Share |

Shoot me today - 1 člověk, 1 den, 6 fotek

foto Tomáš Vrana

Tomáš Vrana, autor projektu Shoot me today nám sebe i projekt představil takto:

Jsem 26letý kluk z Prahy, 6 let se živím jako grafický designer, 5 let studuji na AVU a 2 roky fotím. Koncem srpna 2012 jsem narazil na sérii fotek jednoho moskevského módního fotografa, na kterých byla modelka zachycena v ranní atmosféře svého bytu a vypadalo to spíš, že je to celé o ní, než že by tam šlo vůbec o ty šaty. Říkal jsem si: "To je děsně super! Jak by asi vypadal celý její den?" O týden později byla první série Shoot me today hotová, a pak jsem tři měsíce nedělal nic jiného. Projekt není časově omezený.

Shoot me today jsou tedy série šesti fotografií z průběhu jednoho dne jednoho člověka. Ačkoli některé fotografie vypadají jako momentky, jsou všechny poměrně pečlivě aranžované. To je můj způsob práce – do té doby jsem fotil zátiší a paralelně v tom dál pokračuji. Fotografie a jejich náměty vznikají velkou improvizací a spoluprací s modelem. Ve většině případů tam kde model bydlí a za použití jeho osobních věcí. Focení opravdu trvá celý den a vývoj dne od rána do večera by taky z fotek měl být patrný. Lidé na fotografiích nejsou až na výjimky profesionální modely. Často vznikne fotka navíc a někdy je i lepší, než všechny ty ostatní, ale do série se prostě nehodí. Ukazuji je proto všechny.

V Shoot me today se prolíná realita s vymyšlenými situacemi a málokdo ví, jak je to doopravdy. Pokud se navíc podaří fotografie propojit nějakým příběhem, nebo alespoň dojmem příběhu, je to pro celou sérii velké plus. Baví mě ale významová nejednoznačnost a nechci diváka stavět před hotovou věc. Detaily nechávám na jeho představivosti.

Projekt má vlastní blog http://shootmetoday.com a fanpage na facebooku https://www.facebook.com/shootmetoday


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.