Share |

Sam Shaw, autor nejslavnější fotky Marilyn a stovek dalších snímků, bude mít výstavu v Praze

foto Sam Shaw

 
Fotograf hvězd SAM SHAW (1912–1999)
Galerie hlavního města Prahy
Dům fotografie, Revoluční 5, Praha 1
11. 10. 2016 – 15. 1. 2017
út–ne 10:00–18:00, čt 10:00–20:00
Kurátor: Thomas Buchsteiner
 
Americký fotograf Sam Shaw získal mezinárodní věhlas svými fotografiemi z filmů a fotografiemi filmových hvězd – je autorem snad nejproslulejšího snímku dvacátého století zachycujícího Marilyn Monroe v bílé sukni nadzvednuté průvanem z ventilační šachty –, avšak jeho zájmy a talent měly daleko širší záběr a zahrnovaly rovněž hudbu, divadlo, sochařství, malířství, literaturu, žurnalistiku a sociální a politický aktivismus.
 
Profesionální dráhu fotoreportéra zahájil ve 40. letech, kdy v rámci prací pro časopis Collier’s procestoval celé Spojené státy a dokumentoval životy horníků, zemědělců hospodařících na pronajaté půdě, revuálních umělců, přístavních dělníků, neworleanských hudebníků a dalších obyčejných lidí a jejich prostředí. Tyto emotivní fotografie tvoří Shawovu sbírku „amerikánií“ – velkou skupinu snímků zachycujících americký život v polovině 20. století. Shaw byl také jedním z prvních přispěvatelů prestižní fotografické agentury Magnum Photos.
 
V 50. letech začal Sam Shaw pracovat ve filmovém průmyslu a proslavil se jako mistrovský propagátor mnoha filmů a filmových herců. Zachytil dlouhou řadu filmových hvězd, jako je Woody Allen, Warren Beatty, Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Charlie Chaplin, Sean Connery, Dennis Hopper, Audrey Hepburn, Frank Sinatra a mnoho dalších. Jeho fotografie se často objevovaly na obálkách časopisů Life a Look a rovněž v týdenících Paris Match, L’Europeo, The Daily Mail, Der Stern, Harper’s Bazaar, and Connaissance des Arts. Kromě již zmíněné ikonické fotografie Marilyn Monroe, jež vznikla v rámci natáčení filmu Slaměný vdovec (1955), je Shaw autorem působivého snímku Marlona Branda v roztrženém nátělníku, který se stal symbolem filmu Tramvaj do stanice Touha (1951).
 
V 60. letech začal Shaw produkovat filmy, například Pařížské blues s Paulem Newmanem, Sidney Poitierem a Louisem Armstrongem. Hudbu k tomuto filmu vytvořil jeho dobrý přítel Duke Ellington. Shaw rovněž úzce spolupracoval s hercem a režisérem Johnem Cassavetesem, který je všeobecně uznáván jako zakladatel amerického nezávislého filmu. Shaw produkoval mnoho Cassavetesových filmů, například film Gloria, který získal Zlatého lva na Benátském filmovém festivalu, Proudy lásky oceněné Zlatým medvědem na Berlínském filmovém festivalu a film Žena pod vlivem, který dostal mnoho cen a přinesl nominace na Cenách Akademie v roce 1975 v kategoriích nejlepší herečka a nejlepší režisér. Sam Shaw produkoval i Cassavetesovy filmy Manželé a Premiéra a byl hlavním výtvarníkem filmu Zavraždění čínského bookmakera.
 
 
Fotografický archiv Sama Shawa tvoří přehled osobností klasické americké a evropské kinematografie i hudebníků, výtvarných umělců, intelektuálů a dalších známých jedinců jako Marc Chagall, Arthur Miller, Marcel Duchamp, Igor Stravinskij, Joe DiMaggio, Irving Berlin, Tennessee Williams a Deborah Harry (Blondie).
 
V současné době odkaz a dílo Sama Shawa spravují a podporují jeho děti a vnoučata.
 
Fotograf hvězd SAM SHAW (1912–1999)
 
Pořádá Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci se Shaw Family Archives
 
 
Kurátor výstavy: Thomas Buchsteiner
Koordinátorka výstavy: Olga Malá
Architektonické řešení: Jan Šerých
Grafické řešení: Petra Vaňousová, Běla Houdková
Redakce textů a překlad: Vladimíra Šefranka Žáková
Instalace a produkce, vedoucí: Diana Brabcová
Marketing, vedoucí: Miroslav Koláček
PR, vedoucí: Michaela Vrchotová
Vzdělávací programy, vedoucí: Lucie Haškovcová
 
Poděkování:
Shaw Family Archives
BuchsteinerArtManagement
 
 
 
Mediální partneři: Instinkt, Art&Antiques, ArtMap, Český rozhlas, Radio 1, PRAGUEEVENTSCALENDAR
 
Místo konání: Dům fotografie, Revoluční 5, Praha 1
Termín konání: 11. 10. 2016 – 15. 1. 2017
Otvírací doba: út–ne 10:00–18:00, čt 10:00–20:00
Vstupné: 120 Kč plné (dospělí) / 60 Kč snížené (studenti) / 30 Kč (senioři)
Kontakt pro novináře: Michaela Vrchotová, +420 725 818 721, vrchotova@ghmp.cz
Další informace: www.ghmp.cz
DOPROVODNÉ PROGRAMY K VÝSTAVĚ
 
Komentované prohlídky:
Kurátorská prohlídka s Olgou Malou
čt. 27. 10. 18:00
čt. 24. 11. 18:00
 
Víkendové výtvarné workshopy:
so. 12. 11., 13:00–18:00 – V hlavní roli, Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
so. 10. 12., 13:00–18:00 – Re-klamy, Dům fotografie
 
Zdrojem inspirace pro workshopy a edukační aktivity budou nejen prezentované fotografie, ale východisky se stanou také témata jako svět filmu, hereckých hvězd, celebrit i pop-artu a reklamy obecně. Formou koláží, fotomontáží a dokreslování budeme měnit kontext u ikonických fotografií a posuneme je do nových významů – reprodukce známých snímků se tak stanou např. součástí návrhu na reklamní leták, plakát nebo další propagační materiál upozorňující na fiktivní produkt, kulturní akci apod. Budeme také proměňovat barevnost fotografií ve stylu pop-artu a zapojíme i prvky komiksu. Dalším tématem bude stylizovaný portrét a jeho realizace – budeme se snažit napodobit postoje, gesta, mimiku a výrazy v tvářích fotografovaných lidí i jejich kostýmy a případně okolní prostředí. Pro výstižnější a názornější konfrontaci zapojíme do této akce velkoformátovou projekci vybraných fotografií, ke kterým budou moci návštěvníci vytvářet své vlastní paralely. Zvětšení měřítka fotografií prostřednictvím tohoto nového média bude zároveň evokovat rozměrná filmová plátna.
 
Výtvarný ateliér pro dospělé a seniory:
 
ne. 13. 11., 15:00–18:00 – Kinetický obraz, Edukační centrum v Colloredo‑Mansfeldském paláci
ne. 27. 11., 15:00–18:00 – Archiv fotografických záznamů, Edukační centrum v Colloredo‑Mansfeldském paláci
 
V rámci výtvarného ateliéru budeme reagovat na autora a zaměříme se na tvorbu kinetických obrazů. Předmětem výtvarného workshopu budou záběry živého pohybu, zachycení kinetické krásy. Tematicky se dotkneme ikon slavných osobností a vizuálních podob magazínů. Pozornost budeme soustředit i na dokumentování vlastních životních okamžiků účastníků dílny. Výsledkem bude sbírka nebo také archiv, který bude zpracován v podobě fotoknih, vlastních forem a hledaných perspektiv fotografických záznamů.
 
Víkendové programy vznikají jako součást oblíbeného cyklu „Tvořivé dialogy s uměním“ a jsou určené dětem, rodinám s dětmi a dalším zájemcům všech věkových kategorií včetně seniorů a znevýhodněných.
Příchod a odchod je individuální, tzn. kdykoli ve vymezeném čase.
Rezervace: do 16:00 předchozího dne (není podmínkou účasti)
 
Interaktivní prohlídky výstavy pro všechny typy škol i další věkové a zájmové skupiny s možností následné výtvarné reakce ve formě vlastní tvorby. Akce přizpůsobujeme časově, tematicky i úrovní náročnosti konkrétním požadavkům každé školy.
Rezervace nutná
 
Cena: děti do 10 let, studenti uměleckých škol, pedagogové – 5 Kč; děti nad 10 let – 20 Kč
 
Kromě výše zmíněných akcí budou probíhat i další edukační aktivity.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.