Share |

Rozhovor: Jak vypadá umělecká rezidence v Tel Avivu?

Foto Pavlína Schultz

Petra Hudcová se narodila v Praze, kde v současné době také žije a tvoří. Vystudovala výtvarné umění na Metropolitní univerzitě v Leedsu a svoje vzdělání dokončila na Central Saint Martins v Londýně. Účastnila se několika mezinárodních rezidencí a vystavuje doma i v zahraničí. Ve své práci propojuje různé techniky od kresby, fotografie, prací s videem a světelných instalací. Na podzim 2016 přijela na tři měsíce do Izraele, kam byla vybrána v rámci rezidenčního programu organizovaného pražskou MeetFactory a ArtPort Tel Aviv. Svůj pobyt zakončila instalací Drifter, která byla součástí Night Light Festival Tel Aviv.

 
Proč ses rozhodla pro Tel Aviv?
 
V poslední době se zabývám funkcionalistickou architekturou, která byla postavena v neevropských zemích. Se svými čtyřmi tisíce funkcionalistickými domy, byl pro mne Tel Aviv naprostým rájem. Celé dny jsem po městě jezdila na kole a zaznamenávala ty elegantní tvary a měnící se barvy. Zároveň jsem v Tel Avivu strávila půl roku, když mi bylo 18 let, a zažila zde mnoho zásadního, cítím proto k tomuto městu velmi blízký vztah.
 
Jaká byla tvoje očekávání a realita?
 
Na očekávání jsem před odjezdem neměla moc času, těšila jsem se na možnost soustředěně bez obvyklých rozptýlení pracovat v ateliéru. Realita byla nad veškerá možná očekávání, od samého začátku bylo vše naprosto skvělé, měla jsem naopak problém zvyknout si na tak profesionální a vstřícný přístup.
 
Co tě nejvíc zaujalo, překvapilo, šokovalo?
 
Nejvíc mě možná udivilo, jakým způsobem se lidé vyrovnávají s konfliktní politickou situací. Jinak snad ještě to, jak se vlastně Izrael zdá povědomý až důvěrný. Jsou zde lidé z nejrůznějších koutů světa a o zajímavé příběhy tu není nouze. Moc příjemně mě také překvapila živá umělecké scéna v Tel Avivu. Je zde nemálo zajímavých malých i větších galerií a výstav, které mi byly blízké. V rámci architektury mě překvapilo kolik východoevropských a středoevropských architektů výstavbu v Tel Avivu ovlivnilo.
 
Při instalaci mého objektu Drifter, který byl součástí festivalu Night Light Festival mě trochu šokovalo zjištění, že jsem si vybrala prostor nad uličkou, kterou kolemjdoucí používají jako toaletu. Nejdřív jsem tam stála a na všechny močiče volala "Please, don't piss here!". Asi po hodině jsem to vzdala. Nutno dodat, že festival se koná ve čtvrti Neve Shaana, která je velmi historicky i architektonicky zajímavá. Momentálně je tato čtvrť však hodně zanedbaná a jedním z cílů festivalu je snaha tuto situaci zlepšit. Jsem ráda, že jsem se téhle akce mohla zúčastnit. Za tento nápad vděčím Pavlíně Schultz z Českého centra v Tel Avivu, která mě propojila s organizátory a těm se můj projekt líbil. Během instalace, ale i během celé rezidence byla spřízněnou duší a oporou.
 
Jaká byla spolupráce s ArtPort Tel Aviv?
 
Jak už jsem zmínila, Artport je veden s nadšením, člověk se od prvního okamžiku cítí jako doma. Obklopena jsem byla zajímavými izraelskými umělci, měla jsem čas na práci a byla jsem podporována v mnoha směrech. Artport se snažil mě seznámit s místními kurátory, umělci a architekty, kteří mi pomohli v práci. Jsou tam také pořádány nejrůznější přednášky a výlety, takže čas je skutečně výživný.
 
Co bys doporučila českým umělcům, kteří o podobné rezidenci uvažují?
 
Myslím, že záleží na tom, s jakým projektem či fází své práce do Tel Avivu přicházejí. V Artportu určitě dostanou možnost svou práci rozvinout, a je důležité využít času co nejlépe. Možností je zde tolik, že je zásadní neztratit se v nich a zvolit dobrou strategii pro danou práci.
 
Máš v Tel Avivu, resp. v Izraeli oblíbené místo, kam by ses chtěla vrátit?
 
Oblíbených míst mám mnoho. Většinou jsou to místa architektonicky zajímavá. Moc se mi líbí radnice v Bat Yam od Alfreda Neumanna, Bershevský monument od Daniho Karavana, Atarim Square. Dále také The Israeli Centre for Digital Art v Holonu, inspirativní výstavní prostor, kde lze nalézt i komunitní dílnu a Fab Lab. Musím dodat, že samozřejmě také miluji telavivskou pláž.
 
Jak svůj pobyt hodnotíš s odstupem?
 
Pro mě byl pobyt hodně pozitivní a určitě mě v mé práci hodně posunul. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost poznat skvělé lidi, se kterými jsem stále v kontaktu, a potvrdil mi, jak poutavý a fascinující pro mě tento region je. Jediným problémem pro mě byl šok vracet se po tomto rezidenčním pobytu do běžné reality.

 
ArtPort Tel Aviv je rezidenční program určený zejména pro izraelské umělce. Ročně poskytuje šesti výtvarníkům na dobu dvanácti měsíců ateliér a stipendium, kurátorskou, produkční i prezentační podporu, a vytváří tak prostor pro soustředěnou uměleckou praxi. Zároveň v posledních letech aktivně rozvíjí zahraniční rezidenční část a zve kurátory i umělce z různých částí světa. Od roku 2016 se díky spolupráci s MeetFactory rezidenčního programu účastní i čeští umělci a kurátoři. ArtPort Tel Aviv je dynamickým prostředím pro tvorbu a prezentaci různorodých uměleckých praxí. Je prostorem pro diskurzivní výměnu názorů, se vzdělávacími a komunitními programy a střediskem pro spolupráci s místními i mezinárodními organizacemi.  
 
Open Call: Rezidence v ArtPort Tel Aviv / umělci

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.