Share |

Rozhovor: Daniel Fiala, zakladatel Databazeknih.cz

archiv Daniela Fialy

Na stránkách Databáze knih naleznete kromě knižní databáze (hodnocení knih, názory uživatelů na knihy) informace o autorech (údaje a životopisy), povídkách, dále aktuality z literárního světa, bazar knih a mnoho dalšího. My jsme se na projekt zeptali zakladatele Daniela Fialy.

Jak a kdy jste projekt založil?

Prvotní myšlenka vznikla v červnu 2008. Chtěl jsem vytvořit zajímavý internetový projekt, který tu ještě není. Po debatě s bratrem jsme došli k závěru, že by to mohl být právě web zaměřený na knihy. Web, který by shromažďoval údaje o spisovatelích a jejich knihách, a kde by lidé knihy hodnotili, povídali si o nich, vedli jejich evidenci...
Začal jsem tedy ustavičně tvořit a za půl roku (8. prosince 2008) byl web DatabazeKnih.cz spuštěn. Od té doby se neustále formuje.

Jaké jsou vaše cíle, na co se těšíte?

Dlouho jsem se těšil, až bude v Databázi 100 000 knih, což se nám nedávno podařilo. Cílů je však mnoho. Je velmi důležité cíle plnit a zároveň si neustále hledat nové. Těším se z toho, že na web chodí stále více lidí a i obsah databáze se rozrůstá čím dál rychleji. Takřka denně pracuji na grafických i technických vylepšeních a velký důraz kladu na komunikaci s uživateli, kteří mi s rozvíjením webu pomáhají.

Kdo jsou vaši uživatelé?

Jsou to lidé všech věkových kategorií z České republiky a Slovenska. Nejsou to kupodivu jenom Ti, kdo přečtou desítky knih ročně, ale i Ti, kteří přečtou jednu knihu za měsíc. Z několika uživatelů jsem postupně udělal své kolegy moderátory - poskytují mi dobré rady, nápady a velmi mi pomáhají, za což jim děkuji.

V databázi je přes 110 000 knížek, kolik byste jich tam chtěl mít za rok dva?

Dosáhnout počtu 100 tisíc knih nám trvalo 3 roky, ovšem díky stále rychlejšímu nárustu se domnívám, že je reálné mít v databázi do dvou let čtvrt milionu knížek.

Máte i knižní žebříček, jak konvenuje vašemu vkusu?

Tím, že se starám o web, nemám na čtení tolik času jako před jeho stvořením, takže jsem velké množství knih nečetl. Ačkoliv mám rád spíše životopisné a odborné knihy, s výskytem mnou přečtených v žebříčku, jsem v zásadě spokojen.

Vaše 3 nejmilejší knihy?

Tohle je u mě velmi proměnlivé a stejně tak bych nedokázal vybrat ani písně či filmy, ale mám-li tedy 3 jmenovat, bude to životopisné vyprávění Michala Horáčka "Kdo víc vsadí, ten víc bere" od L. Vereckého, dále kniha Steve Jobs (I. Isaacson) a Den Trifidů (J.Wyndham).

Máte i jiné aktivity, jaké?

Kromě projektu DatabazeKnih.cz se věnuji několika dalším internetovým stránkám (např. Kabati.cz) a když pomineme internet, zajímají mě rozhovory se zajímavými lidmi a hudba. Sám koketuji s psaním písňových textů. Více je možno nalézt na mých osobních stránkách www.danielfiala.cz .

www.databazeknih.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.