Share |

Skate novinky: Emerica team v Berlíně

foto Skaterock.cz

Ve spolupráci se sreverem skaterock.cz přinášíme report z berlínského dema skateového týmu Emerica.

Minulý čtvrtek se v německém hlavním městě Berlíně odehrálo demo firmy Emerica, která v současné době patří k určitě nejnašláplejším a nejrespektovanějším teamům ve skejtovém businessu. Takovou událost jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít, a tak jsme v osudný den sbalili naše kamery a foťáky a vyrazili do Deutschlandu vstříc svým idolům.

 

O tom, zda vyrazím na některou ze zastávek právě probíhající Emerica Outsiders tour, jsem nepochyboval ani sekundu. Jezdci této značky jsou už od mala bezkonkurenčně mojí krevní skupinou a vidět je všechny pohromadě byl vždycky něco jako hodně vzdálený sen. Vidět Reynoldse, Romera, Jerryho, Westgatea, Spankyho a Hermana na jednom místě, to je prostě „no-brainer“.

 

Do Berlína jsem vyjel společně s Adamem Lukasem, Honzou Duškem, Tádou Pavlíkem a mistrem fotografie Kubou Krížem. Už po cestě tam jsme začali polemizovat a dohadovat se o tom, na koho z teamu se nejvíc těšíme a na jaké se asi můžeme připravit triky. Myslel jsem, že se demo pojede jen na nějakém malém provizorním plácku, protože se mělo jednat o součást výstavy Bright Show, která se v Berlíně v posledních letech pravidelně pořádá. Na místě na nás však čekal ohromný streetový park postavený na části fotbalového hřiště. Tenhle fakt měl jedno významné plus, kterým byly tribuny obklopující park ze tří částí. To zaručovalo 100% přehlednost všeho, co se na ploše děje, což byl pro mě jako pro kameramana ideální stav.

Ihned po příjezdu jsme kolem sebe začali rozpoznávat známé tváře evropské, ale i světové skate scény. Byly jsme skutečně překvapeni, kolik se jich do Berlína na Bright Tradeshow sjelo. Kousek od nás postával Chad Muska s Ali Boulalou, opodál dění na ploše sledoval Kenny Anderson a Raymond Mollinar, u hamburgerů chilloval Louis Tolentino, jedno cigárko za druhým pálil Aaron Suski, a podobný výčet by mohl pokračovat ještě hodně hodně dlouho. Zaskočeni jsme byli hlavně vzezřením Sammyho Bacy, který na fotkách a videích vypadá tak o deset let starší. Huh! Bright show v Berlíně se prostě na pár dní stala centrem celého skejtového světa. Značky Converse, Krew, Emerica, Globe a Nike sem přivezli svoje kompletní teamy a ty poslední tři jmenované si ve výše zmíněném parku také odbyly svá dema. Ve čtvrtek se měla představit Emerica, v pátek team Globe a vše završovala v sobotu firma Nike s Paulem Rodriguezem a Shanem O´neillem v hlavní roli. Škoda jen, že vidět alespoň polovinu z přítomných profíků u nás se v současné době zdá jako béčkové science fiction. No, třeba se někdy přece jen dočkáme...

 

Abych se ale vrátil k tomu, proč jsme se do Berlína vlastně vydali. Krátce po páté hodině začal speaker (mimo jiné dost příšerný) vyzívat všechny přítomné, aby přestali skejtovat. To znamenalo jedině – Emerica tady bude co nevidět! Začal jsem tedy hledat vhodný flek, odkud bych mohl v klidu točit celý street course. Během tohoto hledání jsem postupně začal narážet na většinu Emerica team riderů včetně kameramana Jona Minera a team managerů Jetskie a Heatha Kircharta (ano, Heath by dle dostupných informací skutečně měl být novým TM Emerica). Po pár minutách už většina jezdců testovala berlínský street course a začaly padat taky první triky. Leo Romero je známý hlavně tím, že skejtové překážky bere trošku jinak než ostatní a občas vidí skejtovatelné možnosti i tam, kde jiní ne. Tak se stalo, že se po malé chvíli projížděl ve frontside fiveo grindu a frontside nosebluntslidu na zvukové aparatuře, která byla postavena z obou stran v těsně blízkosti pódia, ze kterého vedly také osmičky s railem a bednami. Společně s americkým Emerica teamem přijel také Shane Heyle, zakladatel značky Shake Junt, a dva evropští Emerica team rideři - Enis Fazliov a Helder Lima. Všichni ze sebe během 40ti minutového dema vydali to nejlepší a hlavně Leo Romero si dal několik hodně ošklivých pádů, po kterých by se normální člověk zvedal asi jen hodně ztěžka. Leo ale není normální člověk, to víme už dávno.

Vzhledem k velké rozloze parku bylo hodně těžké zachytit všechny triky, co během dema padly. Přesto si ale troufáme tvrdit, že vám na přiložených fotografiích a videu nabízíme to nejlepší, co Emerica team v Berlíně předvedl.

 

Po cca 40ti minutách bylo demo oficiálně ukončeno. V ten moment si na své přišli hlavně lovci autogramů a fotek chtiví fanoušci, kteří jednotlivé team ridery nenechali ani chvilku na pokoji. Je jasné, že takový nátlak nemůže normální člověk vydržet věčně, a tak se Emerica team po cca půl hodině sebral a z areálu provizorního berlínského street parku postupně zmizel. To byl i pro nás jasný impuls zvednout kotvy a s pocitem naprosté spokojenosti jsme se vydali ku Praze.

 

Vidět na vlastní oči jezdce takového formátu, jakým Emerica team riders bezesporu jsou, bylo nejen pro mě něco jako splněný sen. Kvůli takovému skateboardingu se určitě vyplatí vynaložit pár stovek a vyjet někam za hranice. Troufám si totiž tvrdit, že podobnou podívanou našinec v české kotlině opravdu jen tak nezažije. Stay Gold!

Více fotek + video na skaterock.cz!

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.