Share |

Signature: Skvělá gastronomie u D1

mechová stěna

Signature je restaurant kousínek od Brna, o kterém se poslední měsíce mluví po celé republice (nedivila bych se, kdyby se už něco šuškalo i v zahraničí). Je otevřený několik měsíců, vaří tady Pavel Veltruský a celý podnik provozují dva přátelé, Jiří Lešikar a Lumír Sendrei. Bylo nutno to vidět, zažít a ochutnat.

 

Signature se nachází v přízemí rozlehlé dvoupatrové budovy, kde je ještě hotel a kasino. Nápisem lákajícím do kasina se nenechte zmást a vstupte dovnitř, po vaší levé straně už se vám otevře výhled na interiér od architekta Pavla Kříže. Mechové sloupy a stěna, pohodlné židle, dostatečně velké stoly. Hodně přírodních materiálů, dřevo, ladění do tmavší hnědé s akcenty zelené a bílé. I když je to podnik u D1, přírodní materiály a také variabilní světlo se postarají o změkčení a zútulnění. Je vidět, že si někdo vyhrál s hromadou detailů a všechno muselo stát spoustu úsilí a taky peněz. Celkový dojem tu nic nenarušuje, během večera nebo jiné části dne (mají tu i prima snídaně!) budete objevovat stále další povedené věci a žádné srážející a odfláknuté nebo laciné prvky.

Interiér lahodí oku. Sloup ze dřeva, co vypadá jako nějaké origami. Důmyslné nasvícení, které umožňuje skvěle vidět na jídlo, ale tváře stolovníků zahaluje měkčím, tlumenějším světlem. Dobré vyvážení nákladných, ale neokázalých materiálů tak, že se cítíte relaxovaně a komfortně a můžete si jídlo a společnost vychutnat - žádné trnutí u bílých ubrusů a židlí s mašlí, tady je to trochu jinak. Osobně mám tyhle typy interiérů ráda, náramně se mi líbí třeba podobně koncipovaný Manu Ristorante na Dětském ostrově v Praze, kde dostanete špičkové jídlo a pití, ale netrnete hrůzou, zda se nezboří svět, když jste dali na stůl loket a nesedíte předpisově v první třetině židle.

 

Ale zpátky k Signature. Samozřejmě že každý nový podnik dnes musí klást důraz na kvalitu surovin a mít na mysli lokální původ jídel, ale přístup Jiřího Lešikara je zdravě realistický. Lokální suroviny ano, pokud to dává smysl. Takže místní štika - ano. Vlastní chleba, ano, dokonce tři druhy - super; vlastní jogurt, lokální maso - jistě. Ale pokud ještě v okolí není žádná dobrá zelenina, tak se prostě doveze z Francie. Což má logiku, protože v květnu byste měli na talíři nejspíš loňskou mrkev a zelí plus pár bylin, ale na většinu dalšího by bylo jaksi brzo.

Co se týče lokálnosti vybavení, sklo je české, najdete tu i kameninu od místního hrnčíře. Židle byly uvažovány Ton, nakonec ale Vitra nabídla vhodnější modely.

Čeho se tu napijeme? Místní vinotéka je velice rozsáhlá, je tu spousta champagne, ke všem jídlům z menu kromě toho můžete dostat důmyslně napárované víno, nad kterým diskutoval tým. Je tu sbírka desítek armagnaců z různých let oblíbená při narozeninách, kdy se člověk napije pálenky ze svého roku narození. Osobně kvituji i to, že na rozdíl od mnoha dalších “lepších podniků” není vedle skvostných vín oukropkem ani nealko, a kromě speciálně filtrované vody dostanete taky kvalitní čaj, který pro podnik speciálně vybral Petr Sič - známý popularizátor tohoto ušlechitilého nápoje, který jezdí po vzdálených zemích a vybírá a dováří to nejlepší (koukněte se na http://www.sicaj.cz).

 

Samozřejmě zásadním prvkem restaurace je samotné jídlo. V Signature ho k mé potěše nejen umějí báječně připravit, ale také ho servírují normálně, tj. bez záplavy jedlých květů a nesmyslného způsobu podávání omáčky stylem “umazaný talíř” - pokrm je zde naaranžován hezky, ale bez okázalosti, se zdravým rozumem. Těžištěm stylu Signature je francouzská a česká kuchyně s trochou italského vlivu. Konkrétně to znamená třeba výborné polévky a omáčky. Ale i pastu (pokud máte rádi těstoviny, jejich Cappelletti plněné ricottou a medvědím česnekem jsou úžasné, zejména díky skvostně doladěné omáčce). Moc dobře chutná grilovaná štika, zelený chřest a úžasná račí omáčka nantua (nechte si na stole trochu chleba, budete ji chtít využít do posledního mililitříčku). Milovníky českých chutí jako od babičky by mohla nadchnout králičí fašírka, ke které skvěle ladí křupavé a aromatické špičaté zelí. Jako dezert si dejte čokoládovou pěnu (má zajímavý malinový střed) a k ní malinový sorbet. Jsou nabité chutí a vaše potěšení hezky dotáhnou. Budete odcházet s vědomím, že jste si užili výborné jídlo za adekvátní ceny a že je dobrý nápad se sem vrátit...

 

www.restaurantsignature.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.