Share |

SIGNAL festival zapojí do děje dospělé i dětské návštěvníky prostřednictvím interaktivních instalací

foto: pořadatel akce

Festival světla SIGNAL letos oslaví čtvrté narozeniny. Nabídne více aktivit dětským návštěvníkům a vtáhne do děje i dospělé prostřednictvím aktivit partnerů i interaktivních instalací testujících jejich kreativitu. /WEB/
 
 
Projekce v režii návštěvníků i ovládání světla a zvuku
SIGNAL festival pro letošek chystá tři výrazné interaktivní instalace, které jsou vhodné i pro děti. Návštěvníci festivalu si budou moci vyzkoušet, jaké je to hrát na světelný hudební nástroj, na jehož principu funguje laserová struna Davida Vrbíka. Paprsek světla se díky nejnovějším technologickým principům při dotyku chová jako skutečná struna v hudebním nástroji – rozechvěním vytváří zvuk, který následně přirozeně doznívá.
 
Rozeznít zpěv i rozsvítit světlo světlušek bude možné díky dílu Light Sowers od francouzského umělce Maotika. Instalace, jejímž partnerem je společnost ČEPS - jediný provozovatel přenosové soustavy v ČR, je postavena na laserech, které návštěvníci pouhým dotykem rozsvítí a dílo uvedou do chodu. Stovky ztichlých a ztlumených objektů se tak jejich přičiněním promění v živý svět cvrlikajících nočních tvorů a právě oni se pouhým pohybem ruky mohou stát zdrojem světluščího světla.
Odkaz na instalaci Light Sowers.
 
Vytvořit si vlastní světelnou projekci umožní instalace amerického vědce a umělce Zacharyho Liebermana. Jeho projekt Reflection Studies si stanovil odvážný cíl – zjistit, jestli a jak dokážeme malovat světlem. Zachary Lieberman si za tím účelem připravil pro návštěvníky SIGNALu velký světelný stůl, kde nechává volnou ruku jejich kreativitě. Sami lidé mohou vyzvídat, testovat, ale hlavně tvořit pomocí světel a stínů. Stůl se tak díky nim neustále proměňuje a každý, kdo se k němu postaví, se v tu chvíli stává jeho spolutvůrcem a autorem projekce, která se tvoří na ploše před ním.
Odkaz na instalaci Reflection studies.
 
Zábava nejen pro děti
Kromě hlavního programu složeného z uměleckých instalací letos festival ve spolupráci s partnery i uměleckými skupinami připravil bohatý doprovodný program pro děti i dospělé.
 
V instalaci SandyStation s názvem Zeměkoule si budou moci malí i velcí návštěvníci hrát s interaktivním pískovištěm, které díky spojení s technologií umožňuje vytvářet virtuální pohoří, řeky nebo sopky.  
 
Instalace Město v pohybu, jejíchž autory je opět SandyStation ve spolupráci s DEPO 2015, potěší ty, kteří mají radši pevnější hmotu, než písek. Pomocí různobarevných kostek umožňuje stavět trasy pro virtuální tramvaje, trolejbusy a auta.
 
Pro zájemce o současné technologie využívané v televizním vysílání si generální mediální partner festivalu Česká televize připravil program na téma triků s klíčováním na zelené pozadí. Odpoví na veškeré otázky týkající se této zásadní technologie a ukáže účastníkům i praktické ukázky.
 
Ani na SIGNAL festivalu nebude chybět fotokoutek, kde si lidé budou moci pořídit fotografie z dění. Fotokoutek, který se bude nacházet v Energy zóně partnera ČEZ ESCO bude vybavený technologií světelného malování a bude mít v České republice svou premiéru. Na památku si tak návštěvníci budou moci vytvořit zcela unikátní foto vzpomínku.
 
O SIGNAL festivalu:
Největší kulturní událost v České republice propojující moderní umění a nové technologie s širokou i odbornou veřejností. Ulice a veřejná prostranství Prahy, její nejznámější historické památky i méně známá zákoutí se během čtyř večerů promění pod taktovkou českých i světových osobností světelného designu v umělecké objekty a prostory, které netradičními formami zachycují různé tváře současné i historické Prahy. Festival během tří let přilákal do pražských ulic přes milion návštěvníků z České republiky i zahraničí, kteří se v rámci interaktivních instalací podíleli na podobě každého ročníku. Letos SIGNAL festival rozzáří Prahu už počtvrté, od 13. do 16. října.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.