Share |

Rozhovor se Zuzanou Stejskalovou, ředitelkou Marienbad Film Festivalu

foto: pořadatel akce

Mariánské Lázně hostí od úterý 30. srpna do soboty 3. září první ročník znovu obnoveného Marienbad Film Festivalu.
 
Západní Čechy hostí v začátku sezony všem známý Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Co Vás vedlo k založení nové filmové přehlídky právě v Mariánských Lázních?
První čtyři ročníky mezinárodního filmového festivalu v letech 1946-49 se konaly v Mariánských Lázních a obě města v začátcích festivalu o pořádání tak trochu soupeřila. Letošní 70. výročí založení nejvýznamnější středoevropské filmové akce připomeneme vlastní přehlídkou. A těch sedmdesát let jsme se rozhodli oslavit dvěma způsoby. Zaprvé představit v unikátních lázeňských kulisách to nejsilnější a nejkrásnější z filmové klasiky. Zadruhé se budeme věnovat opomíjené perle české kinematografie, a to experimentálnímu filmu.
 
Experimentální film není snadno prezentovatelný žánr. Československá kinematografie má několik významných období, kdy experimentální film vzbudil ohlas. Váš výběr se soustředí na historický průřez anebo budete uvádět pouze tvorbu současných autorů?
Experimentální film má v Československu kořeny už ve 30. letech 20. století, kdy je spojen s Alexanderem Hackenschmiedem nebo Otakarem Vávrou. Aktuální tvorba zažila důležitý předěl před zhruba dvěma roky, kdy Státního fond kinematografie poprvé prosadil samostatnou výzvu na výrobu experimentálního díla. Opomíjený druh autorské tvorby tak získal šanci překročit horizont amatérské produkce. A tento impulz přinesl nové filmy. Festival Marienbad je prvním českým festivalem, který má ambici tento vývoj podrobněji reflektovat. Většina uvedených filmů v této sekci je ze současné produkce. Součástí přehlídky ale budou i filmy Věry Chytilové a Jana Němce.
 
Zmínila jste Státní fond kinematografie, který experimentální film podporuje. Je tedy pro filmaře zajištěna cesta pro další rozvoj tohoto žánru?
Těžkostmi, se kterými se experiment potýká, je stále dost. Nedostatečná komunikace se zahraničními tvůrčími týmy a finanční zajištění tvorby. Pro náš festival byla odborným garantem Tereza Cz Dvořáková. Tou největší výzvou je ale podle mého názoru nutnost dostat filmy mezi jejich potencionální diváky.
 
Vy jste Zuzano architektka, proč jste se tedy rozhodla pustit do organizace filmového festivalu?
Jsem původně z Mariánských Lázní a s velkým potěšením jsem sledovala renesanci občanských iniciativ ve městě. Nově vzniklý občanský spolek Švihák zamíchal s výsledky voleb a zvolené zastupitelstvo dál tyto iniciativy podporuje. Založili jsme s několika přáteli neziskovou společnost a věříme, že prvním ročníkem obnovíme starou tradici. Název festivalu odkazuje k době, kdy lázně měly největší glanc. A neméně významným impulzem byl nápad Jakub Felcmana, dramaturga festivalu. Ten je zároveň tvůrce experimentálních filmů a žánr propaguje. Tak se festival vyprofiloval.
 
Jakou má vazbu k tomuto zacílení výrazná součást festivalové grafiky s retro stylizací?
Grafický vizuál souvisí více s druhou sekcí festivalu. Jsou to dva opačné konce spektra kinematografie. Jubileum vyzývalo k uvedení filmové klasiky, která osloví širší veřejnost a vzbudí sentiment v původních prostorech, kde před lety festival začal. A další faktor byl přilákat i lázeňské hosty, kteří druhou experimentální scénu zřejmě nevyhledají. Uvedeme filmy s Audrey Hepburn, filmy Alfreda Hitchcocka a nestárnoucí klasiku Casablanca od Michaela Curtize.
 
Celý srpen už v centru města probíhají venkovní projekce. Budete během festivalu promítat i v exteriéru?
Snažili jsme se upozornit obyvatele na začátek festivalu a nakonec jsme se rozhodli pro vybudování nového místa, které by mohlo iniciovat kulturní život ve městě. Vybrali jsme do té doby zcela nepřístupný prostor s obrovským potenciálem uprostřed města. V místě dnešní Arniky se začala stavět v 80. letech obrovská stavba a nakonec z ní zbyly jen základy. Kolegové architekti z MAK připravili drobnou intervenci, která Arniku přeměnila v typicky lázeňské místo. S dobrovolníky jsme postavili mostek, kterým se nyní návštěvníci dostanou na novou promenádu na břehu nádrže s fontánou. V noci je osvětlena a do vody ční malé pobytové molo. Uspořádali jsme zde několik projekcí, ale během festivalu budeme promítat jen v sálech. Nový prostor bude dál sloužit k odpočinku a setkávání během festivalu.
 
Festival trvá téměř celý týden. Je kromě odpočinkových ploch u Arniky pro diváky připraven v lázních další doprovodný program?
Samozřejmě. V kolonádě Ferdinandova pramene připravila Markéta Monsportová ze spolku Švihák úžasný letní bar, který bude celý týden otevřený. Každý večer to bude i pestrý hudební program. Přijedou WWW, Android Asteroid, Kieslowski a Kittchen a další. V baru je instalována prodejní výstava plakátů Pavla Fuksy. Na dvoře Domu Chopin, kde je hlavní štáb festivalu, je instalováno výtvarné sympozium se skulpturami, jehož kurátorkou je Milena Dopitová. Pro filmové nadšence organizujeme několik besed včetně Snídaně s Kamilem Filou, který svým kritickým pohledem popíše uváděné filmy z klasické sekce. Recykliteratura uvede speciální divadelní představení.
 
Programem tedy jistě potěšíte návštěvníky města. Má festival i další rozměr pro obyvatele Mariánských Lázní?
Naší ambicí je dostat Mariánské Lázně zpět na festivalovou mapu a obnovit tradici významné filmové přehlídky. Zároveň ale doufáme, že dále posílí zájem obyvatel o vlastní město a pomůže dále oživit spolkový život.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.