze. Otvíračka Garage Store byla velkolepá, všední dny však přinášej všední starosti, tak proč si s klukama trochu nepopovídat o jejich snu a jeho naplňování?
 
Pro ty, kdo jsou uplně mimo mísu, představte prosím koncept Garage store...
Robert: Je to kombinace vybraných a unikátních vinylových desek, zesilovačů, gramofonů, reprobeden a tenisek na jednom místě.  Ale i místo na zajímavé střetnutí a momenty, které vznikají právě spojením hudby a sneakers a věci okolo těchto dvou elementů dnešní kultury.    
 
Proč zrovna kombinace sneakers a vinylů? Proč ne třeba sneakers a burgery, nebo nějaká vychytaná vegetariánská či veganská jídelna, nebo vinyly a dobrá hipsterská káva, cider, netradiční pivo? 
 
Martin: Na Veverkově a v okolí toho vzniklo hodně a tahle kombinace nás v situáci, kdy se uvolnil obchodní prostor, napadla jako vhodná, ale i odlišná od toho, co jsme znali.
 
Robert: Oba jsme fanoušci a sběratelé klasických desek a dobrých tenisek. 
 
 
Rozhodovala při volbě místa adresa, přece jenom Letná je dneska považována za nejvíc hype čtvrť ve městě, nebo je to jenom proto, že Robert bydlí za rohem?
 
Robert: Hledali jsme dlouho vhodný prostor, ale náhoda a to, že jsme nic neuspěchali, se nakonec projevila jako ideální. Být vedle Bistra 8 a knihkupectví PageFive nám přijde dokonalé, vzhledem k lidem, kteří se v okolí pohybují… A koho by to nebavilo chodit do práce ani ne 2 minuty.
Naše spojení vzniklo okolo dvou různých projektů Garage-store.net a Sneakerbarber.com. Takže kromě Veverkovy 6 nás už můžete a nebo už v blízké době budete moct navštěvovat i online. 
 
Prodáváte jen secondhand desky, nebo i nové? 
Robert: Jak nové, take staré. U starých vinylů pečlivě vybíráme, co dáme do prodeje. 
 
Kam pro desky jezdíte? 
Robert: Do zahraničí, snažíme se vyhledávat speciální burzy desek v Evropě či v Americe. Případně od sběratelů či jedinců, kteří s deskami obchodují dlouhá léta a jejich vkus se podobá našemu. 
 
Martine, ty nejsi původně z Prahy, ale do Prahy ses čerstvě vrátil. Pracoval jsi pro Nike, reprezentuješ Sneaker Barber shop v Bratislavě, jak se do Garage store promítá spojení s tím vším jmenovaným? Kromě zkušeností a vášně pro boty, zvýhodňuje tvoje podnikání fakt, že jsi třeba s Nike tak úzce spjatý? 
Martin: Ano, právě jsem se vrátil znova do Prahy, předtím jsem tu žil asi sedm let. V Bratislavě jsme použili nejdřív pop-up koncept v spojeni sneakers store a barber shopu, proto ten název, teď tam máme obchod společně taky s přáteli z Buffet Clothing. Každopádně podnikání je všude těžké a nám možná pomáhá samozřejmě fakt, že jsem ztrávil v Nike pár let. Je to více o vnímaní celého odvětví jinak, než to, co je aktuální hype, samozrejmě je důležité poznat chování našich i potenciálních zákazniků.
 
Co se vůbec stalo s Ikonikem (coolture store), který byl takovou designovou vlajkovou lodí právě Nike a prodával věci, které se v klasických Nike obchodech najít nedaly? 
 
Martin: Ikonik byl projektem jedného retailera, který vlastnil víc obchodů podobného zaměření s podporou Nike CZ. Hlavně s nadšením tehdejších mojich kolegů, se kterými nám šlo o to vybudovat tu destinaci právě na unikátní produkty, co se nám v podstatě podařilo. Smysl to dávalo, doba se změnila a po našem odchodu z firmy a dalších okolnostech padlo to rozhodnutí to zavřít. Proto jsem rád, že u nás je teď místo, kde právě podobně zajímavé věci  dokážete najít anebo vám je umíme sehnat.
 
Vidíš rozdíl mezi Bratislavou a Prahou v street kultuře a fashion obecně? Pokud ano, v čí prospěch a proč? 
Martin: Jsou to dvě odlišná města a má to určitě i vliv na oblékání a chování. Myslim, že Praha má výhodu vyššího rozlišování různých subkultur a množství cizích vlivů. Proto potkáš mnohem víc různorodých a vyhraněných typů lidí. Bratislava je menší město, kde se všechny věci střetávají v menším a na jednom prostoru.. Je to víc provázané, ale má to taky svoje kouzlo. Díky internetu je to už i tak všechno propojené.
 
Roberte, ty jsi poměrně vytížený DJ. Budeš zvládat se starat o Garage Store stejně svědomitě, jako plnit svoji DJskou duty? 
Robert: Je mi jasné, že skloubit tyto dvě věci je náročné, ale jelikož jsem o obchodu tohoto typu snil několik let, chci se tomu věnovat naplno… Nechci říct, že hraní bych odsunul na druhou kolej, ale rád bych vyvážil obě dvě věci, tak aby mě v životě naplňovaly a těšily mě. Vždy jsem inklinoval k vinylům, ať už to byly desky mýho táty, které kupoval na zakázaných burzách, nebo desky, co jsem si začal kupovat na hraní sám. Věřím v to, že lidi přestanou hudbu poslouchat virtuálně a vrátí se ke kvalitní analogové nahrávce.
 
Chystáte pod záštitou Garage store nějaké parties nebo eventy, podobně jako to dělají třeba Freshlabels v rámci svého kamenného obchodu v Praze?
Martin: Určitě akce při hudbeních nebo produktových událostech, nechme se překvapit.
 
Dá se prodejem vinylů a tenisek uživit, nebo je to spíš obsese a koníček?
Martin: Každý z nás tomu věnuje většinu času, ale snažíme se věnovat i jiným věcem.
Robert: Vydělat se tím asi dá, ale náš trh není tak velký a lidi nekupují desky tak, jako v Anglii, Německu atd… Poslední 2-3 roky se trh i u nás začíná měnit, prodejnost stoupá, tak uvidíme.
 
 
Martine, jaký je podle tebe momentálně nejcennější kousek v nabídce Garage Store?
Martin: Pro každého to může být jiný model, cenově určitě Air Foamposite - Galaxy, počtem a nebo z pohledu člověka, který nejen tenisky nosí, ale i sbírá, to můžou být kousky od Air Jordan nebo Nike SB. Samozřejmě v prodeji jsou i běžnější, převážně ikonické modely známých značek.
 
Roberte, pět tebou nejvíc ceněných desek, které máte teď v krámě na prodej?
Robert: East Side Unia – první hiphopová kompilace, label Terrorist, David Bowie – Black Tie White Noise, Soundtrack Jackie Brown (Picture vinyl), Joy Division – Substance, Bonobo - The North Borders (7x10¨ limited edition s grafickými listy) a Peneři Strýčka Homeboye – Repertoár… 
 
Garage Store
Veverkova 6
Praha 7
Otevřeno:
Po-pá 11-19
So 12-16
neděle zavřeno
www.facebook.com/garazstore


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.