Share |

SNEAKERS HISTORY: Od sportovní nezbytnosti po sběratelské klenoty.

Nový seriál!
foto archiv www.Queens.cz

Sportovní boty jsou v dnešních časech daleko víc než jen užitková věc. Lidé je hýčkají jako sběratelské pooklady, trpí pro ně, zbožňují je, ceny některých z nich se šplhají do astronomických výšin. Jak se to stalo a kdy se vlastně začala psát jejich historie? Pojďme se podívat do minulosti. Hluboko do minulosti.
 
Spolčili jsme se s Queens.cz, abychom tyhle otázky zodpověděli. Alespoň trošku. Vznikl tak velmi stručný průřez ikonickýma sneakerama, který tu s náma za tu dobu, co popkultura točí světem, strašej ve videoklipech, v textech, na coverech obalů od cédéček.
 
 
Kecky, sneakers, botasky a tenisky jsou obecně vzato boty pro sport. Mají podrážku z gumy nebo jiného umělého materiálu a svršek z textilu, kůže, nebo poslední dobou z různých pokročilých syntetických materiálů. Vyrábějí se už pěkne dlouho - v 70. letech 19. století. V Británii jim říkali "plimsoll" podle čáry na obvodu podrážky připomínající čáru ponoru u lodí.
 
Sportovci si je nesmírně oblíbili a hráči tenisu a kroketu začali vyžadovat novinky - vzorky na podrážce, aby bota neklouzala, a pozdeji, kolem roku 1895, také hroty na podrážce pro běžce. Sportovní boty začala používat armáda a staly se povinným vybavením na tělocvik v britských školách.
Někdy v té době se začaly stáva populárními v Americe, kde jim začali šíkat sneakers. Přelomovým byl rok 1892, kdy gumárna U.S. Rubber Company představila boty s gumovou podrážkou. Chtěli je všichni. Popularita sneakers rostla, další velkou vlnu zájmu zaznamenaly boty s gumovou podrážkou v období po první světové válce, kdy se oddané sportování stalo i politickým aktem - šlo o ukázku patriotismu, síly a odvahy.
Netrvalo dlouho a trh se sportovní obuví poznal sílu celebrit. Boty, které nosil legendární Jim Thorpe - napůl Indián, neskutečně nadaný a všestranný atlet - v 40. letech, se staly kultem, a podobně čilý zájem - který trvá dodnes! - vzbudily boty, které "posvětil" basketbalista Chuck Taylor. Converse All Stars jsou dodnes slavné v podobě, jakou proslavil Chuck, a ostatně se jim také "chucks" říká, pouze se před pár měsíci inovovala podrážka - místo poměrně málo izolující stélky se používá u některých modelů Lunarlon od Nike.
 
 
Příště: Rebel bez příčíny a tenisky jako Móda. Později: Nike, Adidas a další velká jména sneakers průmyslu
 
www.queens.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.