Share |

Škapa se vrací jako Graffoman

foto archiv umělce

Škapa je pán. 16. října započne jeho další rozsáhlá samostatná výstava v The Chemistry Gallery pod názvem Graffoman. Spojovacím tématem je tentokrát písmo, které v podobě deformovaných znaků prostupuje vším, malbou počínaje a instalacemi konče. Graffoman se částečně vymezuje graffiti minulosti, ale nezatracuje ho, naopak, nechává prosakovat jeho vlivy a zároveň Škapu představuje v nových širších souvislostech. Michala jsem zpovídal pro Proti šedi poměrně nedávno, ale tahle událost je pro mě dost dobrým důvodem zeptat se na pár věcí k tématu i mimo něj.
 
Naposledy jsme se bavili v souvislosti s projektem Wall to Wall, to už je víc než rok. Hodně jsi cestoval a zároveň čmáral, co já vím. Kde jsi všude byl, co jsi dělal, jaký to bylo, co zajímavýho jsi zažil a kam se v dohledný době chystáš?
 
Poslední moje výprava spojená s malováním byla tento rok do Londýna, i když tam to bylo spíše neplánované. Účastnil jsem se tam skupinové výstavy s Trafačkou. Tu jsem nakonec o den zmeškal, ale alespoň jsem dostal možnost malovat zvenku na RED GALLERY ve čtvrti Shoreditch. V nejbližším okolí a hlavně kolem Brick Lane jsem viděl na zdech spoustu skvělých kousků od lidí, který sleduju, takže to byla určitě velká inspirace.
Jinak sem byl pak tento rok nejdál v Chebu na tradiční akci Graffiti boom, kdy město věnuje pár větších fasád ke ztvárnění. Pár větších děl na zdi vzniklo i v Praze. Na místě, kde už opadávala malba z projektu Wall to Wall, jsme spolu s X-DOGem udělali piece 1984 - naši iluminátsko-konspirační vizi.
 
Bavili jsme se i o muzice, od tý doby tady byl znovu Mykki Blanco, byls? A bude tady Zebra Katz, půjdeš?
 
Na Mykkim jsem už podruhý nebyl. Zebru si určitě nenechám ujít, zvlášť když je to v mojí domovský MeetFactory. Obecně mám rád tuhle ulítlou alternativní odnož hip hopu, kterou jsem sledoval třeba už u Outkast, South Side rapu - třeba Ying Yang Twins, The Pack, Cool Kids, a kterou reprezentuje dneska například Tyler a jeho Odd Future label nebo třeba Riff Raff. Je to vzdálený tradičnímu gangsta rapu a určitě je to velký oživení.
 
Akcentovaný téma je samozřejmě tvoje nadcházející výstava Graffoman v The Chemistry Gallery. Můžeš v nějakejch headlights představit, o čem primárně bude?
 
Stěžejní téma výstavy bude písmo, kód, nová abeceda. Na výstavě uvidíte především plátna, hustě popsaná, hraničící s abstrakcí nebo i velké formáty, kde se objevují spíše gestické tahy.
Do některých obrazů jsem ukryl texty songů, přišly mi jako ideální krátká výrazová forma, kterou se toho dá hodně říct. A celý knížky se mi zatím na plochu plátna nevejdou. Další výraznou složkou budou práce na papíře, především sítotisky. Celou expozici doplní několik objektů.
 
Jak aktuální jsou věci ,který se na výstavě objeví?
 
Všechno, co bude na výstavě, je z roku 2014. Původně jsem tam chtěl zařadit i starší věci, ale nakonec začal letteristický výraz tvořit takový celek, že se k tomu zbytek na ploše jedné výstavy nehodí.
 
Jedna z fotek odkrývá i instalaci na živém objektu. Jsi to ty a proč, bílá balaklava - proč?
 
Graffoman, postava v počmáraném obleku, která straší malé děti i dospělé, to je moje druhé já. Celé to vzniklo na základě mojí sochy, která stála skoro celý minulý rok před GASKem - tři karosérie aut pokryté textem. Líbilo se mi, jak ty písmena vypadají v prostoru a přímo z nich povstává tvar objektu. Chtěl jsem to samé aplikovat i na lidskou postavu, původně jsem chtěl na sebe, na holé tělo, ale narazil jsem na to, že bych na sebe všude nedosáhl, tak mě napadl oblek včetně kukly. Líbí se mi, že je tam odkaz na graffiti, kdy se s kuklou potácíte nocí, a taky na různý superhrdiny v převleku nebo třeba zápasníky luchadores.
 
Důležitým artefaktem bude i limitovanej katalog k výstavě. Jak má vypadat?
 
Koncepčně jsem dával publikaci dohromady s Honzou Matouškem, který má na starosti i celé grafické zpracování. Jde spíše o experiment, který vyjde v limitovaném nákladu sto kusů a bude ručně číslován.
Publikace je tištěna dvoubarvou na risographu v Page Five, jen obálku, předsádku a hřbet děláme na sítotisku. Knížka bude ručně vázaná. Prostě sběratelský kousek. Obsahově nepůjde o sled reprodukcí, ale je spíš nahlédnutím do procesu tvorby. Mísí se tam skici, záznamy, fotky z ateliéru i z venkovních realizací apod.
 
Kdo vlastně jsou Analog!Bros a proč vznikli? Co dělají analogový bratři these dayz?
 
Sítotiskové studio vzniklo dva roky nazpět. Založili jsme ho spolu s Jakubem Stýblem a Vladimirem 518. Už jsme to měli v hlavě nějakou dobu a v jednu chvíli se to spojilo. Chtěli jsme experimentovat na poli sítotiskové grafiky jak sami, tak tu možnost poskytnout i našemu okolí. Stále je se co učit a postupně se zdokonalujeme. Kromě mnoha plakátů pro kulturní akce a spřízněné umělce, jsem v naší dílně vytisknul i podstatnou část na mojí výstavu.
 
Předpokládám, že součástí vernisáže bude i párty. Kdo na ní bude hrát? 
 
Na vernisáži čeká návštěvníky po zahájení krátká show ve spolupráci s Dance Academy Prague, která je propojená s galerií v jejím novém prostoru. Potom bude následovat DJing od mých oblíbenců v sestavě: Lucas Hulan, Endless Illusion a IM Cyber. Tak doufám, že se na mou práci příjde podívat hodně lidí a posléze se zaplní i parket.
Děkuji za rozhovor a těším se na všechny na 15. 10. 2014 v The Chemistry gallery.
 

Michal Škapa – Graffoman

The Chemistry Gallery

16. 10. 2014  – 16. 11. 2014

vernisáž: 15. 10. 2014, 19:00 - "Všichni jsou zváni," vzkazuje výtvarník. Tak přijďte třeba taky:)

 

http://www.834.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.