Share |

SAÝC. Strašlivé internetové meme / kořen všeho zla / rozhovor s autorem

Artwork: DJ Slamák

Český internet úpí pod nadvládou Saýce.
Kde se vzala tato strašlivá postava, které se bojí i Chuck Norris? Kdo za to může? Co se ještě děsného přihodí? A KDO TO MONSTRUM STVOŘIL?
Říká si DJ Slamák, přičemž DJ se prý nečte "dýdžej," ale "dé jé." Pod touto přezdívkou dosud poměrně neškodně komentoval dění na diskusním serveru www.okoun.cz - až se před několika týdny cosi stalo a Slamák stvořil obludu.
Ta rázem ožila v podobě überkrutých komiksových příběhů vrhajících zcela nové, ohavné světlo zprvu na něžné komiksové a večerníčkové příběhy a později i na stvoření celého světa. Lidi kreslí saýcovské komiksy. Hrůzy se množí. Saýc žije vlastním životem, plným přkelepů, krve a utrhaných hlav. Slamáku?!
 

Tys stvořil ZLO. Saýce. Jak se to stalo?
Saýc se nestal. Saýc patří k těm věcem, které v tomto světě jsou od věků. A navždy potrvá. Zanechte vší naděje, kdo vstupujete.

 

Kdy to začalo a co tě k tomu pohnulo?
Začalo to, když se objevil Rumcajs (5.11. 2012, 13.25:51, důkaz zde, autor smartus, pozn. red.).

Rumcajs se pochopitelně nemůže obejít bez Krtka, to je už léta železný zákon. No a Krtek se nemůže obejít bez svého kamaráda Zajíce, že. Když se Kruteček objevil coby krtek hvěsdonosý, bylo sapotřebí, aby Saýc byl alespoň srovnatelně bisarní.

 

Kolik minut jsi Saýce kreslil?
Sedm aiónů v Photoshopu. (Lžu, byl to gimp.)

 

Co cítíš, když se díváš, jak ostatní dosazují Saýce do dalších děsných příběhů?
Ten pocit je zářnější než Sirius i temnější než kruhy pod očima Josefa Ratzingera, ale dá se popsat jedním slovem: Brzy... už brzy.

 

Sničí Saýc zvět? A co přijde pak?
Prvního dne si Saýc řekne: "Sežerme člověka!" A tak sežere člověka a uvidí, že je to dobré. Druhého dne Saýc sežere rozmanité druhy zemské zvěře i rozmanité druhy dobytka a rozmanité druhy všelijakých zeměplazů. A uvidí, že je to dobré. Třetího dne Saýc sežere dvě veliká světla: větší světlo, které vládne ve dne, a menší světlo, které vládne v noci. Sežere i hvězdy. Čtvrtého dne sežere rozmanité druhy bylin, které se rozmnožují semeny, a rozmanité druhy stromoví, které nese plody se semeny. A uvidí, že je to nicmoc. Pátého dne sežere Saýc klenbu, která odděluje vody pod klenbou od vod nad klenbou, načež si mohutně říhne. Šestého dne pak Saýc sežere světlo a tmu. Na konci bude země pustá a prázdná a nad propastnou tůní bude tma. A nad vodami se bude vznášet Saýc.

 

Diskusní klub Čtyčpístek mame kemiks, kde přibývají sayečí storky, najdete zde. Původně tam lidé nesměle prznili Fifinku a hajného Robátka, avšak brzy vše zastínil obří Saýc.

 

Vybrané příběhy:

Opráski sčeskí historje - jak napálili a vipekli Huza (strašné!)

Saýc a Kruteček (sprosté!)

Saýček v své janmce (kruté!)

Črvená krakulka (strašidelné!)

Příběhi spohádkového lesa (chudák Bobík!)

Mitlogie (Saýc vdějináh)

 

Se s tim smiř!

 

PS seriál OPRÁSKI SČESKÍ HISTORJE, dílo autora vystupujícího pod přezdívkou jaz, je postupně přidáván na tumblr.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.