Share |

Skvělý časopis NME končí po 66 letech

NME už nebude časopis.
 
Je smutné vidět, že po 66(!) letech končí tento týden výborný časopis NME (New Musical Express), britské synonymum pro dobrou a vlivnou hudební žurnalistiku.
 
Poslední 3 roky byl zdarma, ale ani díky tomuto tahu, který po strašidelnom pádu na 15 000 prodaných výtisků přitáhl 300 000 čtenářů, se nepodařilo vydávání tištěné verze udržet. Jediné případy, kdy od redakce ještě něco uvidíme na papíře, budou speciální (placené) edice NME Gold.
 
Jeho největší sláva už pominula zhruba v době, kdy začal být rozdáván zadarmo a začal na obálku dávat popovější umělce, ale desítky let předtím si držel pověst výtečného magazínu. V lecčems byl napřed, jako první třeba začal otiskovat singlovou hitparádu. V době, kdy hudební tisk měl celkově větší vliv na kulturní scénu a dění, se kolem článků v NME odehrávaly tuhé boje, stejně jako divoké mejdany. Pro časopis psala řada známých lidí, ať už jako hostující přispěvatelé (řada hudbeníků), nebo jako autoři, kteří se později prosadili psaním knih nebo filmovou režií - pod texty v NME tak byli podepsáni třeba Bob Geldof, Chrissie Hynde, Michael Winne nebo Tony Parsons.
 
Na webu jako NME.COM (nyní největší hudbení web vůbec) pokračuje dál a také spouští dvě internetová rádia.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.