Share |

ROXY a Linhartova Nadace hoří pro festival Burning Man 2017

foto: pořadatel akce

Linhartova nadace, jejíž členové před 24 lety založili známý pražský klub Roxy či Experimentální prostor NoD, zveřejnila otevřenou výzvu, ve které nabízí (nejen) finanční podporu na výjezd českých umělců na legendární festival BURNING MAN 2017, který se každoročně koná v nevadské poušti Black Rock Desert. Výzva je otevřena do 31. října 2016.
 
Jedním z dlouhodobých programů Linhartovy nadace je podpora a rozvoj mezinárodní spolupráce a zahraniční prezentace začínajících českých umělců. V rámci nadačního programu LinhArt Crossing Borders nadace podporuje účast českých umělců na významných zahraničních festivalech a událostech.
 
Pro rok 2017 byl vybrán festival BURNING MAN, který se koná každoročně v srpnu v poušti Black Rock Desert u Nevady, USA. Výzva je otevřena pro jednotlivce a skupiny, kteří chtějí realizovat svůj návrh na festivalu v srpnu 2017. Linhartova nadace poskytne účastníkům příspěvek na pokrytí cestovného a bude se podílet na přípravě projektu a získání dalších financí nutných pro jeho realizaci a instalaci. Realizace vítězného projektu je podmíněna jeho výběrem pořadateli a uměleckou radou festivalu BURNING MAN.
 
Historie unikátního festivalu BURNING MAN, na kterém se každoročně schází až 25 tisíc lidí, začala v roce 1986, kdy jeho zakladatelé Larry Harvey a Jerry James poprvé zapálili velkou dřevěnou sochu coby happening na pláži v San Francisku. Tento akt se stal charakteristickým znakem celého festivalu, mezi jehož 10 principů filozofie patří také to, že účastníci po sobě nezanechají žádné stopy, ať už se jedná o odpadky nebo umělecká díla. V nevadské poušti tak každý rok na konci léta vzniká Black Rock City dočasné město rozkládající se na 9 km2, zaslíbené umění a komunitě účastníků, kteří jsou podporování ve volném sebevyjádření, ať je jakkoliv bizarní.
 
Letošní ročník, nesoucí téma Da Vinciho workshop probíhá od 28. srpna do 5. září a vrcholí první zářijový víkend, kdy budou již tradičně spálena téměř všechna umělecká díla, která během festivalu na místě vznikala. Ti, kteří se nemohou celé události zúčastnit, mohu vše sledovat prostřednictvím živého vysílání na /WEBU/ festivalu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.