Share |

Seriál: Klobouky. Jak se jmenují a kde se vzaly? Díl IV.

Klasický výletní klobouk. Koruna promáčklá jako u fedory, avšak krempa je úzká, po stranách a vzadu zvednutá nahoru. (foto archiv autora)

Probrali jsme anatomii klobouku, pak homburg a fedoru / borsalino. Čas na tralaláky!
 
Trilby — prázdninový tralaláček s úzkou krempou (stingy brim)
 
Trilby je taková „pomačkaná“ fedora, s níž je často zaměňován. Koruna se směrem vzhůru zužuje a je skoro tak vysoká, jako bývá u fedory. Často bývá vepředu smáčknutá. Střecha je rovněž propadlá, většinou do kapkovitého tvaru a uprostřed vystouplá. Krempa je vepředu snížená, vzadu vždy výrazně ohnutá vzhůru, a hlavně: úzká.
Tradičně se vyráběl z králičí srsti, ale dnes je používána široká škála materiálů: vlna, tvíd, bavlna, umělá vlákna a často také sláma.
Původně to byl stejně semi-formal klobouk, jako fedora. Do módy se vrátil s retro-vlnou a dnes je vnímán jako casual pokrývka hlavy. Ve Spojeném království se nosí na koňské dostihy a na golf, u nás spíše do hudebního klubu.
Trilby člověka prodlouží a z vysokých mužů učiní vyložené čahouny, je tedy vhodnější spíše pro nižší postavy. Mužům s málo výraznou bradou, či až ustupující čelistí pomůže upoutat pozornost výše. Ze stejného důvodu se hodí k bradce, kdy zajistí, aby obličej nevypadal jako ztracen kdesi v dáli za výraznou bradkou. Úzká krempa činí člověka hodně otevřeného, bezprostředního.
 
 
 
Historie trilbyho odstartovala v roce 1894, kdy byla v Londýně uvedena adaptace románu George du Mauriera Plstěný klobouk (angl. Trilby), při jejíž premiéře měl premiéru také nový druh klobouku. Udržel se až do sedmdesátých let, kdy odešel do zapomnění spolu s ostatními klobouky, aby byl vystřídán divokými kreacemi kadeřnickými. Později se vrátil v retro-vlně jako unisex klobouček pro mladé. Spolu s kloboukem typu porkpie se stal ikonou hudebního stylu ska.
S fedorou tvoří četné křížence; nejčastěji přebírá fedorovské frontální promáčknutí stran koruny. To podstatné, co oba klobouky odlišuje, je vysoký poměr šíře krempy k výšce koruny.
Mám zato, že evoluční divergence hlavních trendů fedory a trilby oběma typům klobouků prospívá. Zatímco fedora se stává ještě vážnější a formálnější, trilby je veselý, casual, cool a free. Je to každopádně mnohem příjemnější symbol (mladické) svobody a nezávislosti než frygická čapka.
 
text: Chekotay
Příště: Porkpie
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.