Share |

Rozhovor: DJ Slater a živé městské legendy

foto dj slater

Michal Smetana, aka DJ Slater, se svými hudebními sety vystupoval po celém světě. V našem rozhovoru představuje nový živý projekt DJ Slater & Urban Legends, který bude mít premiéru 8. října v rámci multižánrové noci Urban Legends v pražském Cross Clubu. 
 
Letos na podzim uvedete nový živý projekt DJ Slater & Urban Legends. O jaký projekt se jedná?
Navazujeme tím na náš původní společný projekt DJ Slater & U-Prag Drummers, který jsme založili před víc než 10 lety s Danem a Kokym z kapely U-Prag. Na začátku to byl v zásadě klasický model „DJ a bubeníci“, ale postupně jsme začali víc řešit vlastní produkci a remixy, k perkusím přidávat další nástroje (cello, saxofon), hodně zkoušet, jezdit společný turné. Ve finále ty naše vystoupení začaly připomínat spíš elektronický koncerty/live acty než dj sety s nástrojema.
V poslední době jsme se začali hudebně posouvat k mnohem pomalejší, groovy/house/indie muzice a vlastně i ten název už nám přestal dávat smysl, takže tenhle re-branding/přejmenování se zdál být správnou cestou. Navíc to teď bereme trochu víc jako otevřený projekt, kde blízce spolupracujeme se spoustou dalších „městských legend“. 
 
V čem je pro vás jako pro DJ, zvyklého vystupovat sám za sebe, jiné být doprovázen živými nástroji?
Pro mě je to úplně jiný. Oproti klasickýmu DJ setu máme dopředu jasně daný playlist, takže ta selekce skladeb probíhá ještě před akcí. Při live hraní si pak hodně člověk hraje se strukturou jednotlivých tracků, samplama, efektama. Mimochodem nehrajeme jenom čistě vlastní věci, ale i spoustu editů cizích tracků, takže v tomhle ohledu to zase dj set připomíná. Je to každopádně celkově pro mě o dost náročnější než běžný dj sety, jak na přípravu, tak na samotný hraní. Spousta věcí se při tom živým hraní může pokazit, ale o to je to pak větší zážitek, když všechno klapne, jak má.
 
Nové tracky s perkusemi a cellem, ale i saxofonem zní naprosto lehce, jakoby samozřejmě. Máte je dokonale nazkoušené, nebo při vystoupeních improvizujete?
 
Je to něco mezi, máme zkoušky a ty hlavní motivy samozřejmě předem vymyšlený máme, ale i tak je tam spousta prostoru pro improvizaci na místě – většinou jsme sami ve finále dost překvapený, co z toho nakonec vyleze :)
 
S novým projektem jste nedávno vystupoval v německém Reutlingen. Jaké byly reakce publika?
Reutlingen se hrozně povedl. Hráli jsme tam s klukama už podruhý v takovým místním alternativním prostoru, kde se dělá spousta levicově a protifašisticky orientovaných akcí, koncertů a přednášek. Hrozně nám to sedlo, měli jsme na stagi výbornej zvuk a lidi byly skvělý. 
 
Fanoušci z České republiky se dočkají premiéry DJ Slater & Urban Legends v rámci 7. vydání multižánrové noci Urban Legends v pražském Cross Clubu, které se koná 8. října. Na co se můžou těšit?
Svým způsobem jsme měli premiéru už na letošním Povaleči, kde nás zařadili na hlavní stage po Hentai Corporation a poprvé jsme si tam na lidech otestovali nový set list. Každopádně na Cross se strašně těšíme. Poprvé zahrajeme pár úplně nových tracků a budeme tam mít i dva skvělý hosty: Filipa Markese na saxofon a Honzu Mazuru na klávesy. Budeme hrát od půl 1. po Ohm Square Sound System a před německým producentem Peterem Gunem.
 
Jak bude DJ Slater & Urban Legends pokračovat dále? Chystáte nové tracky? 
Určitě chceme během zimy zalézt do studia a dát dohromady pár nových věcí. Já sám teď hodně spolupracuju s Petrem Tetalem aka Nippem, v říjnu nám vyjde na Tribal Vision Records remix jednoho z tracků z nejnovější desky U-Prag a do konce roku pak ještě nejmíň jeden single. K tomu teď děláme s Peterem Gunem na novém remixu pro švédské Vibrasphere.
Vy jste jako hudební producent, DJ a majitel labelu Tribal Vision Records procestoval prakticky celý svět. Hrál jste v Číně, Brazílii, Mexiku, Austrálii, Kanadě... Kde to pro vás byl nejsilnější zážitek?
Největší zážitek pro mě asi pořád zůstává hraní na německém festivalu Fusion – loni jsem tam hrál potřetí a ta atmosféra se dá jen těžko srovnat s jakoukoli jinou akcí. Z podobného ranku byl i Boom v Portugalsku. Hrozně rád vzpomínám na naše label tours po Japonsku, Mexiku, USA a Austrálii. Hezký vzpomínky mám i na Čínu, kde jsem strávil dětství a kam bylo hrozně fajn se po těch letech vrátit jako muzikant. Asi největší úlet byl festival Virada v Sao Paulu v Brazílii, což je vlastně jedna velká street party, kde na váš set přes den paří 50 000 lidí všech věkových kategorií. A silná vzpomínka je Santiago de Chile, což bylo jedno z mých prvních zahraničních hraní před cca 16 lety – a skoro jsem tenkrát nebyl schopnej přiložit jehlu na desku, jak se mi klepaly ruce.
 
Chystáte se s Urban Legends soustředit také více na vystoupení v zahraničí? V jaké zemi byste ještě rád hrál?
Já bych řekl, že se teď po těch letech asi spíš začneme pro změnu konečně soustředit na tu domácí scénu ☺. Každopádně bych si ještě moc rád odškrtnul pár zemí, který mi v CV zatím chybí – nejvíc asi Jižní Afrika, Nový Zéland a Korea. 
 
Jak vás baví současná česká scéna? Koho rád posloucháte?
Tady máme možná trochu krizi identity, protože si nejsme vlastně úplně jistý, na kterou z těch scén pořádně patříme. Každopádně jestli to mám brát obecně jako elektronickou scénu, tak skvělou práci teď podle mě odvádí parta kolem Komixu – můj bývalej parťák a spoluzakladatel Tribal Vision DJ Schwa a Fatty M – a mladá krev kolem Polygonu. Velkou inspirací jsou pořád staří kamarádi z housové scény jako Biodan, Pavel Bidlo, Jozef Sedloň, Cubik, Roman Rai. Z producentů určitě za zmínku stojí ještě Tom Holič a Mikkim. Fajn překvapení byli na posledních Urban Legends v Crossu synth popoví KillieKrankie, ale baví mě třeba i projekty z úplně jiných žánrů jako Post-hudba/Děti mezi reprákama. Z kapel samozřejmě pořád sleduju svoje starý oblíbence, když jednou za čas přijdou s novým materiálem – U-Prag, Tchendos, Ohm Square nebo Ecstasy of Saint Theresa.  
 
Podzimní koncerty, které si nenecháte ujít?
Autechre v Meet Factory; Teenage Mutants v Uhelné; PJ Harvey ve Foru Karlín.
 
Co děláte proti šedi?
Proti vlastní šedi bojuju tím, že se kromě muziky věnuju spoustě dalším věcem – dodělávám si doktorát na FSV UK, hodně čtu a píšu, cestuju, chodím po horách. Proti šedi v Praze – kde to teď podle mě žije víc než kdykoliv dřív – snad přispíváme troškou do mlýna naší muzikou a vlastníma akcema v Crossu a na dalších super místech. 
Odkazy: 
https://www.facebook.com/djslatertribalvision 
https://www.facebook.com/djslaterupragdrummers
https://soundcloud.com/dj-slater-cz
http://www.djslater.net/
http://www.tribalvision.cz/
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.