Share |

SHOEFIE. CO TO JE?

foto adidas

Fotka od samotného prvopočátku konzervuje naše prožitky, situace, veselé i smutné momenty, svatby, pohřby, křtiny, tajfuny a uragány, živelné pohromy i nejštastnější okamžiky života, vítězství, i třeba úplně obyčejné věci. Zmáčknutím spouště jako by se všechno navždy zastavilo.
S nástupem nových technologií přišla i nová estetika focení. Najednou fotí všichni všechno a prostřednictvím sociálních sítí bleskově dávají vědět zbytku světa o každé pikosekundě svého života, co kde snědli, co si koupili, co zažili, s kým se potkali, kde byli na dovolené a jaké to tam bylo... prostě cokoliv. 
 
 
Fotografický fenomén posledních let je takzvaná selfie. Snapshot kolikrát nevalné kvality, focený většinou na telefon, kdy objekt selfie fotí sám sebe, případně sebe a skupinu dalších lidí, sebe a osla, bouřící sopku, nějakou celebritu, kaktus, nebo čerstvou dopravní nehodu. Co je selfie ví už dneska malé dítě i moje babička, ale málokdo ví, že historie selfies sahá až do roku 1839, kdy jeden z pionýrů fotografie, Robert Cornelius, vyfotil poprvé sám sebe. Po selfie přišel další boom, takzvaná belfie, což je typicky ženská záležitost, kdy obdobnou technikou a za stejným účelem fotí dámy svoje pozadí, což je esteticky mnohem přitažlivější disciplína než obyčejné selfies. 
 
Poslední zazaznamenaná mutace selfies jsou takzvané shoefies.
Ne nadarmo se říká, že boty jsou hned po špercích nejvýraznější módní doplněk a třeba ženy velmi často posuzují muže podle úrovně, kvality a ceny jejich bot. Shoefie je tedy obdobně pořízená fotka, převážně focená zeshora vertikálně dolů. Dva základní předpoklady k tomu, abyste mohli zvesela postovat na Facebooku nebo třeba na Twitteru či instagramu svoji obuv, jsou: dostatek volného času, abyste se touto bohulibou činností mohli dostatečně dlouho bavit, a potom pochopitelně natolik výstavní obuv, že vaše shoefie ocení ještě někdo jiný než vy sami. Ideální rovnováhu obého logicky splňují celebrity a tak se není čemu divit, že mezi průkopníky pořizování a publikování shoefies patří třeba  Reese Witherspoon, Jessica Biel, modelka Molly Sims a mnoho dalších.
Doufejme, že trend dorazí i k nám, protože až potom bude život nás všech barevnější a pestřejší. Zatím je jednooký mezi slepými králem Slovenský čávo Rytmus, kterému i tohle odvětví jde velmi dobře. Kdo bude další? A jak jste na tom s shoefies vy? 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.