Share |

Rozhovor s Romanem Týcem: "Vy jste ti panáčci, co nechtějí stát."

repro Ztohoven

Přinášíme podrobné interview s Romanem Týcem ke kauze panáčků i potyčky s policií.
 
Policie uvádí, že včera v noci napadl muž policistu, podle idnes jsi to byl ty. Ty říkáš, že policista napadl tebe - jak?

Ten měšťák byl už rozparáděnej od tý paní, která se mu stavěla na odpor už delší dobu před tím, než jsem k incidentu dorazil já, takže chlapík přehodil výhybku na mě. To, co se dělo před mým příchodem, jsem se dozvěděl až z internetu.

Jak ses bránil? Způsobils policitům či policistovi nějaké zranění, byls zraněn ty?

Těžko se člověk může bránit s rukama spoutanejma za zádama. V tom jejich auťáku mě ten měšťák rubal, a jedinej způsob bylo nastavovat mu záda, protože s rukama za zádama si ani nemůžeš instinktivně krejt hlavu. Není místo na těle, kde by školenej policajt neuměl použít donucovací prostředky. Pěkně mi tam obuchem naklepal ledviny, že se teď ani nenadechnu, ale viditelný zranění to neni, takže to udělal šikovně. Jak už láta tvrdím, dělat policajta, a to v jakymkoliv režimu, může  dělat jen jedna povaha člověka, a ta povaha se mi hnusí.

Kde byla ta paní, když k potyčce došlo?

Nevím, co myslíš potyčkou, ale když už mě začali zpracovávat, tak o tom, kde je paní, jsem jaksi ztratil přehled. Hulákal jsem z auta na ni, ať mi řekne jméno, protože jsem se bál, že ji jako svědka zapřou, což mělo za následek, že do auta naskočil měšťák a zavřel dveře a druhej ji odváděl stranou. Když mě ten měšťák rubal na zadním sedadle, auto bylo zavřený. Všude kolem bylo víc lidí, co zírali, nebyla tam jen ona.

Pak tě odvezli na služebnu a vyslýchali? Co se dělo u výslechu?

Na Barťáku jsem byl od 23:00 do 7:00, z toho cca 4 hodiny sepisovali záznam o sdělení podezření, kterej ve výsledku má 25 řádků. Jezdili tam jejich nadřízený, a pořád se nemohli shodnout na konečným znění. Jeden ze strážníků, co mě hlídal, mi vysvětloval, že mě vlastně chápe a rozumí tomu co dělám, ale že systém mě stejně semele. Tak sem si tam pak k ránu v cele bez tkaniček v botách říkal, jestlipak mi projížděj mobil, kterej mi při zatýkání zabavili.

Číslo té paní jsi získal jak a kdy?

Po hodině a půl pocitu totální marnosti, se z ničeho nic paní objevila v chodbě s čokoládou v ruce, a slovy, že je ráda, že mě vidí živýho. Říkala mi, že při zásahu volala na 156, že na ně křičela "přijeďte, nebo ho zabijou". Tak to by mě zajímalo, jestli se ten záznam záhadně neztratil. Víš ty co? V ten moment sem dostal satisfakci, ta pani tam tem policajtům na chodbě mimo záznam řekla co se stalo, mně dala čokoládu, na kterou mi napsala svoje telefonní číslo. Prostě to byla fajn ženská, která za to zastání stála.

Co se dělo po výslechu, a co je v protokolu? Z čeho jsi obviněn?

Po výslechu odběr DNA, otisky, obligátní fotka ze třech úhlů. Průšvih byl, že moje přítekyně Zuzana nevěděla, kde jsem, a klíče od bytu jsem měl já u sebe. původně jsem šel pro auto abych jí naložil před novou scénou kde jsme byli na premiéře novýho kusu od  CIRK LA PUTYKA , SLAPSTICK SONATA.. No, a jelikož mi zabavili mobil, tak čekala do rána před bytem a nevěděla, co se se mnou stalo. Já si nestěžuju, ptáš se, tak to popisuju. Na tý stanici se už nic nedělo. To podstatný se odehrálo v jejich auťáku. Obviněn jsem z násilí proti úřední osobě podle § 325 odst. 1 písm a) trestního zákoníku.

Po výslechu tě policie pustila domů? Jak jsi strávil zbytek noci a čtvrteční den?

Vzal sem si tágo, taxikářovi sem si postěžoval, a na oplátku mi povyprávěl příběh z mládí on. Nakonec mi dal 50 korun slevu, cha. Zuzana se už na nic neptá, udělala nám čaj, já sem vypnul zvonění na mobilu a to, že už toho sou plný média, jsem se dozvěděl po poledni. Vlastně už mě ani nepřekvapilo, že mi pak jeden z redaktorů řek, že má na stole tu policejní verzi výslechu. Policie vsedila na mediální prvenství, tak ať ho mají. Jsou to fakt syčáci, co se chovaj jako nějaká soukromá firma.

V pátek máš ve 14 hodin nastoupit trest do pankrácké věznice. Na místě se očekávají lidé podporující tě pečením bábovek, petiční stánek, média... co si o tom myslíš?

Tohle už jde vlastně mimo mě, a nejvíc jsem si to uvědomil na schůzi Ztohoven. Já už vám s tím nepomůžu, to je váš boj o vaší budoucnost. Já jsem ten, kdo vstoupil do signalizačního systému a vy jste ti panáčci, co nechtějí stát, když jim to někdo přikazuje. Mám radost ze všech iniciativ, ale opravdu neočekávám pro mě milost nebo tak něco. To co čekám, je, že si zase další část naší společnosti uvědomí, v jakých hodnotových paradoxech tady žijeme.

Hrozí ti trest mnohem delší, než je těch 30 dní za nezaplacenou pokutu za semafory. Jak to vnímáš?

Jestli tohle, tak to se seberu, a požádám o politickej azyl na Slovensku, beztak už tam žije jeden ze Ztohoven. Jejich národní sebevědomí je o stupeň výš než u nás, o čemž svědčí protesty při kauze Gorila. Strašně jsem jim držel palce.

Jak na věc reagují Ztohoven, budou podnikat nějaké akce na tvou podporu?

No comment.

Co uděláš, až vyjdeš z vězení?

Oblíknu si modrej trikot s červenou pláštěnkou a prolítnu se nad Prahou . . . nebo něco takovýho.

Co tě tyhle dramtikcé posledni dny naučily?

Hele, celá kauzička s měšťákama svědčí o tom, jak málo stačí, aby se člověk ocitnul v průšvihu, i když ho k tomu vedou obranářský pudy. Ještě snad taky to, že kdybych teď nebyl pod drobnohledem médií kvůli semaforům, tak to policajti vyřešej raz dva a nikdo by si toho ani nevšimnul, tak jako se to dnes a denně děje. Celý mi to připomělo kauzu Johna Boka, o který mi před nedávnem vyprávěl nasranej Joska Skalník. Ona vůbec tahle stará undergroundová parta zírá co se tady stalo za posledních 20let. není vlastně divu, že ve Ztohovnech vidí jejich nastupující generaci, a já bych je nerad zklamal. Temnejm silám je třeba se stavět na odpor v každý době a za každýho režimu. vzdor je nutností i když vím že né každej člověk na to má náturu. Tyhle poslední dny mě nenaučil nic, jen jsem se utvrdil v tom, že to má smysl, a já děkuju za podporu všem který se svejma prostředkama angažujou. kompilaci skladeb už jsem dostal a na bábovky jsem zvědavej.

Burcujte lidi. Ne snad proto, aby mi pomohli, ale proto aby pomohli sobě, nám všem. Vzdor a občanská neposlušnost je cesta zpátky ke svobodě, o kterou zase postupně přicházíme!!!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.