Share |

Rozhovor s módní návrhářkou: Sharka Bosakova

foto: Olo Křížová

Sharka Bosakova je módní návrhářka žijící v Austrálii. Ve své tvorbě spojuje australské zkušenosti a tradici evropské kultury. Její kvality potvrzuje prezentace na dvou ročnících Mercedes-Benz Fashion Week v Praze a v Brisbane. V roce 2011 byla rovněž finalistkou Melbernské soutěže DEBUT pro začínající značky.  Sharka Bosakova přivezla svou novou kolekci LUMINOUS HEART TS/2016 a představuje ji ve vybranych buticich a galeriích Prahy.  Kompletní kolekci můžete shlédnout a zakoupit výhradně v Showroom. v Klimentské ulici do konce tohoto května /WEB/
 
V roce 2013 jsi měla přehlídku na Mercedens-Benz Prague Fashion Week. Jaký máš z tohoto eventu pocit? Teď, s odstupem času...
Byla to skvělá příležitost představit mou tvorbu doma, pro mne něco jako „perfect landing“. Mám z toho stále dobrý pocit a teď se „vracím na molo“ s Czech Fashion Council a jejich projektem 3D tisku na téma Body Construction. Těším se!
 
Kde jsi studovala?
Na Technické univerzitě v Liberci oděvní a textilní návrhářství, na Divadelní fakultě JAMU scénografii a v Brisbane Creative Industries na QUT. Je důležité, koho člověk potká a já měla štěstí. Hranice mezi oděvem a teatralitou zmizely. Baví mne kombinovat materiály a postupy, třeba i  „kovářinu“, klasickou babiččinu výšivku, nebo recept na štrůdl... Všechno to jde ruku v ruce, prolíná se a vrství.
 
Kdo je tvůj umělecký vzor?
Zajela jsem si minylý měsíc do Vídně na výstavu Klimta, Schieleho a Kokoschky. Schiele mne pohltil už za studií; jeho syrový přístup a zároveň cit pro formu a kompozici. Klimt mne smířil se zlatou barvou. Oslovuje mne i zenový ponor a konceptuální gesto čínského umělce Aj Wej-weje, který v Čechách právě teď vystavuje.
 
Žiješ uprostřed krásné australské přírody a jednou za čas přijíždíš do Prahy. Je to docela kontrast. Jak se s tím vyrovnáváš?  
Dobře. Kontrast je základ a jsem vděčná, že ho prožívám.
 
Pro koho jsou Tvé věci určené?
Pro svébytnou osobnost, která má ráda pohodlí, volnost pohybu, ocení kvalitní materiál, je si vědoma své ženskosti a jako žena se chce prezentovat.
 
Kde je možné vidět a koupit tvé věci?
Momentálně v centru  Prahy v La Gallery Novesta, Czech Labels & Friends a čerstvě v bratislavském fashion storu MONA. Od 8. března do 8 června hostuji kolekci  LUMINOUS HEART v Showroomu. v Klimenské 3 , kde najdete i jiné designery např. Kláru Šípkovou, Soolistu, Eiri. Je to skvělý concept store v krásném  prostoru, který sdíli tvůrci a skvělí lidé. Otevřeli jsme vernisáží v  australském duchu s tanečnicí Libushkou Tsukahara a didgeridoo hráčem Ondrou Glogarem. /VIDEO/
 
V březnu také proběhla přehlídka v galerii  KVALITÁŘ ve spolupráci  s Make-Up Institute Prague a Czech Fashion Councilem. Za zvuku minimalistické kompozice Australského skladatele Erika Griswolda se nalíčené a rozučesané modelky pronesly čistým prostorem galerie. Je to skvělý pocit vidět celou kolekci na pohybujících se ženských tělech, kdy se celá vaše představa zhmotní.
 
Co plány do budoucna?
Ten nejbližší je práce na konceptu “Kořeny - Roots”, který je těsně spojen s novou kolekcí LUMINOUS HEART. Bude to taková malá výprava do hlubin těla, mapování vnitřní struktury vyzvednuté na povrch formou 3D tištěných objektů a samozřejmě i oděvů. Od 2. do  8. května 2016  se prezentujeme na Prague Design Weeku v Kafkově domě. Přijdte se podívat na první výsledky naší spolupráce s Makers Labem


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.