Share |

Slovo dne: Triskaidekafobie

foto JK

Triskaidekafobie je chorobný strach z čísla 13.

V některých zemích nemají například v budovách 13. patro nebo hotelový pokoj č. 13, případně ve 13. patře nejsou pokoje, ale technické zázemí. Ve Francii se zase ze strachu, že 13. host u večeře zemře, v případě potřeby najímal 14. člověk jako stafáž.

Pátek 13. je v řadě zemí považován za nešťastný ("friggatriskaidekaphobia"), nicméně třeba v Řecku je ještě nešťastnější, když 13. připadne na úterý. V USA je pověra o pátku 13. dosti silná, mnoho lidí odmítá cestovat a pracovat a každý pátek 13. prý znamená pro ekonomiku ztrátu až 800 milionů dolarů(!). Holanďané zase vypozorovali, že tento den se stává mnohem méně úrazů, neboť lidé jsou opatrnější.

Slovo triskaidekafobie pochází z řečtiny - tris znamená "3", kai znamená "a", deka značí "10". Strach vznikl zřejmě omylem z toho, že v Chamurabiho zákoníku chyběla třináctá část, ta se ale, jak se ukázalo později, zatoulala při přepisování. Dalším vysvětlením je, že u Poslední večeře páně byl 13. u stolu zrádce Jidáš. Jiným vysvětlením je, že zlý bůžek Loki byl třináctý v severském pantheonu. 

Dalšími rozšířenými fobiemi z čísel je strach z čísla 4, který je dle Wikipedie častý ve Východní Asii, a hexakosioihexekontahexafobie, chorobný strach z čísla 666. V Itálii se bojí hodně lidí čísla 17 a 13 je šťastné číslo, v Afghánistánu panuje obava z čísla 39 (3x13).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.