Share |

Skyr: recepty, jaké neznáte

Bohušovická mlékárna v loňském roce uvedla na trh jedinečnou novinku, celosvětově oblíbený proteinový výrobek SKYR. 
SKYR je fermentovaný mléčný produkt, neobsahuje téměř žádný tuk, má vysoký obsah bílkovin a již více než tisíc let je součástí islandské kuchyně. Jeho obliba v poslední době stoupá i u nás. Nyní k neochucené variantě (která je vynikající, když hubnete) a stávajícím ovocným příchutím přibývá SKYR malina a borůvka s nízkým obsahem cukru.
 
RECEPTY na Skyr, jaké neznáte:
Chia pudink plný energie
Příprava chia pudinku vám zabere jen pár minut. Ideální je ho nechat odležet přes noc, minimálně však hodinu, aby semínka pořádně nabobtnala. Pak už jen dozdobíte svými oblíbenými ingrediencemi a máte báječný dezert nebo snídani plnou vitamínů, proteinů, antioxidantů, omega-3 mastných kyselin.
Ingredience (na 4 porce):
100 ml vody (případně kokosové vody)
150 ml kokosového mléka
5 lžic chia semínek
2 lžíce javorového sirupu (či jiného sirupu nebo medu)
6–8 lžic Skyru natur
Na dochucení – ovoce, granola a oříšky
Postup:
Připravte si 4 skleničky – pokud si budete chtít vzít dezert s sebou do školy nebo do práce, použijte uzavíratelné zavařovací sklenice.
Do uzavíratelné nádoby (například do sklenice od nakládané zeleniny) nalijte vodu a kokosové mléko, přidejte javorový sirup nebo med a chia semínka. Sklenici uzavřete a pořádně protřepejte. Nechte směs pár minut odstát a protřepejte znovu. Obsah sklenice rovnoměrně rozlejte do připravených skleniček. Nechte zatuhnout v lednici ideálně přes noc, minimálně však hodinu.
Kdyby se vám po hodině bobtnání zdálo, že je pudink příliš řídký, přidejte 1–2 lžičky chia semínek.
Po ztuhnutí pudinku přidejte do každé skleničku 1–2 lžíce Skyru, posypte granolou nebo oříšky a přidejte vaše oblíbené ovoce.

Bylinková frittata s hráškem
Ingredience:
1 lžíce másla
1 malá nadrobno pokrájená šalotka
8 větších vajec
1/3 hrnku Skyru natur
sůl, pepř na dochucení
½ hrnku hrášku
¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky                                                                                                               ¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
60 g nahrubo nastrouhaného sýru feta                                                                                                                     trochu bylinek na ozdobu
Postup:
Troubu si předehřejte na 200°C. V litinové pánvi nebo zapékací misce při mírné teplotě rozpusťte máslo a doměkka osmažte šalotku, asi 2–3 minuty. V míse dobře rozšlehejte vejce se Skyrem. Dochuťte solí a pepřem, přidejte pokrájené bylinky a sýr feta. Směs nalijte do horké pánve nebo zapékací misky a míchejte. Jakmile se vajíčka začnou vařit – tuhnout, přesuňte vše do rozpálené trouby. Frittata je hotová, když je spodek upečený, ale horní část jemně vláčná. Nakonec dozdobte bylinkami a nastrouhanou fetou.

Banánovo – avokádové smoothie
Taky potřebujete po ránu pořádně nakopnout? Tohle je recept plný energie! Smoothie můžete klasicky pít ze sklenice nebo si ho v misce smíchat s oblíbeným müsli či oříšky.

Ingredience:
1 avokádo
2 banány
1 hrnek polotučného mléka (nebo alternativy – sójové, kokosové, mandlové)
140 g Skyru natur
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Nalijte do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chcete jíst s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou z poloviny limetky – ingredience můžete přidávat dle chuti a získáte tak svůj originální lahodný koktejl.

Skyr snídaňový koláč
Zdravá a vydatná snídaně plná vitamínů, vlákniny a proteinů. Ideální na víkendovou snídani s rodinou či přáteli.

Ingredience:
Korpus:
2 hrnky vaší oblíbené granoly nebo müsli
2 lžičky másla
Špetka soli
 
Náplň:
2 hrnky čerstvého ovoce – malin, borůvek, jahod, rybízu…
2 hrnky Skyru natur
Domácí granola:
1 hrnek ovesných vloček (nebo špaldových, pohankových či jejich směs)
1 a ½ hrnku směsi vašich oblíbených ořechů (lískových, vlašských, kešu, mandlí…)
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce lněných semínek
3 lžíce rozinek či brusinek (nebo jiného sušeného ovoce)
1 lžička skořice
2 lžíce medu
2 lžíce kokosového oleje
Postup:
Na korpus použijte ideálně svou oblíbenou směs granoly. Můžete si ji jednoduše připravit doma, bude mnohem lepší a zdravější než běžné zapékané müsli z obchodu.
Předehřejte si troubu na 170 °C. V míse smíchejte suché ingredience na přípravu granoly – vločky, semínka, sušené ovoce, nahrubo nasekané oříšky. V rendlíku si rozpusťte kokosový olej a med, pokud jsou ztuhlé. Tekutou směs nalijte na suché ingredience a pořádně promíchejte. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete vzniklou směs a dejte péct asi na 25 minut. Během pečení směs jednou či dvakrát pomíchejte. Upečenou granolu nechte vychladnout a uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
Smíchejte všechny ingredience na korpus. Směs rozprostřete a upěchujte do kulaté formy (Ø 22 cm) a pečte 15 minut na 180 °C.
Nechte korpus vychladnout a naplňte do Skyrem. Na vrch rozložte ovoce a nechte asi 30 minut chladit v ledničce.
 
Ovocné nanuky
Svěží letní svačinku bez výčitek! Připravte si lahodné nanuky se sezónním ovocem či oblíbenými exotickými plody. Ve spojení s granolou vás i nanuk příjemně zasytí.
Ingredience:
350 g Skyru natur
1 lžíce medu
½ hrnku plnotučného mléka
1 hrnek oblíbeného ovoce (borůvky, maliny, jahody, kiwi, mango, …)
½ hrnku granoly nebo müsli
 
Postup:
V misce smíchejte Skyr, plnotučné mléko a lžíci medu. Aby se vám lépe plnily formičky na nanuky, přendejte směs do plnícího pytlíku a ustřihněte jeden roh, kterým směs dávkujte do formiček. Nakrájejte ovoce na malé kousky. Formičky ze 2/3 naplňte směsí Skyru a pokrájeným ovocem. Navrch nasypte své oblíbené müsli nebo granolu a jemně upěchujte, aby se sypká směs propojila se Skyrem. Nezapomeňte umístit nanukovou tyčku. Nechte mrazit minimálně 6 hodin.
 
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.