Share |

Sladká chuť bez kalorií? Jaké jsou trendy v oblasti sladidel?

Stévie je k mání i v květináčích

 
Sladidla pro sladký život bez cukru (spotřebitelé žádají možnost výběru)
 
Diety jsou v současnosti velmi oblíbené. V průměru ji drží jeden z pěti Evropanů, nejméně jednou za dva roky (studie společnosti GfK pro Wall Street JournalEurope). Avšak vzhledem k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvětově roste, je zřejmé, že většina z těchto pokusů o snížení tělesné hmotnosti není úspěšná.
 
Současným trendem jsou například menší balení sladkostí, nebo nealkoholických nápojů a snižování množství kalorií změnou složení při zachování oblíbené chuti. 
„Sladkou chuť nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyloučit, často stačí konzumovat menší porce ve vhodný čas a přidat více zeleniny, méně sladit a naučit se celkově s cukrem pracovat. Zajímavé jsou například novinky na trhu nápojů, jako inovace snižující obsah kofeinu, omezující cukr i kofein,“ tvrdí odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.
 
 
Samozřejmě je naivní myslet si, že když přejdete na stravu s nízkokalorickými sladidly, můžete jíst "sladké", co hrdlo ráčí. Strava musí být především vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu, a sladké by mělo být vždy jen doplňkem v rozumné míře a v kombinaci s pohybem.
 
Nejčastější důvod, proč lidé používají nízkokalorická sladidla, je ten, že se chtějí udržet v lepší zdravotní kondici a přitom si dopřávat sladkou chuť. Sladidla jsou v průměru stokrát sladší než cukr, mohou tak nahradit velké množství přijatého řepného cukru a tím snížit množství přijatých kalorií. Nízkokalorická sladidla také neovlivňují hladinu glukózy v krvi a nezvyšují produkci inzulínu. Je proto možné využít je i během dne v době, kdy se snažíme vyhýbat potravinám s vyšším obsahem cukru, při cukrovce a jiných onemocněních.
 
Nejdůležitější fakta o sladidlech
 
• Nízkokalorické sladidlo je potravinářská přísada často s výraznějším chuťovým efektem než cukr, ale s výrazně nižším množstvím energie.
• Většina nízkokalorických sladidel je stonásobně sladší než cukr samotný, což znamená, že malým množstvím můžeme nahradit velkou dávku cukru.
• Nejznámější nízkokalorické sladidlo aspartam je jednou z nejdůkladněji prozkoumaných ingrediencí používaných ve výrobě potravin v současnosti. Na základě mnoha zdravotních testů byl povolen k používání v potravinách ve více než 100 zemích.
• V současnosti se aspartam používá k výrobě více než 6 000 produktů a jeho zdravotní nezávadnost byla v nedávné době opět potvrzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (European Food SafetyAuthority - EFSA).
• Nejnovější nekalorické sladidlo, které bylo Evropskou komisí schváleno na sklonku roku 2011, nese název steviol-glykosidy a jde o sladidlo z přírodního zdroje vyrobené z listů rostliny stévie.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.