Share |

Smrt je prý dnes v české společnosti tabu. Vyšla kniha Ondřeje Nezbedy, Průvodce smrtelníka.

foto: Nakladatelství Paseka

Nezbeda Ondřej, Průvodce smrtelníka nese podtitul "Prakticky o posledních věcech člověka". Kniha vyšla 1.11.2016
 
Smrt je prý dnes v české společnosti tabu. To je ale přinejmenším nepřesné. Tabu se týká něčeho zakázaného, nepřípustného, my se však ke smrti vztahujeme jinak. Vytěsňujeme ji ze svého vědomí, vyloučili jsme ji z hovorů, vyhostili ze života. Podle Ondřeje Nezbedy náš vztah ke smrti vystihují spíš výrazy jako bezradnost, strach a pasivita. Možná překvapivě pozitivně laděný Průvodce smrtelníka nemá bořit tabu, nýbrž podat pomocnou ruku. Autor odpovídá na základní otázky spjaté s péčí o umírající a nevyléčitelně nemocné: jak zajistit domácí péči o nemocného, jak funguje domácí hospic, jak lze léčit bolest, co je třeba zajistit během umírání a bezprostředně poté, ale také například jak hovořit s umírajícím o jeho přáních. Věnuje se citlivým tématům, jako jsou umírání dětí nebo eutanazie. Vedle praktických rad kniha přináší řadu osobních příběhů a rozhovorů s odborníky.
 
Ondřej Nezbeda
Původní profesí učitel biologie a tělesné výchovy (vystudoval biologii na PřF UK a tělesnou výchovu na FTVS UK). Dva roky pracoval též jako meteorologický pozorovatel na observatoři na Milešovce v Českém středohoří. Věnuje se hlavně přírodním vědám a literatuře. V Respektu, kde spravoval rubriky Rozhovor a Literární recenze, pracoval od roku 2007 do roku 2015. Poté, co se rozhodl dát si pauzu od novinařiny, pracuje v Cestě domů - organizaci, usilující o zásadní zlepšení péče o nevyléčitelně nemocné, umírající a jejich rodiny. Svoje zkušenosti odsud popisuje právě ve své nové knize.
Ondřeje Nezbedu znám jako skvělého novináře s velkým osobním zápalem, svědomitostí vůči faktům a citem pro to, co je doopravdy důležité. Všechny tyhle kvality teď využil při přípravě své první knihy o smrti a umírání v Česku.“ — Petr Třešňák, Respekt
 
Formát: 130 x 200
Počet stran: 292
Vazba: vázaná


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.