Share |

Silvia Krivošíková a její host Violeta Borboleta vystavují v Galerie SPZ

foto: PR

Galerie SPZ představuje
Model pocitu / Schema emoce
Silvia Krivošíková a její host Violeta Borboleta
Kurátor / Curator: Petr Vaňous
Vernisáž / Opening: 19. 09. 2013 v 19.00 hodin
Datum / Date: 20. 09. - 18. 10. 2013
Otevírací doba / Opening hours: Sobota / Saturday 14 – 18 hodin / 2 – 6 pm
Mimo sobotu a vernisáž je výstava ke zhlédnutí přes výlohu.
 
Silvia Krivošíková (nar. 1976 ve Zvoleně, Československo) absolvovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislavě (1998 - 2004, prof. Vladimír Popovič). V roce 2003 studijně pobývala na Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto v Portu, kde potom také žila. V roce 2008 tam spoluzakládala Kubik Gallery. Od začátku roku 2012 žije ve Vídni. Časopis Revolver revue č. 90 z letošního roku otiskl s autorkou rozhovor.

Objekty Krivošíkové referují o osobním, vnitřním či spíše zvnitřněném rozměru geometrické formy. Něco, co spatřujeme a automaticky vyhodnocujeme podle určitých stereotypních kategorií, např. jako racionalizaci tvaru nebo způsob metodického myšlení, je ve skutečnosti formulováno spíše intuitivně, na základě vědomých i mimovolných asociací. Dělení a prolamování plochy a členění prostoru jako hlavní tvaroslovné momenty díla Silvie Krivošíkové jsou analogonem k bezprostřední žité zkušenosti, k vymezování a zařizování místa, kde se žije a kde se bydlí. Objekt vzniká na ose emoce–gesto-záznam-osamostatnění-odstup-pojmenování. Obraz (jako koncepce) předchází objekt (jako realizace), je jeho spontánním předobrazem. Objekt už není obrazem, je jeho vlastním zpředmětněním neboli dokončením ve smyslu rozvinutí původního spontánního impulzu do jeho prostorové dekonstrukce. Objekt je zpředmětněním iluze. V instalaci se obě roviny obraznosti – iluze i její zpředmětnění – vzájemně doplňují a podporují. Tvoří diafánní strukturu, ve které lze zaznamenat mimo jiné také stylizační ohlas na různé vnější podněty, např. na současnou portugalskou architekturu (realizace vztahu k místu). Vzniká něco jako zpětná racionalizace „běhu emoce“ probouzená „vztahem k místu“, s vědomím toho, že onen proces racionalizace je pouze dílčím modelem či schématem, neboli jedním z možných ohlédnutí v nekonečné řadě ostatních, které ale zůstanou pouze teoretickým předpokladem v řádu čistého uvažování, neboť je intuice neprobudila prostřednictvím uměleckého díla k životu.

Hostem Silvie Krivošíkové je Violeta Borboleta, dcera autorky, která prostřednictvím kresby interpretuje jedno z děl. Borboleta znamená portugalsky motýl.

V rámci vernisáže bude představena nová vlajka na fasádě budovy Galerie SPZ. Jejím autorem je Matěj Smetana (nar. 1980 v Praze), absolventateliérů Malířství 3 Petra Kvíčaly a Intermédia na FaVU v Brně.                                    


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.