Share |

(Skoro) vše, co jste chtěli vědět o londýnských marketech

Portobello Market
foto: Magda Zurková

Na úvod bych ráda poznamenala, že v Londýně je „trhů“ habaděj a toto jsou pouze mé oblíbené. Každý z nich má svou unikátní atmosféru a určitě stojí za to jej navštívit. Většina marketů je otevřená hlavně přes víkend, kdy tam ale kromě vás půjde dalších pár tisíc lidí. Proto doporučuji podívat se na uvedených stránkách, zda-li je možný přístup i během týdne. Nebo si prostě přivstaňte.
 
Camden Market (Camden Town)
Několik tržišť poblíž zastávky metra Camden Town. V těchto místech se sdružují zástupci nejrůznějších subkultur (punk, techno, gothic…) a tím pádem je zde spousta obchodů zaměřených právě na ně. Velmi snadno zde seženete i místními oblíbený sortiment zaměřený na japonskou pop-kulturu. I když zrovna nehledáte novou blikající helmu na techno party, obchůdky i tržiště jsou zajímavou podívanou a každý má zcela jinou atmosféru. Většina z nich je v zastřešených prostorách, takže ideální i za deštivého nebo studeného počasí. V bývalých stájích a koňské nemocnici jsou ukryty obchůdky vetešníků i stánky s jídlem z celého světa (doporučuji stánek s milionem různých doughnatů-koblihů).
Okolí: Primrose Hill, Regent´s Park
http://www.camdenlock.net/

Portobello Market (Notting Hill)
Obchůdky i stánky táhnoucí se od metra Notting Hill Gate až po Ladbroke Grove charismatickými ulicemi jedné z nejbohatších částí Londýna- Kensington & Chelsea. Movitost místních je znát hlavně v second-hand obchodech s oblečením, kde můžete sehnat vintage kousky od nejznámějších návrhářů. Samozřejmě cena je úměrná jménům na štítcích. Dále je tu bezvadný antikvariát s módními časopisy a komiksy za 1 libru. Na začátku Portobello Road se to hemží starožitníky a vetešníky. Barevné domy lemující ulice obvykle ukrývají malé obchody nebo kavárny a restaurace. Následují stánky s jídlem a poté oblečením a rukodělnými výrobky.
Okolí: Holland Park, Kensington Gardens
http://www.portobelloroad.co.uk/
 
Old Spitafields Market (Liverpool Street) a Brick Lane Market (Brick Lane)
Jižní Londýn (tedy jižní část centrálního Londýna) se stává čím dál více populární oblastí pro mladé a kreativní lidi. Noční život umělců se soustřeďuje právě sem. Stánky Old Spitafields Marketu nabízejí rukodělné šperky, doplňky i papírnické věcičky, dále jídlo (hlavně pečivo), velmi levné vintage oblečení  a standartní marketové zboží . Na sousedním Brick Lane Market, kde vysoké cihlové zdi zdobí graffity a jiné kresby, najdete hlavně vintage obchůdky a stánky. Pokud tedy hledáte kousky, které by obohatily váš šatník, tak toto místo je absolutně nejlepší. Jsou tu i úžasné maličké prodejní galerie (ceny jsou vysoké, ano).
Okolí: City, námbřeží Temže, Shoreditch
http://www.oldspitalfieldsmarket.com/

http://bricklanemarket.com/index.html
 
Haynes Lane Market (Crystal Palace)
Nejpodivnější trh na jakém jsem kdy byla. Krom toho, že jsem sem cestovala overgroundem přes hodinu a půl, tak ho poté rozhodně nebylo snadné najít. Je to v jakémsi starém domě s umakartovými stěnami, kde se lze jen těžko protáhnout mezi regály a stoly a policemi překypujícími haraburdím. A vy víte, že pokud do něčeho omylem šťouchnete, všechno se zřítí na zem. „Všechno“ zahrnuje figurky z Kinder vajíček, hlavy panenek Barbie, knížečky s Peterem Rabbitem, odznáčky, autíčka, komiksy…  Ovšem za výborné ceny.
Okolí: Crystal Palace
http://www.hayneslanemarket.com/
 
text: Magda Žůrková

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.