Share |

Sade: nechci být jako Lady Gaga

foto Universal

14. května Praha poprvé na vlastní kůži pozná, jaká je zpěvačka Sade naživo. 

Sade koncertuje jen vzácně. V Čechách nevystupovala ještě nikdy, Evropu navštívila naposledy před 17 lety. Narodila se v Nigérii, ale kariéru udělala až coby britská umělkyně.

IMAGE MĚ NEZAJÍMÁ

Není to žádná loutka, která jen dekorativně interpretuje cizí  písničky: kromě zpěvu i skládá hudbu a produkuje nahrávky dalších umělců; vystudovala jednu z nejprestižnějších uměleckých škol vůbec, slavnou londýnskou St. Martins College. Po studiích se živila šitím a navrhováním oblečení a hudbu měla jen jako doplněk. Zpívala jako náhradnice v soulových kapelách, až jednou složila skladbu Smooth Operator, která okouzlila talent scouty gramofirem a udělala z ní hvězdu světového formátu. Od průlomu v roce 1983 si mimochodem drží stále stejnou doprovodnou kapelu, která ji oslovuje "teto Sade".

Zajímavý je její mix glamouru a zemitosti. Sade vyrůstala na vsi a od rána do večera lítala s kluky na bicyklu po okolí. Z tulačky se stala královnou, která ale i přes svou elegantní image tajně podporovala ve své době nepopulární aktivity a lidi včetně stávkujících horníků - což bylo za thatcherovské Británie krajně nepopulární. "Štvalo mě, že nás považují za nějaké zbohatlické floutky, když jsme se o všechno dělili - a prachy jsme stejně skoro neměli," líčí začátky své kariéry. Dnes je na tom finančně výrazně lépe, její majetek se odhaduje na 30 milionů liber - ale pozlátko jí mnoho neříká.

Své práci se věnuje s obrovskou pečlivostí. "Mám vysoké ambice. Všechno, co dělám, dělám nejlépe, jak jen dokážu," řekla nedávno v interview pro britský deník Daily Telegraph. "Netoužím být slavná jako Lady Gaga. Lidé se mě ptají: jaké to je vidět se na obálkách časopisů? - Nijaké. Mě to vůbec nezajímá. Nepropaguju image, pro mě je důležité, aby lidi poslouchali mou hudbu."

STARÉ POTVORY PŘEŽÍVAJÍ

Sade je držitelkou Řádu britského impéria, ale více než v Británii ji adoruje publikum v USA. Jejích desek se i v dnešní době, kdy prodeje muziky klesají, lisují milionové náklady. Británii má ráda, ale trochu zvláštně. "Británie je jako zakyslá stará teta. Pořád tě kritizuje, umí být hodně nepřátelská, ale stejně zůstáváš v její společnosti, dokud neumřeš. Protože tyhle staré potvory tě vždycky přežijí."

Hudba Sade dokáže každopádně přežít také leccos - i přes to, že zpěvačka odmítá hrát mediální hry, je jí už dvaapadesát a poslední skladby nepřekonaly úspěch geniálního hitu Smooth Operator, budí něžné city i respekt. Bydlí si v klidné vsi v hrabství Gloucestershire se svým přítelem, bývalým mariňákem, a pubertální dcerou. "Vždycky jsem říkala, že až najdu toho pravého, bude mi fuk, jestli je to aristokrat, nebo pobuda. Hlavně, že bude hodný." Kromě toho si drží dům v klidné čtvrti Londýna, kam jezdí kvůli práci. "Vyhovuje mi mít zahrádku - je taková úleva okopávat záhonky, když člověk celý den svádí tvůrčí zápasy o písničky," říká. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.