Share |

Severská hudební scéna má novou hvězdu. Jmenuje se Orka a o víkendu spadne na Prahu.

foto archiv pořadatele

 

 

Orka, vycházející hvězda severské alternativní scény a objev United Islands 2009, přijede pokřtít nové album do Paláce Akropolis!

 

V rámci série United Islands Reloaded, která do pražských klubů přiváží výběr z nejúspěšnějších interpretů minulých ročníků festivalu United Islands, se 14. května v Paláci Akropolis uskuteční jedinečný koncert objevu severské alternativní scény, skupiny ORKA. Do Prahy přijede představit své nové album Oro!

 

Orka vznikla v roce 2005 na jedné malé farmě na Faerských ostrovech, kde členové kapely strávili prázdniny tím, že si stavěli vlastní nástroje z vyplaveného mořského odpadu a nepoužívaných věcí na farmě. Vznikly tak nástroje z barelů, cirkulárky nebo kůlů z plotu. První koncert se konal již na Silvestra roku 2005 a v roce 2007 vydali debutové, kritiky velmi dobře přijaté album Livandi oyða. S novým albem se Orka vydala na turné a hned v roce 2008 přijala velmi prestižní nabídku na týdenním účinkování na Trans Musicales 2008 s Yann Tiersenem, kterého čeští fanoušci velmi dobře znají. V roce 2009 byla Orka nominována na Nordic Council Music Award 2009
 a v roce 2010 zvítězili na Liet, což je mezinárodní festival evropských menšinových jazyků.  

 

Orka patří mezi ikony Evropské alternativní scény a mnohými je označována jako severští Einstürznde Neubauten. Pro spolupráci na novém albu Óró se rozhodli pro známého producenta Oktopuse (Dälek, Ipecac), který v minulosti již Prahu navštívil a zpěváka Ólavur Jákupssona. Album Óró bude vydáno 4. dubna a po něm se Orka vydá na evropské turné, na kterém album představí. Anglický magazín Clash Music Orku popsal výstižně: „Je to jednoduše jeden z nejosobitějších a nejzajímavějších projektů, který se po dlouhé době objevil.“ 

 

Nové album Orka představí 14. Května v Paláci Akropolis, tak si tuto jedinečnou podívanou nenechte ujít! Koncert se uskuteční v rámci série United Islands Reloaded, která představuje objevy minulých ročníků festivalu United Islands na klubových koncertech. 

www.unitedislands.cz 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.