Share |

Tereza Bebarová, interpretka audioknihy Playground: Smrt je fascinující téma

foto: OneHotBook

TEREZA BEBAROVÁ (* 1975)
Vystudovala herectví na ostravské konzervatoři. Již během studia hrála v Divadle Petra Bezruče, po dokončení školy byla v angažmá v ostravském Divadle Aréna, později i v Národním divadle moravskoslezském. Po přesídlení do Prahy hraje a zpívá v nuselském Divadle na Fidlovačce. Jako velmi dobře hlasově disponovaná herečka působí v dabingu (třikrát získala Cenu Františka Filipovského) a v současné době patří mezi nejvyhledávanější audioknižní narátorky. Televizní diváci ji znají ze seriálu Ulice, kde ztvárnila postavu Ukrajinky Světlany. Dále účinkovala v audioknihách vydavatelství OneHotBook: Žítkovské bohyně (2013) a Dívka ve vlaku (2016).
 
Co vás nejvíce zaujalo na knize/audioknize Playground?
Smrt jako taková je fascinující téma. Moc o ní nevíme, děsí nás, zároveň trochu přitahuje a námětem pro knihu nebyla poprvé a určitě ani naposled. Zasazení příběhu do prožitků během klinické smrti je určitě zajímavý nápad. Jsem zvědavá, s čím tato autorská dvojice přijde příště…
 
Silným tématem knihy je i mateřská láska, kvůli níž se hrdinka znovu vydá do nebezpečí života. Jak to ve vás jako v matce při čtení rezonovalo?
Od té doby, co mám dceru, nesnesu jako čtenář nebo divák moc kruťáren, nemluvě o tom, když se týkají malých dětí. Kdybych si některé momenty v knize měla připustit osobně, asi by mě to dost rozrušilo. Naštěstí jsem se musela soustředit na četbu, tím pádem jsem rezonování mateřských citů odsunula na druhou kolej.
 
Na co byste se zeptala hlavní hrdinky nebo autorů, kdybyste měla tu možnost?
Mě vždycky zajímalo, jak spisovatelé fungují v praxi. Určitě bych se této dvojice zeptala, kolik toho musejí vědět, nebo prostudovat, než se pustí do nějakého tématu, jestli potřebují jet do Číny, aby o ní mohli psát, zda doma nepodnikají duchovní seance, regrese, či jiné kratochvíle, aby alespoň trochu nahlédli do stavu po smrti atd. A upřímně by mě také zajímalo, kolik jim to psaní vydělává.
 
Co bylo na celé četbě nejnáročnější?
Když opomenu spojení hereckého výrazu, spolu s dikcí, srozumitelností, prací s dechem, s regulací tvorby slin, s dlouhým sezením provázeným trnutím šíje a nohou, nebylo úplně snadné přečíst dlouhé drastické pasáže plné krvavých soubojů, rozluštit některé čínské výrazy a nechat si zajít chuť k jídlu u pasáže s barvitě vylíčenou čínskou hostinou o mnoha chodech.
 
Věříte "prožitkům blízké smrti", které líčí stavy mimo tělo, světlo na konci tunelu apod.? Věříte, že existuje i něco "mimo tento svět"?
Věřím v reinkarnaci, ale pokud bych si mohla vybrat, nerada bych se, jako hlavní hrdinka knihy, po smrti ocitla v neznámém čínském městě ovládaném mafií.

Audiokniha PLAYGROUND vyšla jako CD mp3 za 329 Kč i ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí jako mp3 za 299 Kč. Jako první je online k dostání na portálu Audiolibrix, kde si navíc členové předplatitelského klubu mohou audioknihu koupit jen za 199 Kč.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.