Share |

Rozhovor: BLIXA BARGELD o dceři, vaření a přátelství s italským skladatelem

Blixa Bargeld & Teho Teardo, foto archiv

Blixa Bargeld má pověst staého morouse. Historky, komu kdy ukončil rozhovor po první otázce, s lety přibývají. "Š. neměla zapnutou kameru na Skypu, tak jí to vytíp," hlásila agentura zprostředkovavší toto interview. Taky se ví, že zkouší žurnalisty z toho, zda dobře znají jeho aktuální desky.
No nazdar.
Ale jelikož 18. 9. bude mít koncert v Praze (tentokrát s italským skladatelem Teho Teardem), naskytla se nabídka rozhovoru, kterou těžko odmítnout, když máte jeho hudbu fakt rádi. Nenechala jsem tedy nic náhodě, ofoukla kamerku na počítači a s dostatečným předstihem si koupila album Nerissimo, druhý společný počin s Teardem. Pravda je, že této investice nelituji, neboť to je hezká věc - zhruba jako ty jemnější písně Neubauten, co dělali v 90. letech, s trochou klarinetu a trochou italštiny navíc (pokud jste se smáli Blixově italské výslovnosti na minulém počinu, vězte, že se dost zlepšil.).
V den D číhám u Skypu, sobotní dopoledne nakopnu supersilným Darjeelingem, dokonce se slušně obléknu, ač jsem v kuchyni a vedle mě buble polívka. Samože zapomenu, že mám kameru vypnutou, takže první, co z Berlína uslyším, je výhrůžné, zlověstné NE-VI-DIM-TĚ.  Bleskově to zapnu a naštěstí druhá strana taky bojuje s technikou (nakáče mu asi tucet žádstí o kontakt od nějakých spammerů a otravně pípá), taže rozhovor odložíme, až se vše srovná.
Za chvíli je všechno v cajku a pan Blixa v blahosklonné náladě ochoten odpovídat novinářské luze. Opatrně tedy začínám...
 
VÝPLOD FANTAZIE
Na novém albu je "opera z Petriho misky" - její hrdinka se jmenuje Ulgae. To není žádné normální jméno.
Ne, je to slovo, které jsem si vymyslel, výplod fantazie. Texty na tohle album jsem psal v hotelu - vždycky jsem si vzal laptop s hudbou, protože jsem psal důsledně slova až po muzice, jak to dělám obvykle. Sednul jsem si se sluchátky a tak vznikla, v tomhle případě zkombinováním původně dvou různých skladeb, i Ulgae.
Hráli jsme ji na začátku turné i živě, ale bylo s tím tak strašně moc práce, že jsme ji opustili - příliš velkou část energie smyčcového kvarteta spotřebovala jen tahle skladba.
 
Hotel... proč hotel?
Asi jsem chtěl mít nějaké neutrální prostředí. Nějaké místo, kde je klid, není tam moc věcí jako mám tady doma - hele (uchopí laptop a míří jeho kamerkou na různá místa své domácí kanceláře... hodně papírů a kdečeho). A taky mi tam přinesou gin tonic, když na něj dostanu chuť.
 
V jaké sestavě hrajete živě? Teho, ty a...
A Martina, sólová cellistka, pak basklarinetista pan Cohen a smyčcové kvarteto. 8 lidí. To je dost!
 
SAXOFONOVÁ ALERGIE
Klarinet se zdá být pro tohle vaše období dost zásadní, Teho na něj prý hrával jako dítě a pak ho odhodil, když se stal pankáčem?
Ano, pochází z hudebně založené rodiny a tak na něj hrál, ovšem posléze ho znenáviděl. Je to ale basklarinet, protože já jsem poněkud alergický na saxofon. Basklarinet snesu.
 
Jak je to dlouho, co jste se s Tehem poznali? Bylo to už dlouho před natočním vaší první desky Still Smiling?
Ano, asi před osmi lety mi poslal mailem nějakou hudbu a chtěl, abych k tomu něco napsal, nějaké texty. Byla z toho divadelní hra, kde Teho složil hudbu a já účinkoval jako speaker. Později mě navštívil v San Francisku a udělali jsme společně hudbu pro jeden film, a pak jsme dospěli k tomu, že nahrajeme písničky, ne nějaké konceptuální album, ale jednotlivé písně.
 
Změnil se váš vztah hodně, přirostli jste si k srdci?
Ano, rozhodně. Ty desky mohou být považovány i za dokument našeho přátelství. A máme stejně staré dcery - když jsme se potkali, byly maličké, a od té doby často trávíme společně čas i jako rodiny. Zrovna teď se chystáme na společnou dovolenou, přerušili jsme turné, protože mají dcery prázdniny.
 
Kam máte namířeno?
Do toho nikomu nic není.
 
VAŘIT MUSÍM
Dále mě zajímá tvůj vztah k italštině a italské kultuře - v několika písních na minulé i nové desce zpíváš italsky. Máš nějaký vztah i k té zemi?
Už po stovky let Němci italskou kulturu milují, patří to k dobrému tónu. Já jsem vždycky hraní v Itálii měl rád a cítil jsem k té zemi příchylnost. Ve škole jsme měli latinu, to mi trošku pomáhá tomu jazyku rozumět, ale jsem daleko tomu, abych italsky uměl.
 
Zdá se mi, že se tvoje výslovnost od dob Mi Scusi hodně zlepšila. 
Ano, Teho to říká, že je to lepší.
 
Už před lety jsi hovořil o své lásce k vaření, pořád těto  tak baví?
Ano rozhodně, mám dítě, tak vařit musím. A vařit pro jednoho neni taková zábava. Teho taky vaří moc rád a učí mě italské recepty.
 
Na pódiu provádíš často věci, kzeré jsou hodně intenzivní, emocionální. Jak se pak zklidníš? Máš nějaký pokoncertní rituál?
To ne, ale když přijedu po turné domů, pár dní mi trvá, než se dostanu do normálu. Mám pořád pocit, že něco honem musím, že za hodinu bude zvukovka nebo že se musím rychle jít najíst, protože nám už pozdě večer nikde neuvaří. 
 
V září hrajete koncert v Praze, můžeš o podobě vašeho koncertního projektu říct ještě trochu víc?
Hm, v porovnání s posledním turné k albu Still Smiling je všechno mnohem zřetelnější, celistvější, hotovější. Se smyčci je to místy úžasný let.
 
Na leden 2017 chystáte také koncerty v Hamburku s Neubauten. Je to začátek dalšího turné?
Ne přímo turné, ale chystáme sérii koncertů našich největších hitů, která bude hlavně festivalová, takže letní.
 
DADA NE
Letos je sté výročí dada. A - 
... s tímhle mě pruděj už od ledna!
 
OK. Už se neptám.
Je to bizarní. Měl jsem kdysi holku a její máma věděla o dada všecko, psala o tom vědecké práce. Ale lidi se na dada ptají mě. Ano, vím leccos, můžu deset minut sypat zcela neužitečné informace o dadaismu, ale nechápu, proč.  Lidi chtějí dělat celé rozhovory na tohle téma! Na to přece vůbec nemám právo! A já ani nechci být redukován na nějakého amatérského kunsthistorika. 
 
Dobředobře. Je ještě něco, co by lidi měli vědět o tvých současných aktivitách?
Aktuálně kromě turné k Nerissimu jiné aktivity nemám, kromě jednorázového koncertu na Paleo Festivalu u Ženevského jezera, kde jsem teď hrál s kapelou Kiku. Fajn akce, ale moc horko. Po prázdninách se vracíme ke koncertování s Teho Teardem a to je aktuálně všechno.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.